Nylig ble det kjent at hun sammen med Tonje Hessen Schei og Charlotte Blom får 200.000 kroner hver i stipend fra Norsk filminstitutt.

De tre får VIP (Vekst i prosjekt) -stipend for «å vokse kunstnerisk, og videreutvikle langfilm-prosjekter om henholdsvis kjærlighetsliv, ungjentetrøbbel og kunstig intelligens», melder Norsk filminstitutt.

- Dette er et viktig stipend for filmskapere. Det gir meg mulighet til å fordype meg i mitt nye spillefilmprosjekt en periode framover, samtidig som det er en anerkjennelse av det jeg har gjort tidligere, sier Yngvild Sve Flikke, som i april lanserte sin første spillefilm, «Kvinner i for store herreskjorter».

Norsk filminstitutt deler ut inntil seks VIP-stipend på 200 000 kroner i året.

Krevende kilder

Dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei er, i likhet med Sve Flikke, fra Trondheim. «Drone» som kom i 2014 vant Amanda-pris for beste dokumentar og fikk svært solide kritikker, også internasjonalt. «Hun er en ny stemme med et sterkt driv og en klar formening om hvilke regimessige oppgaver hun må løse. Tonje Hessen Schei har i Drone vist et svært godt lag med å få vanskelig tilgjengelige kilder i tale. Det er stor tiltro til at hun igjen vil finne fram til svært interessante miljøer og la publikum ta del i nye innsikter og erkjennelser», skriver NFI i sin uttalelse.

Rått om å bli bråvoksen

Sve Flikke har akkurat skrevet ferdig førsteutkast til en ny spillefilm sammen med tegneserieskaper og animatør Inga H. Sætre.

- Den er basert på hennes tegneserieroman «Fallteknikk» og er en morsom og ganske rå historie om å bli bråvoksen. Jeg vil fortsette å utforske forskjellige dramaturgiske grep og i denne filmen er animasjon et viktig formgrep, forteller 41-åringen.

I sin begrunnelse for stipendtildelingen trekker NFI frem at Sve Flikke «har imponert med sin personregi, hun evner å gi skuespillerne en trygghet til å utforske sine roller, og uttrykke både sårbarhet og humor i sine karakterer. Hun bruker utfordrende dramaturgiske grep og søker flere lag i sine filmer enn det umiddelbart åpenbare».

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil ut

- Hvordan har tiden etter «Kvinner i herreskjorter»-lanseringen vært. Føler du at den har åpnet nye dører for deg?

- Absolutt. Dette stipendet for eksempel, hadde jeg ikke fått hvis jeg ikke hadde laget «Kvinner i for store herreskjorter». Etter premieren har jeg turnert en del med filmen i Norge og den er nå invitert til festivaler i utlandet som forhåpentligvis vil åpne dører og gi meg kontakter også i det internasjonale filmmiljøet, sier Yngvild Sve Flikke.

Dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei fra Trondheim hadde suksess med sin forrige film, DRONE, og har nå fått 200 000 kroner i stipend fra Norsk Filminstitutt. Foto: jens petter søraa