Forfatteren Carl Frode Tiller, teaterkompaniet «De Utvalgte», og rockegruppa Motorpsycho er nå så smått i gang med å utvikle en teaterforestilling som skal ha urpremiere ved Gamle Scene andre september neste år.

Motorpsycho skal både lage musikken, og selv stå på scenen for å fremføre musikken hver eneste kveld til forestillingen som de foreløpig kaller «Begynnelser».

Samarbeider tett

- For øyeblikket er det veldig vanskelig å si hva dette blir, men vi har begynt å «skyte» oss inn i materialet. Vi må inn i dramatikken å lese og fordøye det, og så hoster vi opp saker og ting, og da skal man ikke sensurere. Da skal alt opp. Og så møtes vi med masse muligheter, sier Ryan som tror det er en klar sammenheng mellom hvordan de opplever dramatikken i det de leser, og det musikalske bidraget de kommer med. At det er en forbindelse der.

- Vi påvirkes jo av alt rundt oss, men nå må vi isolere omverdenen og gå inn i det universet Carl Frode lager for så å komme opp med den lydverdenen som står til det. Det høres litt ko-ko ut dette, men det er faktisk sånn jeg pleier å gjøre det. Og her skal jo Motorpsycho fremføre musikken 38 ganger.

Satser på det uforutsigbare

- Hvordan blir det, å spille «live» på teateret hver kveld i to måneder?

- Jeg har jobbet mye med teatermusikk, og da har det gjerne vært soundtrackbasert der vi jobber med musikken frem til premieren. Og da er det bare å «ta pængan og spring». Dette blir noe helt annet, med helt andre forpliktelser. Nå skal vi leve farlig hver kveld, nærmest i en høyrisiko-setting for at dette skal bli godt og riktig å gjøre, sier Ryan som har som mål å gjøre det så vanskelig som mulig for seg selv. Tanken er å tyne Motorpsycho til å lage musikk fra scenen basert på de forskjellige settingene hver kveld.

Litt nytt hver kveld

- Blir det som å spille 38 forskjellige konserter?

- Musikken vil ha et felles fundament i dramatikken, men tanken er at det skal bli så levende som overhodet mulig. Det blir en voldsom utfordring og vi håper det kan bli en fin match. Vi skal ikke reprodusere noe, men skape noe i hver eneste forestilling, sier Ryan.

Responderer på hverandres arbeid

- Det som gjør dette til et spennende prosjekt er at vi er tre ulike grupperinger som samarbeider. Og nå har jeg begynt, forteller Tiller som allerede har skrevet mye prosa han nå skal leveres til både Motorpsycho og teatergruppa.

- Til nå har jeg vært mest opptatt av å gå dypt inn i den hovedkarakteren jeg skriver om for å få innsikt i hans liv. Men hva vi velger å spille av dette livet, det vet vi ikke ennå, sier Tiller som også tidligere har jobbet sammen med Hans Magnus «Snah» Ryan, der Ryan har komponert musikk til et teaterstykke han har skrevet.

- Det er jo spesielt artig at «Motorpsycho» skal spille teatermusikken live hver kveld. Og med den uforutsigbarheten og improvisasjonen de er kjent for, vil jo det selvsagt påvirke stykket. Det vil bli mye rom for improvisasjon og endring, noe som vil bidra til en dynamikk i forestillingene, sier Tiller som også kan avsløre at han er gammel Motorpsycho-fan.

- Ja, dette er musikk jeg liker veldig godt.

Jubileumsår

Gamle Scene ved Trøndelag Teater fyller 200 år neste år, og er nord-europas eldste teaterscene som har vært i kontinuerlig drift, i følge teatersjef Kristian Seltun som ønsker å markere dette med en rekke urpremierer.

- Vi starter med en jubileumsforestilling på Gamle Scene der vi setter opp «Armod og edelt sinn». Vi forsøker å gjenskape et teater slik det så ut for 200 år siden der både scenografien og spillemåte har en retrostil. Vi setter opp «Doppler» av Erlend Loe som får urpremiere på hovedscenen 30.januar. Og vårmusikalen blir virkelig «vår» der vi skal lage en visuell, fysisk forestilling basert på kjente musikalnummer.

For de minste står «Karlsson på taket» med Marianne Meløy i hovedrollen på programmet neste høst. Mot jul er det klart for trioen Mads Bones, Olve Løseth og Kyrre Havdals satire som har fått tittelen «Juleevangeliet - The Smash hit musical (alle snakker norsk).

- Vi skal kose oss med historiske rammer på en teatralsk, Monthy Pytonsk måte, forteller Bones og røper at de skal trekke det langt, og tulle og fjase som aldri før.