Det må være konklusjonen når vi ser tilbake på humoråret som er gått. Det er i hvert fall ikke på TV det mest spennende og morsomme skjer.

Annonsørene vil ha mest mulig for kronene sine, TV-sjefene vil ha høyest mulig seertall, folk flest vil krenkes minst mulig. Komikerne får dermed strammest mulig tøyler. De må skrelle av seg de skarpe kantene, oppføre seg pent og gjøre seg så spiselige de kan. På TV2 får komikerne oftest bare en knapp halvtime til rådighet.

Kanalsjefene presser norsk TV-komikk ned i grava. De er nok ikke klar over det selv, dessverre.

Da er det bedre å labbe ned til nærmeste kulturhus eller standupklubb og få med seg en god dose humor live. Der er overraskelsene, de interessante ideene, der tas det sjanser, det lykkes, det feiles, det engasjerer, det fascinerer og noen ganger føler vi oss kanskje til og med litt krenket. Det er sunt, det.

Trine Lise Olsen stod for årets beste show i Trondheim med «Æ har rætt». Hun var åpen, ærlig, modig, morsom, mørk, energisk, frenetisk, uforutsigbar, inderlig, sår og aldeles underbar.

Ronny Torsteinsen fra Stjørdal fikk velfortjent stående applaus for «Sorry mamma», et sårt og særdeles morsomt standupshow om å klare å ikke lete etter tegnene som viser at man ikke passer inn.

Magne Køste er Stand Up Trondheims beste klubbkomiker for øyeblikket. Han vant standupkonkurransen på Olavs Pub i september og har nå stått på selveste Latter i Oslo.

Også lokalrevyene i området må nevnes. Kveli Rånes Bremseth filleristet lattermuskler med sitt best of-show i november. Den komiske trioen er blitt like tighte som trønderrocken de hyller.

Lånkerevyen stakk av med fire av sju priser under revyfestivalen på Høylandet. Også høstens revy hadde en god neve virkelig gode innslag. Når de er på sitt beste, er de helt fantastiske.

Aina Kristiansen, Rakel Sivertsen og Marit Hammer imponerte med «Kvitter fra Knotten» i Hommelvik. De fortjener plass på en av Trondheims scener, konkluderte jeg etter showet.

I løpet av de neste månedene kan man oppleve de tre gruppene i Olavshallen. Forestillingene er allerede i ferd med å bli utsolgt.

De er lov å begynne å glede seg. For det jeg husker best fra året som er gått, er de trønderske humoristene.

Kom deg på show! Se humor live!

Ronny Torsteinsen Foto: Anders Holstad Lilleng