Det nye byrommet mellom Clarion Hotel og Sjøbadet skal stimulere til «opphold, lek og møte med hverandre».

–Området blir bygget ut i etapper. Senere blir det anlagt en gjestehavn og bygget en trapp langs vannkanten helt nord på Brattørkaia, forteller Elisabeth Schöttler, avd.leder landskapsarkitektur i Kommunalteknikk.

Brattørkaia er det nyeste prosjektet av nærmere 40 anlegg de siste fem årene. I tillegg er et 20-tall eksisterende anlegg oppgradert.

Kommunen har siden 2011 investert 20 millioner kroner i oppgraderinger og nye anlegg. Samtidig har private utbyggere investert flere hundre millioner kroner.

–Utenom dette er det gitt ekstrabevilgninger til spesielle prosjekter, ofte i samarbeid med andre kommunale enheter, forklarer Schöttler.

Rekkefølgekravene i plan- og bygningsloven gjør at private utbyggere må bekoste ulike former for grønnstrukturer.

Prosessen, som skal sikre riktig innhold og kvalitet i prosjektet, skjer i nært samarbeid med kommunen. Selv om det er utbyggeren som betaler, er det kommunen som gir endelig godkjennelse av planene.

–Hvilke krav stiller kommunen under planleggingen av nye fri - og grøntområder?

–Områdene må ha høy kvalitet og passe inn i helheten for bydelen, slik at lokalmiljøet får god variasjon i fritidsaktiviteter og rekreasjon.

Vi legger også stor vekt på medvirkning fra lokalmiljøet og etablerer tidlig i prosessen kontakt med skoler og lokalmiljøet for å kartlegge behov, ønsker og forslag. Vi innkaller som regel til et informasjonsmøte hvor vi legger frem en enkel skisse som utgangspunkt for dialogen, enten det er en ny lekeplass eller et friluftsområde.

I planleggingen tar vi også hensyn til befolkningssammensetningen. 60 pluss er en gruppe som er kommet mer i fokus de senere årene.

Det samme gjelder jenter. De fleste av anleggene blir brukt av gutter, og vi forsøker å finne ut hva slags fritidsaktiviteter jenter kan tenke seg, sier Schöttler.

Bruker 30 millioner kroner på Brattøra

Entra Eiendom er en av tre selskaper som har investert midler i uterommet på Brattøra.

–Gaterommet er en viktig del av bydelen. Å bygge uterom er en del av byutviklingen på Brattøra og vår gave til Trondheim.

Vi har brukt 30 millioner kroner på Brattørkaia og tidligere mer enn det dobbelte på brua Sjøgangen. Det er vel investerte midler for å lage et nytt uteområde og å gjøre en bydel attraktiv, sier regiondirektør Kalle Torp i Entra Eiendom, som er svært godt fornøyd med resultatet.

Bygd benker og plantet stauder

–Vi har blant annet bygd 200 meter benker ned mot sjøen, satt opp lekeapparater og plantet 1200 stauder, grep som bidrar til å åpne byen mot vannet.

Det har blitt et fantastisk område, synes Torp, som oppfordrer byens befolkning til å komme og se sluttresultatet.

I byutviklingsprosjektet på Brattørakaia inngår også bygging av en gjestehavn i det tidligere kaiområdet for hurtigbåtene, en investering som skal bekostes av Trondhem Havn, og en trapp nær sjøen lengst øst på Brattørkaia, hvor Quality Hotell betaler regningen.

Før den offisielle åpningen 30. august skal også Trondheim kommune sette opp en kunstinstallasjon nær hurtigbåtterminalen.

Planlagte prosjekter

Minnested 22. juli (2016)

Park, Casparis gate (2016)

Gåsaparken (2016)

Tillerbyen Øst, park/lekeplass (2016)

TMV-Odden (etter 2016)

Torvet (etter 2016)

Nasjonal steinpark Østmarkneset (etter 2016)

Fjordplassen (etter 2016)

Stasjonsplassen (etter 2016)

Kilde: Trondheim kommune