Med en gjennomsnittsalder på nærmere 80 år holder de på fortsatt. «Gruppe Spekter» ble etablert i 1980 og består av i dag av de seks kunstnerne Sigmund Schjelderup Pedersen, Lorents Aage Nagelhus, Roald Stevik, Tor Stevik, Bjørn Bratsberg og Lars Petter Røsberg. De møtes flere ganger i året for å diskutere teknikker, komme med innspill, og ruske litt opp i hverandres kunst.

Form og farger

- De er en engasjert gjeng som er opptatt av å holde håndverket ved like, og som har disse møtene for å komme med justeringer og korrigeringer. De er trønderske kunstnere i forlengelsen av «Gruppe fem» som hadde sitt utspring i miljøet fra gamle NTH, forteller Anniken Storhaug hos Galleri SG, der 23 verk av kunstnerne i «Gruppe Spekter» nå stilles ut. Selve basisen for gruppen er de matematiske, formale prinsippene. De jobber alle med komposisjon, farger, linjer og harmonier. Og de har holdt på lenge.

- Jeg har lagt vekt på å få til en god helhet, derfor har jeg hengt Røsberg sine bilder sammen med Schjelderup Pedersen sine nonfigurative, noe som gir ro og balanse. Det samme har jeg gjort med Stevik sine naturalistiske, Munch-inspirerte bilder som gjengir naturen i Trøndelag, sier Storhaug og forklarer hvordan det organiske fra disse bildene hentes opp igjen i bildene som Nagelhus har malt.

Fortsatt rom for utvikling

Lars Petter Røsberg er yngstemann i gruppen og har kun vært medlem av "Gruppe Spekter" et par år. Han har stor nytte av det faglige fellesskapet og muligheten for å utveksle både kunnskap og erfaring.

- Jeg føler at jeg er på vei hele tiden, og at jeg ikke har kommet helt i mål ennå. Og derfor prøver jeg meg i forskjellige retninger, sier kunstneren som nå er inne i en fase der han beveger seg mer over til å formidle mennesker og menneskenes utvikling. Tidligere er det hus og bymotiv han har syslet mest med.

Bjørn Bratsberg har jobbet mye med tegning, kullstift og grafikk, men har de siste fire-fem årene gått mer over til malerier.

- Jeg jobber mye på mdf-plater og lager abstrakte bilder, men legger ofte inn collage i bildene for å få litt tekstur i uttrykket, sier Bratsberg som er opptatt av fargesammensetting, rette linjer, og jobber kun med kvadratiske bilder. Bildene han stiller ut er rykende ferske.

- Jeg bruker litt kraftige farger av og til, og jobber bare med akryl. Akryl er veldig greit fordi det går raskt og tørker fort. Og synes jeg det tørker for sent bruker jeg bare hårføner, sier Bratsberg smilende. Han blir av og til litt utålmodig og vil gjerne at ting skal skje kjapt.

Diskusjon og samhold

Lorents Aage Nagelhus har vært medlem av gruppen siden starten. Han er opptatt av at diskusjonene og samholdet i gruppen bidrar til å skjerpe både interessen og ferdighetene.

- Vi snakker om hver enkelts bilder og sier hva vi mener. Og vi har jo et veldig forskjellig utgangspunkt alle sammen, men viser forståelse for hverandres kunst og respekterer hverandre for de stilytringene hver enkelt har, sier Nagelhus som er spesielt opptatt av kontakten med publikum, og at hvert bilde skal kunne formidle noe.

Roald Stevik har malt siden 1950-tallet, og stiller ut bilder side om side med sin bror, Tor Stevik.

- Vi har røtter fra Ytre-Namdal, så jeg har malt mye derfra. Lyset, fargene og naturen ved havet har vært en stor inspirasjon, sier Roald Stevik som har vært kunstner på heltid siden 1980-tallet.

Hverandres kritikere

Tor Stevik har ikke vært maler på heltid, men hatt kunsten som hobby. Like fullt er han fast medlem av «Gruppe Spekter».

- Vi har kjent hverandre i mange år og møtes flere ganger i året, diskuterer og kritiserer hverandre. Og så spiser vi litt varm, god mat og har det trivelig, humrer brødrene.

Utstillingen "Gruppe Spekter", på Galleri SG, 4.- 28.februar.

"Gruppe Spekter" består av seks Trondheimskunstnere som møtes flere ganger i året for å gi hverandre innspill og tilbakemeldinger. F.v. Tor Stevik, Bjørn Bratsberg, Roald Stevik, Lars Petter Røsberg og Lorents Aage Nagelhus. Foto: Annemona Grann
Endelig samlet: Gruppe Spekter stiller ut sammen for første gang, fra venstre Lorents Aage Nagelhus, Lars Petter Røsberg, Bjørn Bratsberg, Roald Stevik og Tor Stevik. Foto: Annemona Grann