Foto: Morten Antonsen

Adresseavisen ser nærmere på trønderske kommuner i valgkampen. I dag: Orkdal

Det er egentlig en liten sensasjon. I 16 år har en av fylkets største kommuner vært styrt av ei bygdeliste. Gunnar Lysholm brøt i sin tid ut av Fremskrittspartiet og etablerte Orkdalslista. I fire perioder har han regjert, men under skiftende flertall. Som politisk kameleon kan Lysholm samarbeide med alle. Han vinner på å være engasjert, jovial og folkelig, og blir av mange sammenlignet med Marvin Wiseth. En ekte borgermester som skyr de verste konfliktsakene.

Les også: - Vil vise andre at det går an

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Skjønt det finnes ei liste Lysholm neppe kan samarbeide med. Kommunens to bygdelister, Orkdalslista og Småbylista, er som hund og katt. Den profilerte debattanten Hans Kringstad stiller i år på Småbylista, og han sparer ikke på kruttet. Innleggene mellom ordføreren og Kringstad hagler både på egne nettsider og i avisenes debattsider. Det gir det politiske Orkdal en brodd som er sjelden i trønderske kommuner.

Stridens kjerne er byutvikling. Småbylista kjemper for å utvikle og fortette Orkanger sentrum. De mener ordføreren er altfor lemfeldig med å tillate bygging utenfor sentrum. I fjor sto stridens kjerne om etablering av handelspark og Biltema på Grønøra. Ordføreren gikk på et nederlag, og det ble en symbolsak. Samtidig blir Småbylista beskyldt for å gi blaffen i resten av kommunen. Mange mener de har en antikvarisk holdning til utvikling.

Arbeiderpartiet burde ha alle muligheter til å gjøre det bra i industrikommunen Orkdal. Ved forrige stortingsvalg hadde partiet 42 prosent, men de har ikke klart å hamle opp med bygdelistenes sterke posisjon i kommunevalget. Ved forrige valg oppnådde de skarve 25,5 prosent. Ap sliter med de samme motsetningene mellom «by og land» som andre partier. Det skal mye til for at Ap denne gangen klarer å vinne fram i Orkdal.

Den mange peker på som en samlende figur, er en «høyremann i bunad». Mange tror varaordfører Oddbjørn Bang (Sp) er den nærmeste til å utfordre Lysholm. Orkdal Senterparti er slett ikke noe rødgrønt fyrtårn. Bang og Lysholm har samarbeidet godt i 12 år, og vil neppe falle hverandre i ryggen. De lytter nok til velgernes dom dersom det fortsatt blir et borgerlig flertall i Orkdal.

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus

Men hva slags flertall det blir er slett ikke gitt. I år stiller hele elleve lister til valg. De Grønne surfer på en nasjonal bølge og kan komme inn. Torstein Larsen stiftet i sin tid Orkdal Frp, men trakk seg i protest mot partiets bompengemotstand. Nå stiller han for Pensjonistpartiet. Med to profilerte bygdelister i tillegg, har velgerne mye å fordele stemmene sine på. Det vil komplisere de politiske forhandlingene etter valget.

Det kan bli krevende selv for en avholdt borgermester.

Adresseavisens «kommunerevisjon»

Denne saken er en del av Adresseavisens «kommunerevisjon». Før høstens valg besøker vi utvalgte kommuner og tar tempen på lokalpolitikken:

Fra Malvik:

Les også: - Vil vise andre at det går an

Les kommentaren: Personstrid og utbrytere øker spenningen

Fra Melhus:

Les også: - Mange passer ikke inn i partipolitikken

Les kommentaren: En vraket varaordfører og en folkekjær sanger kan avgjøre valget i Melhus