Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix

Skolevalgene er ikke som ordinære valg, men har i en årrekke vist hvor valgvinden blåser. Nå blåser den som en liten storm i retning de rødgrønne partiene, med fare for at de blå kan bli blåst overende i flere storbyer med borgerlig styre. Lokalvalget kan gi regimeskifte i Oslo, Bergen og Stavanger, dersom de unges sympatier slår til når de voksne gir sine stemmer. I Trondheim er skolevalget mer som en ny bekreftelse på Rita Otterviks sterke stilling.

LES FLERE KOMMENTARER FRA HARRY B. A. STRAND HER

Selve stemmeresultatene ved skolevalgene er ikke så retningsgivende. Det er særlig hvem som går frem og hvem som går tilbake samlet sett som er interessant. Men de konkrete resultatene kan jo kanskje si litt om den lokale stemningen. I Stjørdal får Senterpartiet nesten 24 prosent oppslutning. I Molde er Venstre det største partiet, mens SV er klart størst i Tromsø. I Røros får Rødt over 17 prosent, og i den tidligere største Frp-kommunen, Ørskog på Sunnmøre, er Rødt blitt størst. Høyre kan kanskje søke litt trøst i støtte fra nesten 40 prosent av ungdommene på Frøya.

Det er selvfølgelig særdeles mager trøst for Høyre som på landsbasis stuper med nesten 12 prosentpoeng. Fremskrittspartiet gjør sitt dårligste skolevalg noen sinne, og Arbeiderpartiet gjør sitt beste valg siden skolevalgene ble systematisert i 1989. Ap får nesten 32 prosent oppslutning, mens Frp lander på 10,5 prosent, noe som er langt fra normalen for begge partiene. De rødgrønne partiene har solid forsprang, og får nesten 50 prosent av stemmene fra de 178 363 elevene på videregående som har deltatt.

Skolevalgene er verken valg eller meningsmåling, men har vist seg å være en god vindmåler. Ap har aldri vært i nærheten av resultatene de nå har fått. Som reglen har partiet gjort det dårligere ved skolevalgene enn ved de ordinære valgene. Derfor er det oppsiktvekkende gode resultater partiet nå kan innkassere, og som kan gi partileder Jonas Gahr Støre den selvtilliten han manglet i starten av valgkampen og trenger inn mot slutten.

For Høyre er de unges stemme en nedtur av dimensjoner, og et varsel om en nært forestående valgkatastrofe. Målt mot skolevalget i 2013 har partiet nesten halvert oppslutningen. Høyre har de siste årene hatt stor sympati blant ungdommen, men nå stuper den. Frp - som i sin tid var et stort ungdomsparti - sliter minst like hardt. Trendene skolevalgene angir har vist seg å stemme. Forskjellen er at ungdommene markerer sterkere. Vinnerne og taperne er som regel de samme både ved lokal- og riksvalg.

Høyres fall er nesten mer oppsiktsvekkende enn Aps fremgang. Verst er det i statsminister Erna Solbergs hjemby Bergen, der det meste rakner - på meningsmålingene, i skolevalget og i byrådet. Mye kan tyde på at det blir verre for Høyre enn det meningsmålingene har fanget opp.

Småpartiene klarer seg overraskende bra blant ungdommen. Men Miljøpartiet, som ligger an til å bli en valgvinner, gjør mindre suksess blant de unge enn meningsmålingene har angitt. Muligens har partiet mer voksne velgere som ikke blir fanget opp i et skolevalg.

SV kan være på vei mot en opptur ingen har fanget opp, og bli større enn Miljøpartiet i mange kommuner. Senterpartiet har alltid gjort det bedre enn målingene viser ved lokalvalg. Kristelig Folkeparti ligger som alltid lavt inn mot et lokalvalg. Arbeiderpartiet har alltid gjort det bedre ved valg enn skolevalgene har angitt, noe som betyr at Ap er i siget.

Ungdommen støtter Støre, og kan angi en historisk Ap-seier mandag.