I fire år har barn og unge fra mottaksskolene ved Ila og Rosenborg fått vise fram talentet sitt foran et større publikum gjennom prosjektet Fargespill.

Nå har politikerne i Trondheim bestemt at Fargespill skal bli et permanent tilbud for alle mottaksskolene i byen fra høsten 2016.

LES PÅ PLUSS: Fenges av fargespill

Dermed blir samarbeidet mellom Trondheim kammermusikkfestival og Trondheim kulturskole utvidet til å omfatte barneskolene Bispehaugen, Saupstad og Kattem, i tillegg til Huseby ungdomsskole og etter hvert den nye skolen på Lade.

Geirmund Lykke (KrF) har hatt et sterkt ønske om å få Fargespill inn som fast post på kommunebudsjettet, og tok initiativet til å få det inn i revidert budsjett. Resultatet er at bevilgningene til Fargespill er økt med 850 000 kroner, slik at den samlede summen blir 1,5 millioner kroner.

- Vi ser at det er viktig, spesielt i en tid der det kommer mange nye immigranter til byen. De nye skal oppleves som en ressurs, og det vil vi være med på å styrke, understreker Lykke.

- Betyr mye for mange

Varaordfører Hilde Opoku (MDG) tror at et slikt integrerings- og inkluderingstiltak også er til stor nytte for foreldrene.

- For mange foreldre kan det være en inngangsport til det norske samfunnet, sier Opoku.

Tilbud til innvandrerbarn

Det første Fargespill-prosjektet ble startet i Bergen i 2004, og fikk en lokal avstikker i Trondheim i 2012. Mens Trondheim kommunale kulturskole står for jevnlig undervisning, sørger Trondheim kammermusikkfestival for konsertarena, band og koreografi.

Daglig leder Vegar Snøfugl ved kammermusikkfestivalen er i likhet med rektor Vidar Hjemås ved kulturskolen kjempeglad over nyheten.

- Det er fantastisk. Vi ønsker å gi et tilbud til innvandrerbarn ved alle mottaksskolene i Trondheim. Denne tildelingen gjør det mulig for oss å starte dette arbeidet. Vi er utrolig glade for at kommunen øker støtten til Fargespill Trondheim. Dette kommer til å bety mye for mange, sier Vegar Snøfugl.

Omfattende ringvirkninger

Arbeidet med Fargespill har vanligvis startet i mars, og endt opp med en forestilling under Trondheim kammermusikkfestival i september.

- Nå slipper vi å starte på bar bakke hvert år, og kan være mer til stede gjennom året og gjøre konserter andre steder. Målet har vært å omfatte enda flere, og møte et større publikum, forklarer han. Snøfugl ser at barna som er med på prosjektet får større selvtillit, og at de lærer språket fortere.

- Det er et kunstnerisk prosjekt, men ringvirkningene er mye mer omfattende. De som har vært med på Fargespill blir raskere integrert, forteller han.

Rektor Vidar Hjemås håper Fargespill nå kan en del av kulturskolens faste tilbud.

- Vi har et flott samarbeid med kammermusikkfestivalen. Det er så viktig å få synliggjort og formidlet budskapet om at vi kan møtes som likeverdige gjennom musikk, selv om vi kommer fra svært forskjellige kulturer, sier Hjemås.