- Folk er blitt flinkere til å møte opp, særlig de siste par årene, men dette er ikke en virksomhet jeg tjener penger på, sier Tor Schjølberg.

Han fikk The Handsome Family til byen i fjor.

Søndag fyller han femti år. Dagen blir behørig feiret lørdag kveld, med inviterte gjester og flere band på scenen. Det skjer selvfølgelig på baren Moskus i Olav Tryggvasons gate, der Schjølberg har arrangert de aller fleste av konsertene sine de siste årene.

Før var han bar- og musikkmann på heltid. Nå har han en vanlig dagjobb på et regnskapskontor i Ila. Men å få interessante musikere til byen har han slett ikke tenkt å slutte med, selv om bijobben er dårlig betalt.

LES OGSÅ: Arrangerte konserter med Richard Thompson og Steve Earle

Musikkentusiasmen er sterk nok drivkraft. Antakelig er det ingen andre som har arrangert så mange konserter i pop- og rocksjangeren i Trondheim.

- På Moskus ligger vi på rundt 45 konserter i året. Det er et passende nivå. Vi har arrangert cirka 140 konserter de tre årene jeg har vært med her. Totalt har jeg nok arrangert godt over 800 konserter, forteller Schjølberg.

Bygget trofast publikum

Han har bygget opp et trofast publikum som vet at når det er Schjølberg som arrangerer, er det store sjanser for at de får høre kvalitetsmusikk i en sjanger de har sans for – selv om navnet er ukjent.

LES OGSÅ: Countryrock og historiefortelling

Ofte har han fått tak i artister som han regnet med ville bli store før de ble det. Ane Brun, Susanne Sundfør, Ingrid Olava og Jarle Bernhoft er eksempler på det. Ellers går det mest i country og americana når han inviterer musikere til byen, som da han fikk stjernene i The Handsome Family til det lille Moskus-lokalet i fjor.

Amerikanerne Steve Earle, Mark Olson fra The Jayhawks og Steve Wynn fra The Dream Syndicate og britene Graham Parker og Iain Mattews er noen andre eksempler.

Legendarisk med Mould

Mange har fulgt ham helt siden han arrangerte sine første konserter på Café 3B i 1988.

- Jeg begynte å jobbe på 3B i 1986, etter at jeg var ferdig med kokkeskolen og militæret. Det var ikke meningen at vi skulle arrangere konserter, men mange musikere vanket der, og de hadde lyst til å spille. Dermed begynte jeg å arrangere konserter. Allerede da var det et lett countrydrag over det vi tilbød. Og Stefan Sundstrøm spilte der flere ganger. Det gjorde Tre Små Kinesere og mange andre lokale helter. Konserten vi hadde med Bob Mould er jo litt legendarisk, sier han.

Mould, som var stjerne fra hardcorebandet Hüsker Dü, har i hele sin karriere spilt bare to konserter i Norge, på Garage i Bergen 7. september 1991 og på lille 3B dagen etter. Mould avleverte «mørke sanger med frenetisk intensitet», skrev Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg etterpå.

Stjerner på Credo

Tor Schjølberg holdt det gående på 3B til 1998, da han startet restauranten Credo sammen med Heidi Bjerkan og Calle Feght. Tor fikk ansvaret for baren i andre etasje, og selv om heller ikke dette stedet i utgangspunktet var tenkt som en konsertarena, dukket det opp stadig flere artister.

I tillegg til de nevnte, var Jay Farrar fra Son Volt og Gary Louris fra Jayhawks to av dem.

Schjølberg tok med seg mange av stamgjestene fra 3B til Credo, og baren i andre etasje ble etter hvert kalt «3B for voksne».

Tor Schjølberg trakk seg ut av Credo i forbindelse med ombyggingen i 2012 og tok med seg det samme klientellet videre til Moskus – som foreløpig ikke har fått tilnavnet «3B for godt voksne».

Mangfoldig publikum

- Vi har et mangfoldig publikum på Moskus, flere yngre også, sier Schjølberg. Det er Magnus Lykkelig som står for driften på Moskus. Schjølberg er medhjelper og konsertarrangør.

Han får ikke lang pause etter bursdagsfeiringen. Allerede onsdag er det konsert med amerikanske Hannah Aldridge og det svenske supportbandet Jetbone. Seks konserter til i flere sjangre fra jazz til country står på programmet den kommende måneden.

For selv om han har spesialisert seg på americana, er Schjølberg en bortimot altetende musikkelsker. Når han ikke arrangerer selv, er han en av byens ivrigste konsertgjengere.

Store navn: I fjor fikk Tor Schjølberg selveste The Handsome Family til det lille lokalet i baren Moskus. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665