Regjeringspartiene vedtok 4. juni en ny privatskolelov sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre. Bare én måned senere skal Formannskapet behandle søknaden til Lerkendal Idrettsungdomsskole og Trondheimsrosen International School.

– Det er lagt inn fem søknader om nye eller utvidelse av private grunnskoler i Trondheim. Bortsett fra de internasjonale håper jeg at vi stemmer klart nei, sier Eirik Schrøder, kommunalråd for Ap.

Det er førstkommende tirsdag skjebnen til søknadene skal avgjøres. Øverst i søkerbunken er Idrettsungdomsskolen Lerkendal AS, som fikk avslått søknaden sin i fjor. Nå forsøker de igjen og ønsker å starte opp med 90 skoleplasser. I tillegg har Nidaros Idrettsungdomsskole og Steinerskolen på Rotvoll søkt om en utvidelse på henholdsvis 30 og 12 plasser.

Hvis det er opp til Arbeiderpartiet, får ingen av disse skolene viljen sin.

– Trondheim skal ha Norges beste skoler og da må vi bruke alle tilgjengelige midler på den viktige fellesskolen. Vi kan ikke la de private få et sugerør ned i skolebudsjettet, sier Schrøder.

Privat engelsk best

I søknadsbunken er det også to internasjonale skoler. Trondheimsrosen International School planlegger 1.-10. trinn med 150 elever, mens Stiftelsen Trondheim International School har søkt om en utvidelse på 30 plasser.

Selv om Arbeiderpartiet er imot den nye privatskoleloven, ønsker de at disse to skolene får godkjent sin søknad.

–Det er privatskoler det også, men representerer annen retning enn det den nye loven legger opp til. Trondheim tiltrekker seg flere internasjonale navn og forskere på NTNU, Sintef og i Statoil, da er det viktig at barna deres får et internasjonalt tilbud så de tar sjansen på å komme hit, sier kommunalråden.

Frykter snøballeffekten

– Det er bare ett skolebudsjett, og for hver eneste krone som går til privatskolen så tar det en krone fra den offentlige skolens budsjett, argumenterer han.

Undersøkelser fra OECD og erfaringer fra Sverige viser at større innslag av private skoler fører til økte sosiale forskjeller mellom skolene. Arbeiderpartiet frykter derfor økt privatisering vil bidra til å flytte penger fra den offentlige fellesskolen til private skoler, og på den måten utarme det offentlige skoletilbudet ytterligere.

– Vi trenger ikke å se lenger enn til Sverige for å se konsekvensene av hva som kan skje. Plutselig sto flere tusen skoleelever uten skoleplass fordi skolene gikk konkurs, forteller Schrøder.

Ifølge Utdanningsdirektoratet får privatskoler et tilskudd på 148 900 kroner per elev. Hvis de tre skolene Ap ike ønsker likevel blir godkjent, utgjør det 132 skoleplasser og cirka 19,6 millioner kroner.

– Dette er bare første runde med søknader. Jeg er redd dette er bare er starten og blir litt som en snøball. Vi i Arbeiderpartiet vil forsvare den offentlige skolen og mener pengene skal bli brukt på alle, slik at ikke bare noen får en ny og annerledes skolehverdag, forklarer Schrøder.

– Forsiktig oppmykning

Ordførerkandidat i Høyre, Yngve Brox, vektlegger mangfold og mener det er bra med økt konkurranse i det norske skolevesenet.

– Alle har rett til å velge utdanning for sine barn. Skal den være reell må det også være noe å velge mellom. Mangfold er bra, men det er hele tiden viktig å vurdere hva som er behov for og riktig i Trondheim, sier Brox, som holder kortene sine tett til brystet foran tirsdagens avgjørelse.

– Jeg kan ikke uttale meg om de konkrete sakene før jeg har fått lest søknadene, de fikk vi først i dag, sier Brox, som synes det er bra at det blir enklere å etablere private skoler i Norge.

– Det er en forsiktig oppmykning fordi det ikke lenger trenger bare å være en kristenskole eller Steinerskole. Loven er at den åpner for et litt større mangfold, men samtidig har vi en streng privatskole lov i Norge. Det er for eksempel forbudt å ta utbytte fra skolene.

Yngve Brox mener mangfold er bra og at alle har rett til å velge utdanning for sine barn. Foto: THERESE ALICE SANNE