Sjekk troppen. Den inneholder langt færre spørsmålstegn enn stallen Bruttern overtok i fjor. Men: Kun tre av spillerne var på banen sist RBK kvalifiserte seg for et gruppespill i Europa.

–  Kjøpet av de Lanlay er et veldig godt signal på at RBK mener alvor, sa Pål Andre Helland for noen uker siden.

– Vi må ikke selge noen, har styreleder Ivar Koteng forsikret.

– De som har vært her hele året har gjort det fantastisk. Og nysigneringene gir mer kvalitet og større bredde, sa Kåre Ingebrigtsen etter seieren over islandske KR.

Slik ser troppen ut i dag

Bruttern har ikke dobbel dekning på alle plasser. Likevel er det liten tvil om at treneren sitter på en følelse av at han nærmer seg «drømmestallen».

Etter alt å dømme er han også ferdig med spillerjakten, i hvert fall om klubben beholder spillerne gjennom overgangsvinduet. Her er status før den svært viktige høsten:

God dekning bakerst.Andre Hansen stått jevnt godt, Alexander Lund Hansen har vist tidligere at han duger.

Tre jevnt gode midtstoppere, med Jørgen Skjelvik som stand-in. Tore Reginiussen nærmer seg comeback. Bruttern føler ikke han trenger fire rene stoppere så lenge han har Skjelvik.

To solide venstrebacker, hvor Skjelvik ser mer og mer ut til å bli førstevalg.

Fire gode indreløpere, med Gamsten i bakhånd, som er ute på ubestemt tid. Fredrik Midtsjø er den store overraskelsen. At Mike Jensen rendyrkes som indreløper og ikke sentralt når Ole Selnæs er skadd, sier mye om hva Bruttern tenker om danskens kvaliteter.

Dobbel dekning på alle plasser i front. Solid forsterkning i Yann-Erik de Lanlay og den nye spisskollegaen til Alexander Søderlund, som har vært målfarlig i Start i over tre år.

Samtidig: Bruttern har ingen ren backup for Selnæs. Magnus Stamnestrø har vikariert, men fortjener mer tid før han kan gå rett inn i en slik rolle.

Det samme gjelder høyrebacken. Eyjolfsson kan erstatte Svensson, men da bør Reginiussen være klar. Og Svenssons offensive styrke kan ikke islendingen matche.

Gode rollespillere

Betraktningene er basert på samtaler med personer i og rundt RBK, samt Adressas egne vurderinger, og en av de viktigste årsakene til at Bruttern gliser om dagen, er hvordan stallen er sammensatt. Han har mange tydelige «rollespillere», som ikke bare kjenner egen posisjon, men også hvordan hele laget skal spille. Nevnte Svensson dekker enorme flater. Jensen og Midtsjø forstår indreløperrollen svært godt, og Søderlund har blitt et tydeligere oppspillspunkt. Den største usikkerheten ligger rundt Gamsten. Han går foran på trening, men ingen vet når han er tilbake – og trenerne sliter med å finne ut hvordan han skal brukes.

I nysigneringene har Bruttern fått inn anvendelige Stamnestrø, som har 4-3-3 i blodet. Vilhjalmsson passer bedre i 4-3-3 enn i 4-4-2, og de Lanlay er en helt klassisk «RBK-ving». De har tatt over for populære, men ikke gode nok Tomas Malec, og lovende, men «4-3-3-uvante» Liam Henderson. Stefan Strandberg er vanskeligere å erstatte, men Johan Lædre Bjørdal viste mot Sandefjord at han evner å frispille midtbanen. Bjørdal har fremdeles et lite spørsmålstegn bak seg etter et par sesonger i «skyggenes dal» i Danmark.

Dersom Koteng holder ord, slipper Bruttern også å gruble mer i sommer. Beholder han Selnæs, Helland og Jensen trenger ikke treneren skolere nye folk i viktige roller. Og like viktig: Troppen blir ikke tappet for kvalitet. Etter det adressa.no forstår ønsker heller ikke Bruttern å slippe for eksempel Riku Riski, tross at hans situasjon er uklar – og at RBK har brukt nærmere ti millioner kroner på spillere.

LES OGSÅ: Alle nysigneringene klare for Europa

Europa-kvalitet?

Så kommer 25-millionerkronerspørsmålet: Joda, sesongen har vist at stallen er god nok for seriegull. Men er den god nok for gruppespill i Europaligaen?

Spør du Bruttern, vil han i hvert fall svare at dagens lag ville slått ut tyrkiske Karabükspor, som ble RBKs banemenn i fjor. Selv om kun tre av dagens spillere var i elleveren som slo ut Legia Warszawa sist RBK passerte nåløyet (2012), føler man på Brakka av at det er nok internasjonal erfaring til å komme seg til gruppespill i år, også. Om man da ikke skulle trekke et lag som tyske Dortmund i playoff. Bruttern rår over landslagsaktuelle spillere i alle posisjoner, og Svensson, Midtsjø og Selnæs har en helt annen rutine nå enn da de var med i Europa-troppen i 2012.

Hovedutfordringen nå blir å finne svar på spørsmålstegnene som er igjen. Stamnestrø kom ok fra Selnæs-rollen sist – men det var mot tabelljumboen. Kommer det et godt bud på Jonas Svensson, må det også handles. Raskt.

For én ting er hva Koteng sier i avisa. Kommer det et bud på mellom 20 og 30 mill. på Svensson, Selnæs eller Helland, blir det håpløst å si nei. Erik Hamrén forsøkte å stoppe Alexander Tetteys overgang til Rennes for 40 millioner kroner i 2009, men klarte det ikke. Og det var i «Klondyke-tida». Den tida er over.

For en uke siden fortalte Stig Inge Bjørnebye om nye tider i spillerjakten. Akkurat nå handler det om å få de fire nye til å fungere i Brutterns system. Og å ha beredskapsplanen klar om «uerstattelige» Selnæs drar. Da får vi i så fall se hvor gode Bjørnebyes planer er.

Akkurat nå nyter Bruttern gode dager med sin «drømmestall». I hvert fall i norsk målestokk.