En trøndersk høyrepolitiker inntar Mammon-universet når seriens fjerde episode sendes førstkommende søndag.

Trine Wiggen fra Stjørdal skal debutere som ambisiøs og idealistisk justisminister, og det er spesielt én politiker skuespilleren har tenkt på når hun har utviklet karakteren.

- Den første jeg tenkte på var selvfølgelig Marit Arnstad. Hun er jurist, hun har ikke vært justisminister, men olje- og energiminister og samferdselsminister, sier Wiggen om Senterpartiets parlamentariske leder, som i likhet med Wiggen er fra Stjørdal.

- Hva fikk deg til å tenke på Arnstad?

- Jeg synes hun virker troverdig, og så er hun jo den eneste trønderske politikeren jeg kjenner, sier Wiggen.

Fikk du med deg første sesong av «Mammon»? Adresseavisens anmelder Terje Eidsvåg mente serien sannsynligvis var den beste som hittil er laget av norsk krimserie på tv.

Arnstad og Bekkemellem

For noen år siden møtte Wiggen tidligere politiker Karita Bekkemellem for å gjøre research til en rolle i Varg Veum. Møtene med og inntrykkene av Arnstad og Bekkemellem, har vært fine å ha når hun skal gå inn i en politikerrolle.

- Jeg ble overrasket og glad over hvor idealistiske jeg opplevde dem. Man kan få inntrykk av at politikere er mer opptatt av makt enn idealisme. Språket som preger den politiske diskursen mangler innhold. Mange går ikke i dybden når de svarer på spørsmål, men gir svar de har lært av en «spindoktor». Det er inntrykket jeg ofte får, og da er det fint å kjenne noen og vite at det er mange som virkelig har en bunnsolid idealisme, sier Wiggen.

Et idealistisk menneske fremstår som mer troverdig, mener Wiggen, og denne troverdigheten har hun forsøkt å gi sin karakter.

- Min justisminister er en idealist. Hun tror virkelig på markedsidealisme, som Høyre står for, men som jeg for så vidt ikke tror på. Jeg står på venstresiden, sier Wiggen.

Anmelder Terje Eidsvåg beskriver den andre sesongen som «en ganske spennende cocktail av samtidsgufs, med for mye handling og for få typer å bry seg om». Ler anmeldelsen her.

- Dette blir spennende

Marit Arnstad humrer godt når hun får høre at Wiggens karakter delvis er bygget på henne.

- Så hyggelig, sier politikeren som har fulgt dramaserien siden starten og mener den er en av de bedre norske TV-seriene.

- Jeg synes «Mammon» er veldig bra, den lar seg sammenligne med andre nordiske serier som «Borgen» og «Broen». Den har et overkommelig persongalleri, et spennende plott og det spilles med troverdighet, sier Arnstad.

Hun synes det politiske maktspillet som fremstilles i serien, er interessant.

- Det er klart det er mye maktspill i politikk, men så rått som det fremstilles i «Mammon» er ikke hverdagskost. Politikk består av langt flere tilfeldigheter enn det du får inntrykk av i serien. Men det er klart at serieskaperne må skarpstille konflikten for å gjøre det interessant, sier Arnstad. Nå gleder hun seg til å bli presentert for seriens justisminister.

- Dette blir spennende. Det skal bli artig å se de neste episodene og se hvordan karakteren er. Wiggen er jo en erfaren skuespiller, så hun vet hvordan hun skal utvikle denne type roller, sier Arnstad.

- Høye seertall

Den første sesongen av dramaserien «Mammon» ble en seermagnet for NRK. I gjennomsnittet ble episodene sett av over en million seere. Da den første episoden av sesong to ble vist søndag 4. januar hadde 692 000 seere funnet fram til kanalen, betydelig færre sammenlignet med seertallene fra året før. En uke etter at de to første episodene ble sendt, har analysesjef Kristian Tolonen i NRK gjort en ny gjennomgang av seertallene og inkludert seere som har sett episoden i opptak, på nett eller i reprise.

- Et foreløpig tall, inkludert reprise, nett-seing og opptaks-seing, er på 900 000. Dette gjelder også episode to, sier Tolonen. Det vil si at rundt 600 000 så de to første episodene live eller i opptak samme dag, og at det i ettertid har kommet til rundt 200 000 seere.

- Dette sier noe om våre nye TV-vaner, og disse vanene gjelder spesielt for dramaserier, men også noe for underholdningsprogrammer og dokumentarer, forteller Tolonen som mener seertallene for «Mammon» er svært gode.

- 900 000 er helt klart et høyt tall. Hvordan folk ser et program betyr ikke så mye, så lenge de får sett det, sier Tolonen.

Trine Wiggen dukker opp i en birolle i krimserien Mammon på NRK. Karakteren, en ambisiøs og idealistisk politiker, er inspirert av en politiker fra Trøndelag. Foto: LEIF ARNE HOLME
Senterpartiets Marit Arnstad synes det er morsomt at hun har vært en inspirasjonskilde for skuespiller Trine Wiggen. Foto: Rune Petter Ness
900 000 har så langt sett de to første episodene av Mammon 2. Det er høye seertall, mener sjef i NRK Analyse, Kristian Tolonen. Foto: Iacob Prebensen/NRK