I år er det 100 år siden botanikeren og politikeren Olav Gjærevoll ble født. Onsdag snakker datteren Inger Gjærevoll om farens liv og virke i Hospitalskirken.

– Jeg kunne holdt en times foredrag om han, både som botaniker, politiker og far. Det er vanskelig å få det ned på en halvtime, sier Gjærevoll og sikter til farens omfangsrike karriere.

Les flere intervjuer med mennesker fra Midt-Norge fra Folk-redaksjonen her

Verdens første miljøvernminister

Olav Gjærevoll var professor i botanikk, og blant annet mannen bak «Fjellflora», som er solgt i over 325 000 eksemplarer. Samtidig hadde han et langt virke i politikken, som mangeårig Arbeiderparti-politiker. Han var stortingspolitiker fra 1965, og var både sosialminister i Einar Gerhardsens regjering og pris- og lønnsminister i Trygve Brattelis regjering. 1972 ble han Norges – og verdens første – miljøvernminister. Han var dessuten ordfører i Trondheim i sju år og medlem av bystyret i 25 år. I tillegg til dette var han faglig og politisk drivkraft i Statens Naturvernråd i tre tiår, hvor han ledet en stor arbeid med vern av mangfoldet i norsk natur.

– I forbindelse med klimaforhandlingene i Paris og all problematikken rundt natur- og miljøvern – ønsket jeg å fremheve Gjærevolls virke med etablering av en offisiell politisk posisjon tuftet på knallhard fagkunnskap og troverdig politisk ideologi, sier arrangør Anne Cathrine Due Aagaard.

«Avtalen er noe så sjeldent som en internasjonal avtale som henvender seg ikke bare til nasjoner, men også til bedriftsledere og enkeltpersoner. Parisavtalen kan bli et fyrtårn som peker ut en klimaretning også for enkeltmennesker», skrev Adresseavisens kommentator Gunnar Okstad etter klimatoppmøtet i Paris i fjor høst.

Klisterhjerne

Olav Gjærevoll ble født 24. september og vokste opp på et småbruk i Nord-Østerdalen. Det var små kår og som ungdom i «de harde trettiåra» fikk han tidlig et politisk engasjement som fulgte han gjennom hele livet. Som student våknet interessen for botanikken.

Les mer om Gjærevolls virke i Norsk biografisk leksikon.

– Far valgte aldri bort det ene eller det andre. Han jobbet alltid parallelt. Men når han var på fjellet og satte seg ned ved dvergbjørka, så var han der. Da koblet han ut politikken. Men han var en arbeidshest, med en enorm kapasitet. Han var stadig ute og holdt foredrag, kurs og botaniske vandringer i tillegg til politikken. Og han var medlem av veldig mange råd og utvalg, sier datteren, og forteller hva faren selv mente var nøkkelen til den store arbeidskapasiteten:

– Det som hjalp han fra skolealder var at han hadde klisterhjerne, sier datteren.

Gjenbruk

– Hva tror du din far ville tenkt om dagens klima for miljøvern?

– Han ville nok vært bekymret for klimautviklingen. Han syntes aldri det ble gjort nok, sier Gjærevoll.

– Hva ville han tenkt om forbrukssamfunnet vi lever i?

– Han var en beskjeden mann på egne vegne. Jeg husker mor måtte mase på ham for å kjøpe ny dress. Det var nok oppveksten i 30-åra som preget ham her også. Men han var raus overfor barn og barnebarn, selv om det ikke handlet om ting og gjenstander. Han var opptatt av gjenbruk, vi kunne aldri kaste noe, forteller hun.

Idealist

Gjennom årene hadde Olav Gjærevoll skrevet på sine memoroarer, i utgangspunktet ment for barn og barnebarn. Men han så selv at det kunne være nyttig materiale for almuen, og i 1998 fullførte datteren arbeidet faren ikke ble ferdig med før han døde i 1994.

– Hvordan var det å overta en sånn arv?

– Det er store sko å fylle, og altfor store for meg. Vi kunne være uenig i enkeltsaker, men jeg beundrer ham for det han gjorde. Som barn ser man det ikke sånn, men i ettertid ser jeg jo at målet hans var å gjøre Norge og Trondheim, som var byen hans, til et bedre sted å være. Jeg blir litt frustrert noen ganger, når folk snakker om at politikere er maktsyke. Jeg synes ikke det er rettferdig. Jeg vet at mange bruker veldig mye av sin tid uten å få igjen noe annet enn å se saker blir vedtatt og fullført, sier Gjærevoll, som selv utdannet seg til botaniker og lærer.

Sønnen Øyvind Gjærevoll Schanke er investeringsdirektør for markedseksponering i Norges Bank Investment Management. Ukeadressa var med han på en arbeidsdag i London i høst. Les «Mannen med milliardene» her.

Sommerminner

Faren var travel, men datteren minnes somrene på biltur i Norge, hvor faren kombinerte feltarbeid med familieliv. Familien la ut på veien i en stasjonsvogn fylt til randen med telt, soveposer og liggeunderlag, og alltid med en spekeskinke, som var god og lettvint mat hvis fiskelykken uteble.

– Mor kjørte, hun likte det, mens far leste for oss i bilen. Og så sang vi. Far husket alle vers på alle mulige sanger, minnes Gjærevoll.

Hun har overtatt ansvaret for oppdateringer av «Fjellflora», og er selv forfatter av bøkene «Fra løvetann til sibirstjerne», om kommuneblomstene i Trøndelag, og «Norges fylkesblomster», i tillegg til at hun har vært medforfatter i lærebøker i biologi.

Olav Gjærevoll fotografert i 1974. Foto: Adresseavisens arkiv
Olav Gjærevoll på talerstolen i 1977. Foto: ARKIV
Olav Gjærevolls siste oppdrag før han døde var å utarbeide et forslag til kommuneblomst for alle kommunene i Trøndelag. Foto: Adresseavisens arkiv
Anne Cathrine Due Aagaard. Foto: Bård Sande