- Det føles som en anerkjennelse av vår samarbeid. Det er jo fortsatt litt uvanlig at to kunstnere jobber sammen, sier Ingar Dragset.

For ett år siden fikk kunstneren fra Trondheim vite at han og hans danske samarbeidspartner Michael Elmgreen utnevnes til æresdoktorer ved NTNU. På fredag skal de delta på den høytidelige doktorpromosjonen i aulaen på Gløshaugen.

- Det vil bli en veldig annerledes opplevelse for oss. Jeg har sett en video fra den forrige promosjonen og det er mye stivere og mer høytidelig enn det vi er vant til. Vi både gleder og gruer oss, forteller Dragset.

– Kunstnerne har bygd seg opp en imponerende karriere og oppnådd stor internasjonal anerkjennelse, samtidig som de har tilknytning til Trondheim, sa kunsthistorier Ulla Angkjær Jørgensen, førsteamanuensis ved Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU, da nyheten ble offentliggjort i november i fjor. Les mer om hvorfor kunstnerduen blir utnevnt som æresdoktorer her.

Skal fortsatt prøve og feile

Kunstnerduoen er de første billedkunstnerne som utnevnes til æresdoktorer ved universitetet.

- Et æresdoktorat fortsatt henger høyt i dagens samfunn, og for oss føles dette nesten litt eksotisk fordi vi ikke er en del av den akademiske verden. Men vi har selvfølgelig et nært forhold til akademikere, og vi har benyttet oss av både sosiologer, antropologer, kriminologer og kunsthistorikere i våre publikasjoner, forteller Dragset.

Selv om det først og fremst er ære som følger med tittelen æresdoktor, forteller Dragset at han også kjenner på andre forventninger.

- Jeg føler jeg aldri må si noe dumt eller lage et dårlig kunstverk igjen, ler Dragset, som ble grepet av panikk før han kom på at Samuel Beckett snakket mye om viktigheten av å gjøre feil. Å prøve og feile har vært en viktig del av Elmgreen og Dragset sin arbeidsprosess, og det vil det fortsette å være.

- En likhet mellom kunstnere og forskere er at de skal bruke utelukkelsesmetoden. Ofte feiler man på veien mot et resultat. Både kunstnere og forskere arbeider ut fra en hypotese, man har en forestilling om noe, men man vet ikke hvordan resultatet blir, fortsetter Dragset.

Tettere tilknytning

Å bli utnevnt som æresdoktor gjør at Dragset føler tettere tilknytning til hjembyen. Uten at det eksisterer noen formelle forventninger, mener han det ligger i kortene at han og Elmgreen skal gi noe tilbake. Torsdag holder de et åpnet forelesning på Dokkhuset.

- Vi skal snakke om prosjekter vi har gjort de siste årene, og vi begynner med vår bidrag til Veneziabiennalen i 2009 der vi representerte Norge og Danmark, forteller Dragset.

Kunstnerduoen fikk hederlig omtale under den store samtidskunstutstillingen i Venezia. De tok utgangspunkt i den Nordiske og Danske Paviljongen i Veneziabiennalen som de skapte om til private hjem. Installasjonskunsten kalte de «The Collectors» og for denne ble de tildelt kunstkritikerprisen samme år.

I 2012 fikk Elmgreen og Dragset Adresseavisens kulturpris. Prisen ble begrunnet med at duoen har entret den internasjonale samtidskunstens elitedivisjon.

Venter på «Forventning»

Kunstnerduoen, som holder til i Berlin, avduket nylig sitt verk «Magic Mushrooms» som pryder bygningen Dokk 1 i Aarhus i Danmark. Nå forbereder de en større utstilling på «The Ullens Center for Contemporary Art» i Beijing i Kina.

- Utstillingen er et slags retrospektiv. I et 1500 kvadratmeter stor rom i den tidligere fabrikkhallen har vi valgt å bygge opp en fiktiv kunstmesse som kun viser Elmgreen og Dragset – til glede for noen og til skuffelse for andre, ler kunstneren.

I 2017 skal en skulptur av Elmgreen og Dragset installeres i Ekebergparken i Oslo, men før den tid håper Dragset at skulpturen «Forventning» vil reises utenfor Trondheim sentralstasjon. Skulpturen, som forestiller en ennå ikke avduket skulptur, skulle etter planen avdukes i løpet av 2015.

- Vi venter på at byggearbeidet rundt stasjonen skal bli ferdig. I stede for å forvente, avventer vi, men den kommer, sier Dragset.

Her kan du lese mer om planene Elmgreen og Dragset har for plassen utenfor Trondheim sentralstasjon.

Skulpturen «Forventning» forestiller en ennå ikke avduket skulptur og skal stå foran Trondheim sentralstasjon. Foto: Digital skisse: STUDIO ELMGREEN & DRAGSET