– Denne ruta er ikke for nybegynnere, sier britiske Alison Raju om Gudbrandsdalsleden fra Oslo til Trondheim. Etter å ha gått pilegrimsruta for andre gang, foreligger en ny og oppdatert versjon av hennes engelskspråklige guide «The Pilgrim Road to Trondheim».

Hele veien alene

Førsteutgaven av guiden ble til etter at Raju gikk den norske pilegrimsleden i 1999. Den pensjonerte språklæreren har også skrevet guidebøker til pilegrimsmål som Santiago de Compostela og Roma, og hadde flere opphold i Norge bak seg før hun bega seg ut på å utforske den lengste av St. Olavsvegene.

– Første gang jeg gikk hele pilegrimsleden, virket det som om få visste noe særlig om den, forteller hun.

Overrasket av det høye norske prisnivået, måtte Raju først utsette vandringen. Siden har hun gått både den vestlige og østlige ruten av Gudbrandsdalsleden helt alene.

– Det fungerer ikke å gå hele veien sammen med noen, når du hele tiden må stoppe for å ta notater. Men det er enklere å komme i kontakt med andre pilegrimsvandrere underveis om du går alene, mener Raju.

Nordmenn uteblir

Forfatteren er overrasket over hvor lite kjent pilegrimsleden har vært blant nordmenn.

– Fremdeles er det flest utlendinger som går pilegrimsleden i sin helhet. Nordmenn går først og fremst deler av ruta, og nesten alle jeg møtte underveis var fra Nederland, Tyskland eller Italia. Faktisk møtte jeg ingen nordmenn som gikk hele veien, sier Raju.

Selv er hun vant med en etablert britisk tradisjon for lengre historiske vandringer. En av hennes viktigste erfaringer som pilegrim i Norge var oppdagelsen av mangel på overnattingsmuligheter.

– Tidligere var det få steder å overnatte, og løsningen ble vandrerhjem og private hjem. Pilegrimssentrene var ennå ikke opprettet, men nå har en del kirker langs leden åpnet for pilegrimer.

Oppdatert guide

Andre utgave av Rajus guide har blitt grundig oppdatert, etter at 76-årige Raju gikk Gudbrandsdalsleden på nytt i 2013. Boka er tilrettelagt for utenlandske pilegrimer som går hele ruta alene eller i små grupper, og inneholder praktiske tips, veibeskrivelser og kart.

– Med mindre du er millionær og kan overnatte på hotell underveis, eller du går i en organisert, større gruppe med egen bagasjetransport, krever det fortsatt mye planlegging. Går du alene, må du ha en stor ryggsekk og planlegge matinnkjøp i forveien. Går du over Dovre finnes det ikke søndagsåpne butikker der, og du må handle inn for åtte dager på Otta, humrer den erfarne pilegrimsvandreren.

Raju anbefaler pilegrimsvandring i Norge til dem som ønsker å oppleve stillhet fremfor enklere ruter med store folkemengder.

Tre tips til den uerfarne

I tillegg til å ta med nok klær, har hun følgende tre tips til uerfarne pilegrimer som ønsker å gå hele veien fra Oslo til Trondheim:

– Kom i form på forhånd. Kjøp en guide god tid i forveien, og les deg opp på historie, severdigheter og overnattingsmuligheter. Og forbered deg på at Norge er et dyrt land, ler hun.

Erfaren: – Jeg har alltid likt å gå, sier britiske Alison Raju, forfatter av guideboka «The Pilgrim Road to Trondheim». Her foran pilegrimsmålet sammen med Stein Thue, rådgiver for bokutgivelsen. Foto: Carl-Erik Eriksson