Årets kommunevalg viser for alvor de sosiale medienes betydning i valgkampen. Den har ført til en privatisering der mye av valgkampen ble ført på Facebook og andre sosiale medier. «Stem på meg», «Jeg vil inn i bystyret» het det på Facebook. Resultatet er tidenes ungdoms- og innvandrerkupp i Trondheim bystyre.

AUF er den ene av tre mobiliseringsbaser for Ap. Her er det gjort en effektiv jobb på sosiale medier. Den andre mobiliseringsbasen er LO, som i år ikke kan ha gjort godt nok arbeid, ettersom de bare har fått inn én representant fra ukumulert plass. I Ap trengte man 230 kryss for å få plass i bystyret.

Les også: Slik skal de unge endre politikken

På Arbeiderpartiets side i bystyresalen vil nå ti unge AUF-ere ta plass. Av Aps 28 representanter er ni under 25 år. Den yngste, 19 år gamle Muzaffer Kara, stod på 72. plass på partiets liste. Han ble kumulert opp og inn på 11. plass med 566 personstemmer og 44 slengere. Foruten å være ung, har han også innvandrerbakgrunn. Det er i stor grad Utøya-generasjonen som nå for alvor rykker inn i voksenpolitikken.

Les også: Fra nederst på lista

Også andre partier får et større innslag av ungdom enn de har hatt. Med det sterke innslaget av ungdom vil arbeidet i bystyret nokså sikkert bli forandret. 36 av 67 medlemmer i det nye bystyret er helt nye. Det innebærer en fornyelse ikke bare i persongalleri, men også i interesser og saker som blir tatt opp. Den litt vanskelige siden er at med så mange uerfarne medlemmer, kan det bli vanskelig å finne kandidater til ulike leder- og styreverv i komiteene.

Les også: Jeg er utrolig stolt

I det stille murres det i Ap over AUF-ernes «kupp», selv om det offisielt sies at de unge bare har gjort et godt mobiliseringsarbeid. Det er ikke politisk klokt å gå ut med kritikk av ungdommen. Mange voksne, erfarne kandidater røk ut av bystyret, selv om de stod høyt oppe på listen, men bak de ti på sikker plass. Strømmen av ungdom inn i bystyret forteller hvem som behersker sosiale medier - det gjør ikke de godt voksne i denne sammenhengen.

Les også:Det nye bystyret i Trondheim

Årets ungdomskupp minner om det legendariske kvinnekuppet i 1971. Kvinnene var lei av gubbeveldet i kommunestyrene. Etter initiativ fra Husmorlaget ble det i all stillhet satt i gang en stryk-menn-og-kumuler-kvinner-kampanje i flere kommuner. Mange erfarne, godt voksne mannlige politikere fikk sjokk. Plutselig var de ute av politikken. Trondheim, Oslo og Asker fikk rene kvinneflertall, det samme gjorde seks andre kommuner.

46 av 85 plasser i det nye bystyret i Trondheim ble besatt av kvinner etter kuppet. Blant dem var Anne Kathrine Parow. Hun ble i 1982 Trondheims første kvinnelige ordfører. Høyre-gruppen bestod etter kuppet av to menn og 17 kvinner, og det gikk ikke upåaktet hen. I Adresseavisens rasende leder ble aksjonen omtalt som en «hemningsløs bruk av adgangen til stryking, kumulering og overføring på fremmede lister».

Les også: Kvinnekuppets år

Heller ikke Ap slapp unna. Der fikk Bodil Skjånes Dugstad flest stemmer, men det var ikke aktuelt å skifte ut ordføreren, Kaare Tønne. Han kalte aksjonen «demokrati på avveier». Ved valget i 1975 var det kvinnenes tur til å bli strøket. Men de kom gradvis tilbake og har bidratt til å endre politikken, til beste for hele samfunnet. I det nye bystyret er det bare 28 kvinner av 67.

Det er sunt med nye, friske tanker og unge politikere i bystyret. Om fire år vil allting være glemt. Da er de unge blitt voksne og erfarne.

Les også:Uovervinnelige Rita