Norgesvenn: Eksportsjef Sebastiaõ Garcia i Casa Santos Lima er, ikke overraskende, fornøyd med mottakelsen vinene han representerer har fått i Norge. Billigvinene Cigarra og Bons-Ventos har mange venner her i landet. Foto: ULF DALHEIM

Vinhuset Casa Santos Lima har levert den ene bestselgeren etter den andre til det norske markedet de siste 10-15 årene. Viner fulle av moden bærfrukt, anrettet med passende mengde sødme og med et hint av sjokolade, karamell eller lakris, i kombinasjon med krydder og urter, har fått mange venner her hjemme.

Ukompliserte og ikke alt for krevende viner, ja vel. Men lett å like, og lette å drikke. Og uten at du må tømme lommeboka.

Den tidligere bankmannen José Luis Oliveira da Silva står bak Casa Santos Lima. For drøyt tyve år siden vendte han tilbake til hjemstedet nord for Lisboa med en visjon om å bygge opp et vinfirma der gode viner til riktig pris var forretningsideen. Samtidig forsto han at portugisisk egenart og tradisjon måtte være blant grunnsteinene, selv om det som skjedde på vinsiden internasjonalt også måtte avvaktes.

Kjente og ukjente portugisiske druevarianter er hovedbase for Santos Lima-vinene. Firmaet har vokst ut av lokalene der vineventyret startet, men bare på den måten at José Luis har investert i nye eiendommer rundt om i hele Portugal.

– Vi legger ikke skjul på at det er value-for-money viner vi ønsker å lage. Ser ikke noe galt i det. At vi eksporterer 90 prosent av produksjonen vår viser vel at vi har funnet vår nisje, om vi kan kalle det for det, sier eksportsjef Sebastiaõ Garcia.

Her er fem rimelige viner fra Casa Santos Lima:

Portuga 2014, varenr. 5501301, kr 94,90 i basisutvalget (finnes også i 300 cl box til 349,90).

Kommer fra Lisboa-området, som nå er blitt egen region i vin-Portugal. 70% portugisiske druer, pluss syrah og cabernet sauvignon. Tett og mørk, smak av mørke bær, krydder og urter. Hint av sjokolade og vanilje.

Bons-Ventos 2014, varenr. 1413601, kr 99,90 i basisutvalget (finnes også i 300 cl box til 369,90).

En av de første storsuksessene til Santos Lima i Norge. Endret noe i stil, ikke så lett og saftig som før. Men fortsatt myk, behagelig, avdempet frukt. Noe syltetøy og tørket frukt (svisker), noe bærsødme (4,5 gr/l restsukker), preg av fat og urter. På fire lokale druer.

Quinta Espirito Santo 2013, varenr. 5771001, kr 119,90 i bestilling.

Laget på castelão og tinta roriz. Saftig rød bærfrukt, leskende stil. Smak av moden frukt, lett brentpreg, en del krydder, alkoholsterk (15%). Kommersiell, ja, men godt laget.

Valcatrina 2014, varenr. 2930701, kr 119,90 i bestilling.

Lansert som nyhet i september, fra Alentejo. Mye bærfrukt, god lengde, friskes opp av fin rødbærsyrlighet, selv om også fruktsødmen er der. Laget på touriga nacional, alicante bouchet og syrah.

Al-Ria Tinto 2014, varenr. 2929101, kr 119,90 i bestilling.

Fra Santo Limas nyeste prosjekt i Algarve. Merkbart varmt fruktpreg, plommer, svisker og syltetøy. Noe tørre tanniner, en aning brent drueskall, blomster, sjokolade og vanilje.