I forslaget til statsbudsjett lå det kutt på 1,7 millioner i finansieringen av Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim, som en følge av forslaget om å avslutte Riksantikvarens verdiskapningsprogram. En betydelig del av den totale rammen på om lag tolv millioner kroner.

LES PÅ PLUSS: Skuffet over nytt kutt i pilegrimssatsingen

Dette til tross for at kulturminister Thorhild Widvey hadde signalisert en klar satsing på feltet gjennom å samle alt statlig pilegrimsarbeid under Kulturdepartementet, i stedet for det tidligere spleiselaget mellom Kultur-, Nærings- og Miljø- og klimadepartementet. I budsjettforslaget fikk fortsatt Nasjonalt pilegrimssenter sin finansiering fra tre ulike departement.

Aktivitet på årets nivå

Men i det nye budsjettforliket mellom regjeringen, KrF og Venstre, er det nå plusset på tre millioner til verdiskapningsprogrammet. Summen er foreløpig ikke fordelt, men Geirmund Lykke i KrF håper og tror en betydelig del av disse pengene vil gå til Nasjonalt pilegrimssenter i Trondheim.

- Dette er jo penger innenfor feltet. Av de tre millionene mener vi at minst 1,7 millioner, helst over to, må gå til pilegrimsarbeidet. Dette som kompensasjon for de 1,7 millionene som ble kuttet i budsjettforslaget, sier Lykke. Om han får det som han vil, kan det sikre en aktivitet på minimum samme nivå som i år.

- Viktig verdiskapning

- Nasjonalt pilegrimssenter ble etablert i 2011, og er fortsatt på mange vis i startgropa. Derfor er det kritisk viktig å følge opp arbeidet, sier Lykke.

Han mener pilegrimstrafikken er viktig verdiskapning for flere landsdeler som har få andre tilleggsinntekter for gårdsbruk, med gode økonomiske ringvirkninger.

I tillegg setter den fokus på viktige verdier som friluftsliv, naturvern og kulturminnevern, samt en åndelig dimensjon med ettertanke og refleksjon, mener Lykke.