De to har nettopp utgitt den tredje boka basert på radioprogrammet «Historiske Trondheim», der de går rundt i byen og forteller historier fra sentrale steder.

Etter at de i sine to første bøker har tatt med seg leserne på oppdagelsesferd på vei fra Midtbyen til Bakklandet og Sanden og Hospitalsløkkan, går turen denne gangen østover.

Historien for Trondheims historie er stor. Ei bok for barn om samme tema er nettopp lansert.

Vi møter Søraa og Sørensen i Strandparken rett øst for Nedre Elvehavn og spør umiddelbart om vi nå befinner oss på Lademoen. Spørsmålet om hva som faktisk er Lademoens grenser, er et sentralt tema i boka.

- Jeg tror godt vi kan si at Lademoen starter her. Men dette er et spørsmål der meningene er svært delte, også blant dem som bor her, sier de to.

Lademoen har vokst

Et par hundre meter lenger øst i Strandveien går vi gjennom en undergang der et gult skilt forkynner at vi er på vei inn til Svartlamoen. er det i hvert fall ingen tvil; Svartlamoen er en del av Lademoen.

LES OGSÅ: Programleder med flere jern i ilden

Søraa, som er lærer og byguide, og Sørensen, mangeårig NRK-journalist, forteller at Lademoen opprinnelig var navnet på ei mindre husklynge. I dagens språkbruk er det et mye større område som regnes som Lademoen.

- Lamonittene er stolte og opptatt av området der de bor. Mange av dem mener at verken Lademoen skole eller Lademoen kirke ligger på Lademoen. Men hvis vi er rause, kan vi i dag innlemme både kirka og parken i Lademoen. Vi kan kanskje si at Lademoen går opp til Innherredsveien. Noen mener området er enda litt større. Da oppstår spørsmålet; hvor blir det av Rosendal, Buran og Voldsminde? Og hva med Ulstadløkken? Vi ser den samme tendensen flere steder i byen. Singsaker er blitt betegnelsen på et stadig større område, blant annet fordi det er lønnsomt for eiendomsmeklerne. Det samme gjelder Kalvskinnet, sier de to.

Pirre folks nysgjerrighet

Begge mener slike diskusjoner er interessante fordi de fører til at folk blir mer engasjert i byen og byhistorien.

- Bøkene og radioprogrammene har samme siktemål. Vi skriver ikke dyptpløyende historie, men vil pirre folks nysgjerrighet – så kanskje de vil besøke stedene vi skriver om. Vi oppfordrer vi dem til å heve blikket. Da kan de avlese mye historie i bygningene, sier de to.

Ikke minst Lademoen er full av områder som forteller historier. Bydelen viser hvordan Trondheim stadig vokser østover. Dora og andre tyske installasjoner fra andre verdenskrig forteller også om dramatikk. Dessuten er Svartlamoen en historie om norsk samfunnsutvikling de siste tiårene.

Etter at området oppsto som en arbeiderbydel på andre halvdel av 1800-tallet, ble en rekke hus revet under andre verdenskrig og under industriutbygging på 70-tallet. Området sto i fare for å bli utradert helt til de unge beboerne vant kampen mot kommunen og området ble bevart i 1998. Hele historien kan avleses slik strøket ligger i dag.

God jobb på Svartlamoen

- Beboerne som overtok Svartlamoen, har gjort en god jobb, sier Søraa og Sørensen mens de drikker kaffe på Ramp Pub og Spiseri.

- Mange trondhjemmere har ikke noe forhold til Østbyen. Det er nok bare dem som bor i strøket som kjenner området godt. For oss andre har disse bydelene vært et sted vi kjører gjennom, på vei til andre ærend. Men det er i ferd med å endre seg, for denne delen av byen vokser kraftig og vil bli mer og mer attraktiv, sier Søraa og Sørensen.

Håkon Blekens og Håkon Gullvågs berømte maleri fra Svartlamoen pryder omslaget på den nye boka deres, og de forteller en rekke historier fra steder man passerer når man går fra Nidarosdomen nedover Kjøpmannsgata, over Bakke bru og bortover Innherredsveien.

Merkelig asfaltverk

Boka tar med leserne langt forbi Lademoen, til Saxenborg gård og Ladehammeren. Den er også innom Ladehammerkaia og sporene fra andre verdenskrig som finnes der.

LES OGSÅ: Planer om asfaltverk

De to er enige om at når byen nå utvikler seg østover og det snakkes om at Nyhavna skal utvikle seg til en bydel med plass til både næringsvirksomhet og boliger, er det merkelig at kommunen går med på å anlegge et asfaltverk i det samme området.

Den historien får de eventuelt fortelle i ei senere bok. Søraa og Sørensen har ingen planer om å stoppe med det første. Trondheim har så mange historier å fortelle at de kan holde på i mange år til.

Sosialt boligprosjekt: På Svartlamoen har Trondheim kommune lagt til rette for andre og rimeligere boformer enn ellers. Et britisk arkitektkontor er nå nominert til en kunstpris for et sosialt boligprosjekt. Foto: RICHARD SAGEN
Godt vedlikehold: Lademoen har blomstret opp de siste årene, mener forfatterne av boka «Historiske Trondheim». Foto: Mariann Dybdahl, Trygve Lundemo