Doug MacLeod gjester kjelleren i Royal Garden i kveld.

Bluesklubben gleder seg over eksklusivt norgesbesøk fra den amerikanske artisten og historiefortelleren.

Gunnar Seternes, klubbens kasserer har fulgt MacLeod i mange år. Han øynet muligheten for en trondheimsvisitt da amerikaneren skulle på europaturne. Nå kommer bluesartisten ens ærend fra Italia for onsdagens konsert.

Les mer om gitaristen og låtskriveren på hans egen hjemmeside.

– Han er en bluesmester av den gamle skolen og spiller akustisk countryblues sånn som pioneren gjorde det. Også er han en historieforteller, litt sånn som for eksempel Jackie Leven. Det kan fort gå noen minutter med en god historie mellom låtene, sier Basmo og legger til at dette er en typisk lyttekonsert.

Prisvinner

MacLeod har en lang karriere bak seg. Han har skrevet en drøss av låter, noen av dem innspilt av folk som Albert King, Albert Collins og Eva Cassidy. Han har spilt med størrelser som Big Joe Turner og Big Mama Thornton og i fjor vant han to priser under amerikanske Blues Music Awards for beste akustiske artist og beste akustiske album med «There's a Time».

–Tjukt av folk

Bluesklubben har hatt en pen økning i medlemstallet de siste årene, og teller for øyeblikket rundt 700 medlemmer. Sammen med Ketil Rudjord startet Basmo klubben i 1981. De to musikerne så hvor mye fint jazzklubben fikk til, samtidig som de ikke slapp inn bluesen på sin scene. Løsningen ble å starte på egen hånd. Stedet var Cavalero i Frimurerlogen, hvor jazzklubben hadde lørdager og bluesklubben tok fredagene.

– Det var tjukt av folk fra første stund. Det var jo en bluesboom på denne tida.

Det startet med lokale band. Men utover 80-tallet hanket bluesklubben inn stjerner som Robert Cray, Stevie Ray Vaughan og The Fabulous Thunderbirds. I de senere år fremhever han konsertene med Ronnie Earl og NRBQ som spesielt oppløftende.

Basmo forteller om et godt miljø i landets lengstlevende bluesklubben, som gjør det lett å legge inn en ekstra dugnadsinnsats.

– Vi er som en stor familie. Det blir nesten prestisje i å holde det gående. Når vi først har greid det så lenge er det bare å fortsette, humrer 62-åringen.

I 2011 feiret klubben 30 år og Adresseavisen gjorde et intervju med flere av styremedlemmene.

I Heimevernslaget

For mange er han kjent som en durkdreven gitarist. Det startet med Beatles, Kinks og etter hvert Hendrix på 60-tallet. Første offentlige opptreden gjorde han under en ungdomsskolefest på Sunnland skole i 1969, med en rød halvakustisk Klira-gitar i hendene. Siden har det vært mange band i ulike sjangre. Trondheim bluesforening, Ellen Klemp Band og Heimevernslaget med Hans Rotmo tidlig på 80-tallet er noen av prosjektene han har vært innom. På midten av 80-tallet var han heltidsmusiker i bandet til Kari Svendsen og turnerte landet rundt.

I billedserien med popgrupper fra 70-tallet finner vi Basmo som del av Heimevernslaget. Se alle blinkskuddene av 70-tallsmusikerne her.

– Jeg liker å spille mye forskjellig, fastslår 62-åringen som har sitt daglige virke som lærer ved Blussuvoll ungdomsskole.

– Jeg trives i jobben og har stort sett hatt veldig greie elever, da er det givende å holde på, sier han.

Amerikanske Doug MacLeod spiller i kjelleren på Royal Garden onsdag 14. oktober klokken 21.00. Sa artisten i aksjon i videoen over bildet. Foto: Jeff Fasano