- Vi er åpen for det meste, både kulturaktiviteter, kontorer og servering, og vi vil gjerne ha kontakt med folk som vil leie seg inn, sier Gaute Ringvold.

Han er styreleder i Alba Gruppen og prosjektutvikler i Alba Eiendomsutvikling, som i dag har sitt hovedkvarter i Bakke bydelshus.

Allerede i 2003 slet de daværende driverne av bydelshuset med dårlig økonomi.

I tillegg er det god plass til flere andre leietakere i bygningen med den mangfoldige historien. Lokalene var menighetshus i mange tiår fram til 1982. Da ble Bakke bydelshus etablert, og lokalene har vært leid ut til mange ulike aktiviteter. Bak dørene har det vært både pub, barnehage, danseskole og selskapslokaler.

I 2005 lå bydelshuset i kontflikt med leietaker Bårdar

Vil fylle huset med liv

Bydelshuset fikk økonomiske problemer og måtte legge ned virksomheten. Alba eiendomsutvikling kjøpte den kirkelignende bygningen i 2014 og har nå kontorlokaler der.

De har gjort en del vedlikeholdsarbeid og har skrinlagt tidligere planer om å bruke huset som asylmottak. Nå venter de med full rehabilitering til det er avklart hvilke aktiviteter lokalene skal romme i årene framover.

- Huset kan brukes på flere ulike måter. Vi vil fylle det med nytt liv og vil åpne det for omgivelsene, blant annet ved å få i gang uteservering. Vi har søkt kommunen om en rammetillatelse til å gjøre noen endringer på fasaden, slik at bygningen blir bedre egnet til allsidig bruk, sier Ringvold.

Høy antikvarisk verdi

Arkitekt Elisabeth Kahrs hos Byantikvaren forteller at i Trondheim kommunes reguleringsplan og i aktsomhetskartet for kulturminner er det fastslått at fasaden på Bakke bydelshus har høy antikvarisk verdi.

- Vi er derfor nokså restriktive når det gjelder endringer på fasaden. Innvendige endringer er derimot enklere. Det er i hvert fall viktig at huset blir tatt i bruk og vedlikeholdt. Bygningen er nesten som et monument i denne bydelen. Det er synd den ikke kan drives som bydelshus, men når det ikke er økonomisk grunnlag for det, er det positivt med annen aktivitet, sier hun.

Kultur, øl og kaffe

Gaute Ringvold er opptatt av å spille på lag med Byantkikvaren og forteller at de vil vente med innvendig ombygging til de ser hvem som kommer til å leie seg inn.

Han ser for seg framtidige aktiviteter på tre områder; kunst og kultur, kontor og næring og servering. Bydelshuset inneholder i dag tre leiligheter, og Alba Eiendomsutvikling har søkt om å bygge en fjerde.

- Vi har hatt kontakt med flere som er interessert. Det har blant annet vært snakk om et mikrobryggeri for øl og et kaffebrenneri. Kunstnere er også interessert i å bruke lokalene, sier Ringvold.

700 ledige kvadratmeter

Han mener arealene også kan passe godt til næringsvirksomhet og at gründere kan være interessert i å etablere seg et slikt sted.

Selv om Bakke bydelshus i dag inneholder tre leiligheter og kontorer for Alba Eiendomsutvikling, er det fortsatt store arealer som kan fylles. Storsalen er på 300 kvadratmeter og har i tillegg et 70 kvadratmeter stort galleri.

Når man ser bort fra leilighetene og kjelleren, som kan bygges om og tas i bruk hvis det blir behov for det, inneholder Bakke bydelshus 6-700 kvadratmeter som kan leies ut til ulike aktiviteter.

Gaute Ringvold i Alba Eiendomsutvikling vil gjerne ta vare på gamle detaljer, som dette vinduet, når Bakke bydelshus tas i bruk til nye aktiviteter. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen