I kveld er det duket for urfremføring av Terje Bjørklunds første klaverkonsert med Trondheim Symfoniorkester (TSO). I tillegg fikk den Trondheimsbaserte komponisten denne uken vite at han er slått til Ridder av St. Olavs Orden, en av de høyeste statuttene i Norge. En god start på det nye året.

- Det er så nytt for meg dette, og man aner jo ingenting. Og her har altså betydelige folk i musikklivet kommet sammen og blitt enige om dette. Fantastisk, smiler komponisten som får utmerkelsen for hele sin virksomhet, som komponist, musiker og pedagog.

- Dette er stort

Fantastisk utmerkelse

- Det tar så langt tid å skrive en slik orden at selve overrekkelsen ikke skjer før 17. april, sier Bjørklund, som fikk en telefon sist lørdag da han var på kjøpesenter sammen med sin kone. I kveld feirer han altså med nyskrevet klaverkonsert.

- Norge har jo et skikkelig referanseverk, Edvard Griegs klaverkonsert. Det er noe av det flotteste som er skrevet av klaverkonserter. Og det har vært noen norske klaverkonserter imellom, men ikke mange. Derfor er det også en ære å skulle skrive noe sånt, sier komponisten, som selv har vært utøvende pianist i mange år, både innenfor klassisk og jazz.

Symfonisk snakk

Bestillingsverk

- Forskjellen på de to er at jazzpianisten kan spille mye feil. Men spiller du Mozart feil en tone eller to, da er du ute og kjører på konsert altså. Som jazzmusiker bruker du feilene til å improvisere frem noe som kanskje er enda bedre. Nyskrevet klaverkonsert kommer litt i mellomsjiktet fordi ingen har hørt det før, så teoretisk kan man fint spille feil, da er det bare jeg som hopper i stolen, humrer komponisten, som har jobbet med dette verket i over ett år, et bestillingsverk fra managementet til pianisten Tor Espen Aspaas, Dlh-Artist. Aspaas er professor ved Norges musikkhøgskole, i tillegg til å være utøvende klassisk pianist. Det er fjerde gang han er solist med TSO, noe som alltid er spesielt for Rørosingen som ble kjent med Bjørklund i forbindelse med Vinterspillene på Røros for flere år tilbake.

- Jeg er Rørosing i sinn, skinn og hjerte, og sammen med TSO føler jeg meg hjemme, dette er jo i hjemfylket mitt. Og jeg har hatt mye med Terje å gjøre i mange år nå, men dette er det første store tangeringspunktet vi har hatt siden Røros, sier Aspaas og beskriver det som en artig prosess å samarbeide med den meriterte komponisten.

Et gledesbudskap i Domen

Poetisk musikk

- Terje er jo musiker selv, jobber musikantisk og er på utøverens side, så vi har hatt et kjempefint samarbeid. Han gir musikerne mye tillit, er åpen og alltid på leting, sier Aspaas og beskriver klaververket som et poetisk verk.

I mer en 30 år har Bjørklund levert verk til TSO, men har ikke antallet annet enn at det er en betydelig mengde. Og før den første gjennomgangen er han alltid spent, men føler seg helt trygg på at det går bra også denne gang.

- Det har aldri skjedd før, heldigvis, men det kan jo være du hører at noen er på ville veier. Da har de som regel bare telt feil, og da roer komponisten seg ned. Men pianisten vi har, han spiller ikke feil, det skal jeg hilse og si. Og symfoniorkesteret vårt er jo så bra at de er virkelig noe vi kan være stolte av, smiler Bjørklund, klar for urfremføringen, og snart Ridder av St. Olavs Orden.

Et helstøpt program

Tor Espen Aspaas er professor ved Norges musikkhøgskole og utøvende pianist. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
- Dette er veldig morsomt og en stor ære, sier komponisten Terje Bjørklund om å bli slått til ridder av St.Olavs orden. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Tilegnet pianisten: Komponisten Terje Bjørklund (t.v) har skrevet klaverkonserten til pianist Tor Espen Aspaas. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen