Da den første Kosmorama-festivalen ble arrangert i Trondheim i 2005, hadde byens befolkning i årevis sett reportasjer om filmstjernenes luksuriøse liv på Croisetten i Cannes. De hadde fått med seg at norske kjendiser hygget seg under filmfestivalen i Haugesund. Nå ville de ha glamour i Trondheims gater.

De fikk en rekke gode filmopplevelser, men særlig med glamour ble det aldri. Det første året måtte de nøye seg med Lili Taylor på en benk i Nordre gate. Det var Adresseavisens journalist Terje Eidsvåg som tok henne med dit.

At trondhjemmerne «måtte nøye seg med» Lili Taylor er riktignok en formulering som ikke yter henne rettferdighet. Taylor hadde spilt i flere sentrale filmer før hun kom til Trondheim, som i Robert Altmans «Short Cuts» og i filmatiseringen av Nick Hornbys «High Fidelity». Og hun er fortsatt en ettertraktet og anerkjent filmskuespiller hjemme i USA.

For det store norske publikum er hun nok fortsatt mest kjent som Lisa Kimmel Fisher i tv-serien «Six Feet Under».

Da hun ble invitert til Kosmorama, var det på grunn av hennes rolle i Bent Hamers Charles Bukowski-filmatisering «Factorum». Der spilte Matt Dillon hovedrollen. Han kunne ikke komme, og Lili Taylor ble en god erstatning.

Lili Taylor sparte ikke på superlativene etter å ha sett «Factotum» for første gang.

Hun viste seg dessuten som en svært sympatisk gjest, til tross for elendig kaffe på hotellet.

«Jetlag, søvnmangel og automatkaffe til en lidenskapelig kaffedrikker er ikke bra. Så vi sørget for at Lili Taylor fikk en kopp skikkelig kaffe. Da strålte hun», skrev Eidsvåg etter å ha møtt henne.

Taylor hadde reist i over 20 timer og trengte koffein. Adresseavisens mann tok henne til Dromedar kaffebar på Nordre gate, der hun snakket villig vekk, både om filmen som gjorde henne aktuell og om sitt forhold til Skandinavia:

Selv med jetlag og søvnmangel «er hun i møtekommende og skryter av himmelen og skyene i Trondheim. Hun synes himmelen er spesiell og mystisk her. Jeg har skandinaviske møbler. Og jeg elsket å gjøre «Cold Fever» på Island. Folk er vennlige og hjertelige. Til og med flyplassen i Oslo var interessant

Lili Taylor var likevel mer opptatt av å snakke om Bukowski og Hamers film:

- Jeg leste Bukowski da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Det var fint å komme tilbake til ham nå. Jeg likte arbeiderklassepreget hos ham. I USA har vi ikke noen arbeiderklassepoeter, slik de har i andre land.»

- Hvordan var det å spille en kvinne som fortrinnsvis lager pannekaker for og har sex med en mann som drikker, gambler og skriver?

- Da jeg hørte at det var Bukowski vi skulle gjøre, nølte jeg litt. Bukowski sa mye rart om kvinner, men denne filmen elsker kvinner. Da jeg leste manuset, tenkte jeg at dette er en film for meg.

Om Taylor strålte da hun fikk kaffe, var likevel ikke alle helt fornøyd med glamourfaktoren under Kosmorama i 2005. I Adresseavisens reportasje fra selve festivalåpningen var Eidsvågs kollega Line Tiller (senere frilansjournalist i New York og Barcelona) noe lunken:

«Det er langt fra Cannes til Trondheim. Men litt fyrverkeri, en rød løper og noen kjendiser var til stede på åpningen av Kosmorama. Trondheimsordfører Rita Ottervik åpnet filmfestivalen ved å klippe en filmrull i to.»

ANMELDELSE: - At åpningsfilmen på Kosmorama ikke fikk Oscar, er en liten skandale

Ropet etter kjendiser og glamour avtok etter hvert som Kosmorama fant sin form som en festival for kvalitetsfilm.

Og om ikke Matt Dillon kom til Trondheim, dro han til Cannes da filmen ble lansert der noen uker etter urpremieren i Trondheim. Rapporten i Adresseavisen fortalte at «Factotum» fikk god mottakelse og at filmen «ble lansert med brask og bram og en skikkelig konsertopplevelse for inviterte gjester til mottagelse med Dadafon.

- Nesten like bra som i Trondheim, bemerket regissør Hamer lakonisk da Kristin Asbjørnsens stemme tok tilhørerne med storm på den Skandinaviske standen.»