- Det er prisverdig at han engasjerer seg. Som kulturminister ønsker jeg å utfordre kulturlivet til å initiere og delta i viktige debatter. Kunstnere og kulturpersonligheter er personer mange av oss ser opp til. Det er viktig at den profesjonelle kunst og kulturen også engasjerer seg i debatten om den krevende situasjonen Norge står opp i med så mange mennesker på flukt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Gitarist Skjalg Raaen la ut et innlegg på Facebook tirsdag kveld der han setter ned foten for det han mener er «i overkant menneskefiendtlige og hatefulle ytringer» om asylsøkerne som kommer til Norge. Han skriver i Facebook-innlegget at «nå er det nok».

Innlegget var onsdag morgen allerede delt over 1900 ganger. Det er kommentarer på Facebook som «steng grensen» og «det er bare det er bare å sette dem i mottak langt ute i skogen» som får Raaen til å reagere.

- Jeg skjønner at folk kan være skeptiske og redde, men slike utsagn gir en ekkel bismak. Det blir ikke en konstruktiv debatt av å komme med slike utsagn. Vi finner ingen løsninger ved å kalle hverandre navn. Vi må heller diskutere hvordan vi skal løse situasjonen når så mange kommer til landet vårt. Jeg vil ikke at slike meninger skal stå uimotsagt, sier Raaen til Adresseavisen.

- Ta frykten på alvor

Helleland mener kunstnere kan sette ord på følelser som mange sitter med og at det derfor er viktig at de bidrar i debatten.

- Mange kjenner nå på frykt og redsel. Vi må ta det på alvor og erkjenne at mange er skeptiske til det ukjente. Vi må ha forståelse for at noen har den følelsen. Da er det viktig at vi sprer kunnskap og hjelper hverandre finne ut hvordan vi kan møtes på best mulig måte. Det er unorsk å hilse på dem som er annerledes og vi ikke kjenner, men det er kanskje akkurat det vi må gjøre i nabolagene og lokalsamfunnene når asylsøkerne kommer til oss. Det kan gjøre at situasjonen føles tryggere, sier Helleland.

Hun ønsker ikke å sette seg til doms over meningene til noen kunstnere, men mener debatten er veldig viktig.

- Jeg er redd for at vi tier i hjel debatten slik som svenskene har gjort. Vi må tørre å snakke om det. Vi finner ikke løsninger uten at vi snakker sammen på en god måte, sier kulturministeren.

Polarisert debatt

Raaen mener at han har et ansvar som artist til å ikke la meningene til andre stå imotsagt og et ansvar for å delta i debatten. Det er ikke et enkelt utsagn som gjør at han valgte å gå sterkt ut, men holdninger som han har lagt merke til i sosiale medier over tid.

- Dette er noe som har bygd seg opp og som jeg har reagert på over tid. Jeg mener at debatten har blitt veldig polarisert, sier Raaen.

Helleland er enig i at debatten kan være polarisert, spesielt på sosiale medier.

- Debatten kan bli svart-hvitt. Selv om sosiale medier knytter oss tettere sammen kan det også virke splittende. Den som roper høyest blir hørt. Vi må ha et debattklima der alle kan delta uten trakassering, sier kulturministeren.

- Debatten har også lett for å bli polarisert hvis vi ikke tar frykten på alvor. Vi skal stille krav til de som kommer til Norge, men vi må også åpne for at de kan bli en del av våre fellesskap, fortsetter Helleland, som mener at kulturlivet, frivilligheten og idretten er viktige arenaer for integrering.

-Dette er gode arenaer der man kan invitere dem inn i fellesskapet og ønsker å legge til rette for integrering innenfor disse feltene, sier hun.

Lover engasjement

- Raaen avslutter innlegget sitt med «la godhetstyranniet begynne». Godhetstyranniet har blitt et eget begrep. Hva tenker du om dette begrepet?

- Jeg skal ikke sette meg til doms over budskap. Jeg setter stor pris på at Raaen deltar i debatten og håper at flere vil gjøre det samme, sier Helleland.

Raaen sier at han har som mål å delta i debatten og ta til motmæle i tiden som kommer.

- Jeg skal møte argumentene med saklighet og si fra på en skikkelig måte når jeg er uenig. Så lenge jeg har tid og krefter så skal jeg svare på de kommentarene jeg ser på Facebook, sier Raaen.

Skjalg Raaen lover å ta til motmæle i debatten på Facebook og asylsøkere.