Verdispørsmål: Spørsmålet om søndagsåpne butikker handler først og fremst om hvilket samfunn vi vil ha. Hvis butikkene skal holde søndagsåpent er det flere enn de ansatte i varehandelen som må på jobb, skriver artikkelforfatteren. Foto: Nesvold, Jon Olav, NTB scanpix

Mandag er det en uke til valgdagen. Dette lokalvalget står i søndagens tegn og hva du stemmer kan avgjøre søndagens fremtid. Er du en av de som mener søndagen fortsatt skal være en dag der så mange som mulig har fri samtidig, må du stemme på et parti som er enig med deg – styr derfor unna Høyre, Frp og Venstre. Disse tre partiene har i dag flertall på Stortinget. Høyre og Frp vil endre loven sånn at alle butikker og kjøpesentre skal kunne ha åpent alle søndager – hele året.

Les flere meninger og kommentarer hos Adresseavisen

Venstre vil at spørsmålet om søndagsåpent skal bestemmes lokalt. Siden Høyre og Frp trenger Venstres stemmer for å få flertall, er spørsmålet om søndagsåpne butikker og kjøpesentre en høyst aktuell lokal valgkampsak. Til tross for motstand fra handelsnæringen, arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene, miljøbevegelsen, frivilligheten, forbrukerne og i de rekordmange høringssvarene, er nemlig Venstre fortsatt villig til å legge søndagen i potten for å komme til en enighet med Høyre og Frp i Stortinget. Hvem som styrer kommunen du bor i kan avgjøre om butikkene og kjøpesentrene blir søndagsåpne eller ikke.

Spørsmålet om søndagsåpne butikker handler først og fremst om hvilket samfunn vi vil ha. Hvis butikkene og kjøpesentrene skal holde søndagsåpent er det flere enn de ansatte i varehandelen som må på jobb. Butikken trenger renhold, så da må renholderne jobbe. Skal kundene ha et fullverdig vareutvalg må de produseres, pakkes, transporteres og leveres. Dermed må ansatte i produksjon, på lager og i transport også på jobb. Sikkerheten skal ivaretas, dermed trengs det flere vektere. Dessuten vet alle at om et kjøpesenter holder søndagsåpent, betyr det at også frisørene, optikerne, farmasøytene og servitørene må være på jobb. Dette kommer i tillegg til de som allerede jobber søndager i dag. Summen av dette kan også føre til økt press på søndagsåpne barnehager.

Åpningstider påvirker arbeidstiden som igjen påvirker fritiden. Dersom tusenvis av arbeidstakere blir pålagt en ny arbeidsdag, vil ingen lengre ha fri samtidig. Det betyr mindre tid med venner og familie og mindre tid til frivilligheten. Lange åpningstider er heller ikke synonymt med flere lønnsomme timer. Dette er ikke bra verken for bedrift eller ansatte.

Høyresiden hevder de gir butikkene og ansatte valgfrihet, at det er frivillig for butikkene å holde åpent og det frivillig for arbeidstakerne å jobbe. I januar hadde stortingsrepresentant for Høyre Kristin Vinje et innlegg i Klassekampen der hun utdypet hva denne valgfriheten i praksis betyr. Hun var stolt over å være med i et parti som hadde tro på at mennesker kan styre sine egne valg sånn at: «De som ikke vil jobbe i en søndagsåpen butikk, velger en annen jobb – eller aksepterer at de noen ganger må jobbe på en søndag mot å ha fri en dag i uken». En slik uttalelse trenger neppe ytterligere kommentar.

14. september har du et valg. Jeg håper du bruker det godt.

monabjorn@gmail.com