Det var oppløftende å se museenes kronikk 28.7.15, hvor de melder seg på i diskusjonen om Midtbyen. Og det er strålende å høre at de lykkes med å trekke folk. Jeg vil allikevel utfordre byens museer, bibliotek, teater og sentre for formidling når det gjelder å skape liv i byrommene.

Når det yrer av folk i Midtbyen så lykkes Trondheim. Da har vi en god by å leve i og besøke. Da lykkes næringslivet og museene fordi da er det kunde- og publikumsgrunnlag.

Museer som trekker folk er viktig for sentrum. Men jeg vil be lederne for museene og andre kulturinstitusjoner om å ta et steg ut av byggene sine, og se hvordan de bidrar til å lage liv i gata. Akkurat som gårdeiere, handelsstanden, og serveringssteder hele tiden utfordres på hvordan de bidrar til gatelivet, mener jeg at kulturinstitusjonene har samme oppgave. Selv om museene ofte ligger i verneverdige, lukkede bygg som er vanskelig å åpne opp, så må det være mulig å få synliggjort mer av innholdet på utsiden.

Kan nye utstillinger ha noe som stilles ut utenfor byggene? Kan scenen på Torvet brukes til draktframvisninger eller kunstnerintervju? Kan det være performance på Nordre? Kan man la kunstnere og designere lage årets fortausbenk? Kan teatret gi smakebiter av forestillingene på en utescene? Kan folkemuseet vise seg fram på bruktmarkedet?

Museenes og kulturinstitusjonene vil bidra til at det hele tiden skjer noe nytt og uventet. Da må byens innbyggere også hele tiden til byen for å se hva som skjer. Man kan ikke vente til neste uke eller neste måned.

Det skjer allerede mye positivt med for eksempel Kulturnatt, men særlig når det gjelder å få aktivitetene til å vises i gatene, er det mye uutnyttet potensial. Jeg vil særlig utfordre museene rundt Nidarosdomen til å gå sammen om å gi plassen foran Kunstindustrimuseet mer innhold. I dette området er Munkegata rimelig død. Fasadene er lukket og det er lite som skjer. Dersom man klarer å lokke mer av folkelivet fra Torvet opp hit, vil det være lettere å trekke folk videre opp til Nidarosdomen og museene som ligger her.

Samtidig må museene og institusjonene gjøre dette på en sånn måte at det beriker gater og plasser. Jeg ville spurt meg om den foreslåtte muren foran Gråmølna virkelig gir noe til gata. Gråmølna og gata foran har med det siste utbyggingen endelig fått en plass å henvende seg mot. Den foreslåtte muren vil bidra til at museets aktiviteter og gatelivet ikke kan berike hverandre.

Jeg forbinder museer og kulturinstitusjoner med kreativitet, og framfor alt evnen til å formidle og skape gode opplevelser. Dette må kunne brukes til å berike gatelivet i byen.