- Mammon er et slags symbol på vår jakt etter penger, gevinst og materiell rikdom, sier den Grammy-nominerte komponisten Kim Andre Arnesen (35) fra Trondheim.

«Wound in the water» er tittelen på verket han har skrevet, en times lang korsymfoni for kor, strykeorkester, sopransolist og harpe.

- Jeg har tenkt litt tredelt på det, hvordan vi mister både oss selv og tilknytningen til hverandre, og evnen til kjærlighet og nestekjærlighet i jakten på penger. Jeg bruker også jorda som et symbol på dette, og prøver å vise hvordan jorda blir såret av jaget. Derav tittelen, sier Arnesen.

Librettoen er skrevet Euan Tait fra Wales, en forfatter Arnesen har jobbet mye med de siste par årene. Tekstene har religiøse aspekter, uten at det begrenser seg til én retning, forklarer komponisten.

Grammy-vinnende kor

- De inneholder blant annet bønner til mennesker på flukt, og en bønn om hjelp til å forstå hvor viktig nestekjærlighet er. Verket har et forløsende punkt mot slutten der man blir overveldet av hvor vakkert det er på jorda vår. Det kommer til å bli en feirende avslutning, lover han.

Arnesen og Olavsfestdagene har invitert det amerikanske Grammy-vinnende koret Conspirare til å synge på konserten, der også Trondheimssolistene og den britiske sopransolisten Elin Manahan Thomas deltar.

- Conspirare er et kor jeg har lagt merke til i USA. De er blitt anerkjent med flere Grammy-nominasjoner, også i år, og har tidligere vunnet en pris. De behersker alle stilarter og har samme verdier som meg, og som vi prøver å få frem i verket. Det er et kor folk i Trondheim bør få oppleve, sier han.

Karriere i USA

Elin Manahan Thomas gjør for det meste barokkmusikk, med en engleaktig stemme, ifølge Arnesen.

- Hun har en klokkeklar lys og klar stemme som ikke er så veldig romantisk eller operatisk. Det er slik englene i himmelen høres ut, tenker jeg når jeg hører henne. Sammen med Trondheimssolistene blir det et sterkt team med internasjonalt aspekt. Det er utrolig morsomt, sier han.

Arnesen vokste opp med å synge i guttekoret i Nidarosdomen, og har bakgrunn fra musikkonservatoriet ved NTNU. Han har også jobbet som produsent i Nidarosdomen. Nå bor han i Oslo, der han i tillegg til å komponere er daglig leder for Oslo Domkor. Han er også i ferd med å bygge seg opp en karriere i USA.

- Jeg får mange henvendelser fra kor og dirigenter i USA, mer enn jeg gjør her hjemme. Jeg har blant annet et engasjement for et kor i Colorado, og skal over dit i februar.

Ikke minst har han skrevet musikken til Nidarosdomens Jentekor og Trondheimsolistenes album «Magnificat», som sammen med Cantus album «Spes» er nominert i kategorien «Best Surround Sound Album» i neste års Grammy-utdeling. Begge albumene er produsert av Morten Lindberg og plateselskapet 2L.

- Angår oss alle

- Jeg er veldig glad for å få muligheten til å komme tilbake til Nidarosdomen med et svært verk. Det blir veldig spesielt. Fremover har jeg lyst til å skrive en kirkeopera, og så har jeg en liten drøm om å komme meg inn i filmbransjen og skrive filmmusikk, for eksempel til en amerikansk tv-serie, sier Arnesen.

Den konkrete årsaken til at Olavsfestdagene har valgt Mammon som tema i 2016, er at Norges Bank ble etablert i Trondheim i 1816, to år etter at vi fikk vår egen grunnlov. Samme år ble også Det Norske Bibelselskap etablert, forklarer direktør Petter Fiskum Myhr.

- Mammon er et begrep som dukker opp i Det nye testamentet, der det forbindes med penger, grådighet og fråtsing. I den berømte bergprekenen sier Jesus at du ikke kan tjene både Gud og Mammon. Det er et ord som gir oss anledning til å reflektere over vår situasjon. Hva gjør det med oss nordmenn at vi bor i et av verdens rikeste land, på godt og vondt? spør Myhr.

Tematikken kommer til å prege festivalen på forskjellig vis, blant annet i verbalserien Vestfrontmøtet.

- Dette er noe som angår oss alle. Flyktningkrisen er den største siden andre verdenskrig. Vi greier ikke å se at Europa kommer til å bli forandret av det som skjer nå. Det har mye med Mammon å gjøre. Vi fokuserer ikke på det for å gi folk dårlig samvittighet, men for å se på mulighetene og utfordringene som ligger der, sier Myhr, og fortsetter:

- Hvordan skal vi leve anstendige liv i verdens rikeste land? Hva er egentlig rikdom? Vi har lyst til å inspirere folk.

Den Grammy-nominerte komponisten Kim Andre Arnesen (35) fra Trondheim har fått oppdraget med å utforske festivaltemaet Mammon under åpningskonserten av Olavsfestdagene 2016. Foto: Kjell A. Olsen