Neste år blir det bryllup på kokkeparet Renee Fagerhøi og Thomas Borgan.

– Det er en ekstremt stor bekreftelse å få fra den personen man er sammen med – en boblende lykkefølelse, sier Renee Fagerhøi som for en og en halv uke siden ble fridd til på parets favorittsted i Rotvollfjæra.

Hun kom med flyet fra Oslo, og ble hentet på flyplassen av kjæresten gjennom fire år. I fjæra hadde Thomas ordnet med bål og mat. I utgangspunktet hadde han tenkt å grille pølser. Men det ble litt for enkelt for en fagmann. Isteden ble det grillet sjøkreps og bålstekt brød.

– Også hyla vi litt på bergan etterpå. Det var veldig fint, sier Renee og ler godt.

– Det er en bekreftelse på kjærligheten. Vi konkurrerer og jobber mye begge to. Så vi må ikke glemme hverandre oppi det her, det er veldig viktig, sier Thomas.

Konkurransekokker

For det er travle dager for paret. 28. mars gikk Renee helt til topps i TV2-sendte «Top Chef», hvor hun seiret i tøff konkurranse mot andre norske toppkokker. Premien var utgivelse av egen kokebok og 250 000 kroner. Det kommer godt med i restaurantplanene hun brygger på, når hun nå forlater kjøkkensjefjobben på Kalas & Canasta på Bakklandet i Trondheim. Målet er å starte «Bula», som er arbeidstittelen på restauranten, innen ett år. Thomas er medeier i Kontrast catering som også driver kafeen på Ringve Museum. I sommer overtar firmaet dessuten både Tavern og kafeen på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Og, i likhet med kjæresten, er han også konkurransemann. I fjor sommer vant han semifinalen i Global Chef Challenge i konkurranse med Nord-Europas beste kokker. Nå forbereder han seg til kokke-VM-finalen i Hellas i september. Konkurransen betegnes ofte som den nest gjeveste i verden, like etter Bocuse d'Or.

Viktige venner

Som kokker flest møttes de på jobb. Det var på kjøkkenet på Rica Bakklandet, som nå er Scandic Bakklandet, for rundt fire år siden. Begge var med på oppstarten av restauranten i det nye hotellet.

– Vi var gode venner først, som var mye ute på byen. Vi herjet, festet og koste oss innimellom lange dager på jobb med matlaging. Så ble det litt mer etter hvert, forklarer Renee.

Planen er å holde bryllupet sensommeren eller høsten neste år. Renee er oppvokst på Rotvoll i Trondheim, mens Thomas er fra Rørvik i Nord-Trøndelag. Men bryllupet blir i Trondheim, og det skal bli en ordentlig vennefest.

– Jeg har veldig liten familie selv, mens Thomas har litt større. Men venner er en viktig del av familien for begge to, sier Renee.

–  Blir dere enige om bryllupsmenyen?

– Ja, men jeg tror vi skal sette bort den biten. Vi kjenner jo mange dyktige fagfolk og det kan være fint å la noen andre ordne det denne gangen, sier Thomas.

– Det viktigste den dagen er å kjenne at vi kan slappe av og kose oss og nyte venner og familie, og ta en skikkelig fest. Den dagen skal ikke vi stresse noe med maten, sier Renee.

Raus og gæren

Men, hvordan vil de nyforlovede beskrive hverandre?

– Hun har mye energi, er veldig raus, og hun har mye livsglede og mye kjærlighet. Og så må jeg si at hun er sta, på en positiv måte. Og hun er ekstremt kunnskapsrik, sier Thomas om forloveden.

– Thomas er veldig trygg, han er en jeg stoler på. Han har ekstremt høyt kunnskapsnivå, også er han raus. Han deler av det han kan og vet. Han kan fremstå som rolig og sindig, men egentlig er han helt gæren han også. Det kommer ikke frem ved første møte, men det kommer snikende frem etter hvert. Det liker jeg veldig godt. Også er han en person som ikke tar drit i det hele tatt. Det digger jeg også. Han sier ifra og lar seg aldri bli plukket på nesen. Thomas er veldig rettferdig. Det er kvaliteter jeg setter pris, sier Renee.

Toppkokker: Renee Fagerhøi tok seieren i Top Chef på TV2 nylig, mens forlovede Thomas Borgan forbereder seg til finalen i Global Chef Challenge i Hellas i september. Foto: Terje Svaan