–Vi har hatt lyst til å vise frem filmer en ikke så lett støter borti ellers, sier festivaldirektør Petter Myhr. Han har i samarbeid med Kosmorama valgt ut filmene i årets program, og samtlige knytter seg på ulike måter til festivaltemaet tid.

LES OGSÅ: Snåsamannen kommer til Olavsfest

Ulike tidsopplevelser

Dokumentaren «Lysets Nostalgi» vises i morgen, for første gang på norsk kino. Filmen er lagt til Atacama-ørkenen i Chile og dens gedigne observatorium, der forskere har mulighet til å se svært langt ut i verdensrommet.

–Lyset fra stjernene som kan sees har reist i tid, slik lyset fra sola bruker flere minutter på å nå oss. Objektene er svært langt unna, og å se dem blir derfor en reise tilbake i tid, utdyper Myhr. Han viser også til dokumentarens poengtering av at «alt er fortid».

–Også lyd bruker tid, og det tar tid før en berøring registreres i hjernen via nervene. Sanntid er egentlig ikke tilgjengelig for våre sanser.

«Lysets Nostalgi» handler parallelt om Chiles nære fortid og grusomhetene under Pinochets diktatur. Mange som ble drept, ble etterlatt i Atacama-ørkenen.

–Fortsatt går det eldre damer rundt i ørkenen og leter etter levningene etter sine kjære. I Chile er det ikke like mye oppmerksomhet omkring denne formen for leting etter fortiden, sier Myhr.

Noas ark i to utgaver

Myhr mener videre at den bibelske fortellingen om Noas ark er spesielt interessant i år, fordi den handler om endetid.

–Endetid har alltid vært et tema i religiøs sammenheng, men er nå også aktuelt i et klimaperspektiv, sier han.

To filmer om Noas ark vises under årets program, den ene en stumfilm fra 1928 som i sin tid var Hollywoods mest spektakulære produksjon og krevde tre menneskeliv da en syndflod ble gjenskapt helt konkret. «Noah's Ark» vises som nattkino onsdag i Nidarosdomen, akkompagnert av den britiske organisten David Briggs.

Tidstematikken utvides ytterligere med visning dagen etter av «Noah» fra 2014, der den samme bibelske fortellingen formidles med dagens virkemidler. Filmvisningen introduseres av teolog Petter Skippervold, spesialist på bruk av bibelske fortellinger i populærkulturen.

Delvis trøndersk

Fredag 31. juli vises den nylig ferdigstilte «Every Face Has A Name». Filmen tar utgangspunkt i arkivmateriale som viser overlevende fra tyske konsentrasjonsleire. Den svenske filmskaperen Magnus Gertten har oppsporet og intervjuet mennesker fra arkivfilmen, mens Dag Hoel fra Trondheim er medprodusent.

Dagen etter vises en dokumentar om katedralen La Sagrada Familia i Barcelona, som etter 125 års kontinuerlig bygging ennå ikke er ferdig.

–Dette aktualiserer ideen om arkitektur som frosset tid. Det er et symbolsk poeng at katedraler aldri skal ferdigbygd, det gjelder også Nidarosdomen, der restaureringen vil være et evig arbeid, sier Petter Myhr.

2. august kl. 14 vil publikum kunne se klipp fra den kommende dokumentaren om Snåsamannen kalt «God», samt møte Joralf Gjerstad og filmskaper Margreth Olin i samtale med Kosmorama-direktør Silje Engeness. Olavskinoen avrundes med visning kl. 17 samme dag av «Engler til bords», filmen om fjorårets konsert til inntekt for gatemagasinet Sorgenfri. Med unntak av nattkinoen vil alle filmene bli vist på Prinsen kino.

SE SMAKEBIT FRA "GOD": - Det kom også tårer