- Vi merker at markedet er roligere i år.

- Før kunne det komme 20 studenter på hver visning, og hyblene ble revet vekk. Nå har studentene bedre tid, sier utleie-sjef Tina Landfastøien i Aha eiendom.

Selskapet har rundt 200 hybler til utleie. Den siste store tilveksten er Camp Trondheim på Persaunet.

- Hyblene der er svært populære og ble utleid nesten med en gang. Men fremdeles har vi igjen noen studentleiligheter.

- Er det blitt leiers marked?

- Vi er stor aktør og har ingen problemer med å få leid ut alt. Men jeg kan tenke meg at utleiere med to-tre enheter kanskje kan oppleve at det går trått, sier hun.

På Finn.no ligger det ute over nesten 750 leiligheter, hybler og rom i bofellesskap til leie i Trondheim, noen uker før studiestart. Flere av enhetene omfattet flere enkeltrom. Bare 56 ønsket å leie bolig. På hybel.no ligger det ute 536 til leie-annonser. På samme nettsted gjelder 195 av annonsene ønskes leid.

Fikk 61 tilbud

Abelone Torp (20) fra Oslo la ut en annonse på Finn: Hyggelig student søker hyggelig sted å bo. Hun ble overrasket over mange tilbud som strømmet inn.

- Jeg fikk 37 e-poster, åtte sms og 16 telefoner, til sammen 61 henvendelser. De aller fleste var seriøse. På forhånd trodde jeg det ville være vanskelig å få tak i hybel i Trondheim. Men en kompis av meg la ut en lignende annonse i Bergen. Også han fikk mange svar.

Valget falt på et rom i et kollektiv i Ila, til 5300 kroner måneden.

- Det var litt mer enn jeg hadde tenkt. Men huset er helt nytt, med nye bad og nytt kjøkken. Det ser veldig fint ut i forhold til mye av det jeg kunne få for 5000 kroner. Så da får jeg heller spare inn på matbudsjettet.

Sosial arena

At det er sju studenter i kollektivet synes Abelone er bra.

- Jeg kommer til en by der jeg ikke kjenner noen. Et kollektiv kan jo også være en sosial arena.

Hun forteller at huset har tre etasjer, med felles stue og kjøkken. I hver etasje er det bad.

- Tre studenter deler bad i første etasje, to i annen etasje og to i loftsetasjen. Jeg deler med en annen person – en gutt faktisk.

Abelone har hatt et friår etter videregående. Hun har vært au pair i Tyskland og reist i Afrika. Nå skal hun begynne på årsstudium i psykologi.

- Profesjonsstudiet i psykologi i Oslo var førstevalget. Men nå gleder jeg meg veldig til å begynne i Trondheim. Folk sier mye positivt om Trondheim.

Venter prisfall

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN tror det store tilbudet kan føre til et fall i prisene. –Mange leietakere kan senke skuldrene litt i et marked hvor det er vanskeligere å få leid ut boliger, og de som skal leie, bør sammenligne tilbud så de unngår å betale for mye, sier han.

En undersøkelse som banken har foretatt, viser at seks av ti unge tror det blir lettere å skaffe seg utleiebolig til høsten. Bare to av ti tror på økte leiepriser.

De siste årene er det bygget flere nye studentboliger i Trondheim, både i privat regi og av Studentskipnaden. Men det er bare én av flere årsaker til stemningsskiftet i markedet, mener Reite.

Leier ut til medstudenter

- Den store fremveksten av unge som har kjøpt leilighet finansiert med utleie til medstudenter, spiller en større rolle, sammen med en stor andel private som investerer i utleie, sier Reite.

Et selskap som har bidratt til flere studenthybler i Trondheim, er Frost eiendom. Selskapet har nesten 700 hybler – 193 av dem splitter nye i år.

– Med den lave renten så vi jo hvilken vei markedet gikk, og vi var litt spente. Men vi startet tidlig med utleie i år. Og nå er det bare tre hybler igjen, forteller avdelingsleder for Voll studentby, Gry Brenne.

- For oss som driver profesjonelt, er ikke det økte utleietilbudet noe problem. Vi registrerte endringen allerede i fjor. For studentene er det en fordel. Før om årene kunne det være litt Texas. Vi kan håpe at situasjonen fører til at de som driver useriøst, og ikke kjenner til lover og regler, gir opp, sier Gry Brenne.

Rift om Sit-hybler

For hybler gjennom Studentamskipnaden i Trondheim (SiT) er nåløyet som vanlig trangt.

- Vi har faktisk flere søkere enn i fjor. Men så har da også antallet studenter økt, opplyser markeds- og eiendomssjef Wencke Nyeng.

Likevel har Trondheim best dekning blant samskipnadene i storbyene. En undersøkelse Khrono (avisen for Høgskolen i Oslo og Akershus) har gjort, viser at Trondheim har flest studenthybler målt i forhold til antall nye studenter. Her har samskipnaden plass til en av ti nye studenter. I Oslo er det bare én av 19 nye studenter som kan få studenthybel gjennom samskipnaden, i Bergen én av 24.

Ser på bofellesskap i dag

Da Andreas Busterud (21) fra Hamar annonserte på Finn.no etter hybel eller plass i bofellesskap, hadde han ikke så store forventninger.

- Men allerede samme dag fikk jeg sju-åtte svar. Noen har også kommet i ettertid.

Blant tilbudene er det bofellesskap på Møllenberg som har fanget interessen hans.

- Jeg kommer til Trondheim tirsdag for å se på rommet.

Det er første gang han setter sine ben byen.

- Jeg skal ta noen fag på Sonans. Grunnen til at jeg valgte Trondheim, var at det er den eneste større norske byen jeg ikke har vært i. Planen er etter hvert å ta studiene her, sier Andreas Busterud.

Foto: foto Kristin Svorte