Brødrene Alvin slo seg fram i kjølvannet av den første punkbølgen i Los Angeles i 1979, med bandet The Blasters. De kombinerte rotfast rock'n roll med frenetisk energi, Daves sylskarpe gitar og feststemte låter til vokalist Phils klukkende røst. Som mange brødre i rocken, kom de på kant med hverandre. Etter at Dave Alvin forlot The Blasters i 1985, levde de helt separate musikalske liv i nesten 30 år.

På den siste soloplata til Dave fra 2011 ble de gjenforent i en flott sang om deres komplekse forhold, «What's Up With Your Brother?». Kort tid etter fikk Dave Alvin vite at storebroren var død en kort stund, før han ble gjenopplivet på et sykehus i Spania. På scenen på Royal Garden fredag la ikke Dave skjul på at nær-døden-opplevelsen førte brødrene sammen, også i musikken. «Don't take your loved ones for granted», sa Dave og nevnte David Bowie, Merle Haggard, Prince og bluesartist Lonnie Mack som store musikalske tap den siste tida, mens han skottet på storebroren, som så mye mer enn 25 år eldre ut enn hans første besøk i Trondheim.

Brødrene har levert fantastiske konserter i byen hver for seg. Fredag var altså første gang sammen. Begge debuterte i byen i 1991, Phil med energiutblåsning med The Blasters på Skansen, mens Daves andre solokonsert i byen, på Rosendal i -92, er på min liste over tidenes konsertopplevelser. Mens Dave i dag ser ut som en mektig, energisk kvegbaron i en 50-tallswestern, ser Phil noe redusert ut. Når han lar den klukkende røsten egges av Daves sylskarpe gitar, er likevel en god del av magien på plass, sammen med et nytt element av levd liv, som kler materialet fra de to platene de har gjort sammen siden 2014.

Gitarspillet til Dave Alvin og måten han gjør gjenforeningen på scenen med Phil til en slags musikal om livet, døden og tradisjonell amerikansk musikk, gjorde fredagens konsert til en spesiell opplevelse. En konsert løftet av et helt fantastisk høydepunkt og et skummende tilbakeblikk på 1980. Bortsett fra da han introduserte Dave som «The King Of California» mot slutten, etter at lillebroren hadde presentert resten av det gode ensemblet, sa ikke Phil et ord på scenen, lot sangene og munnspillet snakke.

Brødrenes tolkning av musikken de vokste opp med, i dag underkjent amerikansk 30- og 50-tallsmusikk fra Big Bill Boonzy til Big Joe Turner, er levende musikkarkeologi som ikke står tilbake for det Bob Dylan driver med for tida. Om stemmen til Phil ikke når like høyt som før og energien er erstattet med konsentrert ro, er det fortsatt mektig og gripende kraft i dynamikken mellom brødrene.

Sangene fra de to duoplatene ble servert med tyngde og glød, men det var da Dave pratet i gang «What's Up With Your Brother?» at konserten ble en begivenhet, en varm rockumentar om amerikansk musikk, brødrenes turbulente historie og gjenforening. Da Dave etterpå dro historien om brorens nesten-død med dypfølt takk til den spanske legen Mariella som reddet brorens liv, rett over i en forrykende versjon av The Blasters signatursang «Marie Marie», var det bare å takke og bukke for at rundt 500 av oss endelig fikk oppleve brødrene Alvin sammen.