I sommer kunne hun endelig sette de første brødene i ovnen i sitt eget bakeri i Oppdal.

– Responsen har vært veldig god. Mange er glade i gode bakervarer, sier 34-åringen som ikke sjelden har solgt ut hele varebeholdningen tidlig på dagen. Folk invaderte matbutikken, skrev lokalavisa Opp etter åpningen 19. juni.

Fra Jamaica til Oppdal – via USA

Schønheyder vokste opp i Kingston på Jamaica. Tidlig på 2000-tallet dro hun til USA for å studere. I tillegg til studiene ved Macalester College jobbet hun ved bakeriet The Breadsmith i St. Paul i Minnesota. De hadde god kaffe, og hun oppdaget brødet. Jamaicanske matvaner er preget av engelske mattradisjoner, et resultat av at øya var britisk koloni fra 1665 til 1962. Det som fantes av bakervarer hjemme var helst søtbakst.

– I USA fikk jeg fikk se og lære mye om hva brød betyr for folk, forteller hun.

I Minnesota traff hun også oppdalingen Jon Erik Schønheyder. I 2006 giftet de seg, flyttet til Oppdal og fikk sitt første barn. På kort tid skulle hun lære seg et nytt språk og, ikke minst, en ny kultur.

– Jeg måtte starte opp på nytt igjen. Jeg hadde jo ingen familie eller venner her, sier hun og forteller om sitt første møte med ski, fjellturer, en godt innarbeidet bygdekultur og nordmenns forhold til musikk:

– Jeg skjønner meg ikke helt musikksmaken her. Mange liker å dansebandmusikk, mens jeg helst hører på alternativ rock og pop, alt fra Nirvana til Röyksopp og a-ha. Også er det rart for meg at folk går på konserter og ikke beveger seg til musikken. Jeg må holdes fast når jeg er på konsert her. Det er noen kulturelle forskjeller. Men at nordmenn elsker brød, det kan jeg forstå, ler hun, og legger til:

– Jeg trives veldig godt og setter stor pris på det som fins i Oppdal. Det hjelper også å ha barn, da kommer en jo automatisk i kontakt med mange, fastslår hun.

Lærte i Lom

Ektemannen er sønn av Johan og Gunnveig Schønheyder og barnebarn av reiselivspioneren Erik Schønheyder som var sentral i oppstarten av skiheisene i Oppdal. Nå er familieselskapet, som eide både skiheiser og turisthotellet, solgt. Men Gina jobbet i flere år som enhetsleder ved Oppdal Gjestetun som var en av overnattingsalternativene i selskapet.

– Jeg traff mange turister da jeg jobbet der, og så hvilke behov de hadde, forteller.

Og om hun syntes bakeribrødene i USA var gode, ble det enda bedre da hun kom til Norge. Ektemannens mormor i Hallingdal bakte fantastiske brød og hun ble mer og mer nysgjerrig på bakekunsten. Hun begynte å bake og lese, og lagde sin egen surdeigskultur. Så begynte svogeren Håkon, som var aktiv alpinist og jevnlig på treningssamlinger med base i Lom, å ta med brød fra Bakeriet i Lom. Lysten til å dyrke bakingen ble ikke mindre etter et helgekurs hos baker Morten Schakenda på samme sted.

– Han lagde noen helt utrolige brød, det beste jeg hadde smakt. I tillegg har han en historie å fortelle rundt det han holder på med, sier Schønheyder.

– Brød er ikke bare brød. Det kan være et fantastisk produkt laget av naturlige ingredienser, men det kan også være et skikkelig industriprodukt, full av tilsetningsstoffer, forteller 34-åringen, som har forsket mye på bakverk hjemme på kjøkkenbenken.

–En må ha god tid. Et godt brød tar fort syv til ti timer å lage, om ikke mer, sier hun.

Økonomi

Gründeren trives i de romslige lokalene hun deler med delikatessebutikken Smak og Behag, hvor portugiseren Adelino Borges styrer butikken. Til sammen utgjør de Oppdals nye mathall. God mat og gode opplevelser er viktig for henne.

– Mange har det veldig hektisk med familie, jobb og trening og alt. Men det er viktig å kose seg litt også, smiler hun.

Brødene koster mellom 40–50 kroner. Hun er klar over at mange kan synes det er kostbart, når en sammenligner med de billigste butikkbrødene.

–Jeg forstår at mange tenker økonomi, men det er stor forskjell på et langtidshevet brød og industribakte brød. Og mange betaler jo lett 50 kroner for en god plate sjokolade. Ellers kan en jo bake selv, det er rimeligere, men tar tid.

– Hva har vært det mest krevende med oppstarten?

– Det er å holde troen på seg selv. Det har vært veldig mye jobb. Men jeg har oppdaget en klarer mer enn en tror, sier Schønheyder og forteller om mange gode tilbakemeldinger. Samtidig medgir hun at det er krevende å drifte en forretning med ferske bakervarer syv dager i uken. Med seg på laget har hun bakeren Florent Riou, fra Frankrike.

– Vi gjør justeringer på driften hele tiden, og jobber med rutinene, forklarer hun, og forteller om god oppstartshjelp fra næringshagen i Oppdal, ektemannen Jon Erik og svigerfamilien.

Drømmer om Bolt-besøk

I tillegg til den ferske bakerbedriften har hun tre barn - ni, seks og tre år gamle.

– Det er travelt nok, og det er litt mye nå, medgir hun med et smil.

Selv vokste hun opp i en søskenflokk på fem og nå er familien hennes spredt over hele verden, i USA, Ghana og England. Drømmegjesten er en annen landsmann.

– Tenk om Usain Bolt kunne ta seg en tur på bakeriet. Det hadde vært noe!