Petter Bangsund, ølkelner ved To Rom og Kjøkken, Anne-Jorunn Midtkil, medlem av Det Gode Øls Klubb, Tommy Holen Helland, daglig leder Gulating Ølutsalg i Mathallen, Therese Sommervold, restaurantsjef Restaurant Caya, Tuva R. Myrholt, barsjef Søstrene Karlsen, Magnus Lykkelig, innehaver Bar Moskus, Lene Waldenstrøm, høyskolelektor HiST avd. matteknologi og Jørgen Lerfall, førsteamanuensis HiST avd. matteknologi. Foto: FRANK LERVIK

- Det er mye godt øl her. Et bredt spekter av smaker. Juleølsegmentet har endret seg. Men det er ikke alt som smaker jul, mente juryen etter å ha smakt seg gjennom sterkølvariantene, 77 sorter på mellom fem og 19 (!) prosents alkoholstyrke.

Se den store juleøltesten 2015: Denne bør du styre unna!

Dagen etter smaker de 42 forskjellige butikkøl, med alkoholstyrke opp til 4,7 prosent.

Vinnerne blir svenske Sødra Maltfabrikens «Deer Santa» og norske Berentsen Brygghus' «Stjerneskudd» blant sterkølene, og Lervig Aktiebryggeri «Kringly Kris Juleporter» blant butikkøl.

Har testet i over 15 år

Men la oss ta historien bak først:

I over femten år har undertegnede gjennomført smakstester av juleøl for Adresseavisen. De første årene med 15-20 ulike øl smakt av kjendiser på Kvilhaugen. Det ble mer fest og gøy enn en nøytral test. Så samlet vi i noen år ølentusiaster rundt et pent dekket julebord og serverte øl blindt. Resultatene ble straks mer troverdige. I år har vi imidlertid gjort det mer seriøst enn noen gang, i samarbeid med sensoriske eksperter ved matteknologistudiet ved Høy-skolen i Sør-Trøndelag (HiST).

Årets juleøltest er derfor ikke bare Norges største. Vi mener også den er Norges beste.

ISO-sertifisert prøverom

Torsdag for en uke siden: 119 øl står klar på bakrommet. Påført koder. Sortert etter alkoholstyrke og flaskestørrelse. På den andre benken står plastglass med tilsvarende koder.

Ingen ting er overlatt til tilfeldighetene. Jurymedlemmene er plassert i et ISO-sertifisert laboratorium ved siden av. I båser med riktig farve og korrekt lys sitter åtte utvalgte øleksperter klare. På hver sin iPad skal de føre inn poeng og kommentarer.

Vitenskapelig assistent Tone H. Nielsen gir de siste instruksjoner. Det er hun som har ansvaret for gjennomføringen av testen. I hver bås, som etter hvert benevnes fengselscelle, er det satt frem flatbrød og vann.

Til og med drikkevannet er nøye kontrollert til holde korrekt temperatur. Så bærer servitørene Julie og Torsten inn første flight. Testen er i gang.

- Et fantastisk opplegg. Her må vi fokusere, sier Petter Bangsund, ølkelner ved To Rom og Kjøkken. Bar Moskus-eier Magnus Lykkelig er enig: Dette er proft, så ordentlig.

Når vi oppsummerer etter at 77 sterkøl er smakt ferdig er konklusjonen at det er en trend mot øl som fremstår som koseøl, enten til å drikke alene eller til ost, kaker og forskjellige typer desserter.

- Veldig mye av det vi har smakt er så svært aromamessig. Jeg vil ha juleøl som jeg kan bruke til mat. Med saltet i julematen bør det ha en viss sødme, men ikke for mye, mener Therese Sommervold.

I hver eneste låve

Juryen er ikke forundret over mengden sterkt juleøl på markedet. Snart er det jo et lite mikrobryggeri i hver eneste låve på landsbygda. Og alle vil lage sitt eget juleøl. Noen kommer sågår opp med fire-fem ulike varianter. Noen få skiller seg ut og klatrer til topps på resultatlisten. Vi triller terning seks. Så kommer et stort felt med øl som smaker bra, men som ikke helt har funnet balansen mellom det søte, det bitre, det fruktige, det lette eller det lyse. Terningen stopper på fem, fire og tre.

Kun ett øl får gjennomgående negative karakterer fra samtlige, belgiske «PigeoNöel» fra Brasserie de la Pigeonnelle. Terningkast 1. Styr unna!

Mye likt butikkøl

Butikkøl-variantene neste dag vekker ikke samme begeistring. Noe bra, mye likt, en del intetsigende øl.

- Det blir litt lite særpreg. «Å, nei, ikke nok en slik», tenkte jeg under testen, siert Lene Waldenstrøm.

- Heldigvis dukket det opp en del typiske matølvarianter. Men juleøl med tyrkisk pepper! Til fest, kanskje? Til jul, nei takk!, fastslår Jørgen Lerfall.

- Jeg synes det er positivt at det var noen her som passet til fisk, torsk eller kveite.

Og så var det et øl som var utmerket som aperitiff, kommenterer ølkelner Petter Bangsund.

Anne-Jorunn Midtkil er medlem av Det Gode Øls Klubb. Hun er spesielt glad i engelsk øl. Foto: FRANK LERVIK