- Det er klart vi hadde håpet på langt flere betalende publikummere. Men vi har nå innført en svært streng tellemåte, sier direktør Johan Börjesson på Trondheim kunstmuseum.

Museet er ett av ni som er organisert i Museene i Sør-Trøndelag (Mist). Det samlede besøkstallet for de ni museene i fjor var knapt 260 000. Året før var det totale besøkstallet 325 000.

LES OGSÅ: Færre besøkte sørtrønderske museer i 2015

Mist innførte i 2015 en ny måte å registrere antall besøkende på. Derfor kan ikke besøkstallene fra 2014 sammenliknes med tallene fra 2015.

Knapt 16 000 totalt

Likevel er det klart at ikke minst Trondheim kunstmuseum har opplevd en klar tilbakegang i antall besøkende. Når man teller voksne, barn og unge som kjøpte billett i 2015, enkeltvis eller i grupper, blir tallet cirka 10 300.

I tillegg har museet hatt besøk av ikke-betalende gjester, slik at det samlede besøkstallet for 2015 blir knapt 16 000.

LES OGSÅ: Kulturdepartementet ga en million kroner ekstra til Mist

- Dette er færre enn vi hadde håpet. Riktignok har vi hatt en god del flere publikummere enn dette tallet viser, blant annet fordi flere gjester under enkelte utstillingsåpninger ikke ble registrert. Men det er denne strenge tellemåten vi nå har valgt å holde oss til, sier Johan Börjesson.

LES OGSÅ: Mener Adresseavisen bør skrive om flere enn Bleken og Gullvåg

Vil prioritere flere besøkende

Han lover at museets høyeste prioritet i tiden framover blir å arbeide for høyere publikumstall.

- Vi skal arbeide for å få tilbake gjester som nok har mistet interessen for å besøke oss. En del som tidligere var ofte hos oss, sluttet nok å komme i forbindelse med konflikten mellom Håkon Bleken og museets tidligere direktør. Vi har heller ikke hatt gode erfaringer med å flytte utstillingsåpningene til torsdager. Nå har vi flyttet dem tilbake til søndagene. Vi skal dessuten bli flinkere til å vise fram det vi har i våre egne samlinger, sier Börjesson.

Må stenge i oktober

Han regner med å bruke tid på å få tilbake gode besøkstall, blant annet fordi museet må stenge i oktober 2016 for å skifte tak. Museets hovedavdeling i Bispegata kan da bli stengt i et halvt års tid.

Tall som tidsskriftet Billedkunst Magasin publiserte i 2011, viste at Trondheim kunstmuseum hadde over 46 000 besøkende i 2009 og 39 000 besøk året etter. Börjesson vet ikke hva som ligger bak disse tallene.

- Men det er opplagt at flere museer tidligere hadde en svært generøs måte å telle antall besøkende på, sier han.

Er ikke fornøyd

Administrerende direktør i Mist, Suzette Paasche, sier at det nye systemet registrerer antall besøkende veldig nøye og at det nye tellesystemet vil gi Mist et godt sammenligningsgrunnlag neste år.

Paasche mener totalbesøket er godt, men er likevel ikke helt fornøyd med tallene.

- Vi har et potensial til å øke besøkstallene, så jeg er ikke helt tilfreds. Samtidig ser vi at noen museer, som Rørosmuseet, har hatt en veldig pen oppgang, noe vi er veldig fornøyd med, sier hun.

Tre er suverent størst

Mist deler sine besøkende inn i flere kategorier og har tall for både enkeltbesøkende og grupper, for alle som har vært på besøk uten å betale, og for utleie.

Når man regner med alle gjester på de ni museene som er organisert i Mist, blir besøkstallet for 2015 over 524 000. Da er både et stort antall kafégjester og nesten 50 000 konsertbesøkende på Sverresborg inkludert.

Kafé-, konsertgjester og utleie er ikke inkludert i tallene for museumsbesøkende som Mist rapporterer til Kulturdepartementet. Disse tallene viser at tre museer skiller seg ut som de desidert mest populære; Sverresborg, Rørosmuseet og Rockheim.

25 000 på Ringve

Alle disse tre hadde mellom 52 000 og drøyt 54 000 museumsbesøkende i 2015.

Tallene som går til Kulturdepartementet, viser at Ringve hadde 25 000 gjester. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum fikk 17 500 besøk.

Det tilsvarende tallet for Kystmuseet er 18 000 og for Orkla industrimuseum 15 500.

Når det gjelder nedgangen i de samlede publikumstallene i 2015, mener Paasche at brannen på Ringve og byggearbeid på Museet Kystens Arv bidrar til å forklare situasjonen.

Negativ kurve for Rockheim

Rockheim hadde også færre besøkende i 2015. Det var Rockheim-direktør Sissel Guttormsen forberedt på.

- Man blir aldri fornøyd med tall. Jeg mener likevel vi har gjennomført et godt år med gode tilbud og flere høydepunkt, sier Guttormsen og nevner utstillingene «De gærne har'e godt! og «Supersonic Scientists» og de tre Demon Box-konsertene med Motorpsycho.

Hun regnet med at publikumstallene ville synke etter svært godt besøk de første par årene etter at museet åpnet.

Kjersti Havdal473 00 553kjersti.havdal@adresseavisen.no