– Med plassering her på Bakklandstorget er han midt i sitt rette element, og har utsikt til både Nidelven og Nidarosdomen, sier Trude Sandnes entusiastisk.

Hun er med i kunstutvalget som nå jobber for innsamling og kvalitetssikring av en statue av en av landets mest folkekjære og dyktige visekunstnere i fødebyen Trondheim.

Trondheim kommune har lagt inn 500 000 kr. Når den samlede potten har nådd det dobbelte, går prosjektet inn i en mer konkret fase, frem til statuen / minnesmerket forhåpentligvis kan avdukes høsten 2017.

Sangstjerne og tilrettelegger

Otto Nielsen dannet i 1930 duo med sin søster Gerd. Gerd og Otto var blant landets største platestjerner i flere tiår, senere var han redaktør av det svært populære radiogrammet Søndagsposten i 22 år. Han har skrevet om Nidelven, som en utmerket elv å spøtt i, og Bakklandets Vakre Maja. Han skrev melodien til «Du ska få en dag i mårå». Bare for å nevne noe. Han sto også rakrygget gjennom siste verdenskrig, og ble tatt til fange av tyskere og satt på Grini fra 1943.

Planer i mange år

NRK Tyholt ligger i Otto Nielsens vei. Det har vært tatt flere initiativ for å hedre Nielsen på andre vis i hans hjemby; mest kjent er forslaget om et monument på selve Gamle Bybru; som ble møtt med innsigelser fra både byantikvar og andre instanser i kommunen.

Nå er kommunen i aller høyeste grad med på å styre løpet; og den kunstneriske ledelsen i Trondheim kommune er «hands on» gjennom det planlagte løpet etter at initiativtakerne har lyktes i å samle inn minst kroner 500000, i tillegg til det tilsvarende beløp som kommunen selv har bevilget. Det vil bli en åpen idékonkurranse og enkeltkunstnere blir invitert til å bidra med utkast til minnesmerket som er bestemt plassert på den enden av Bakklandets torg som er lengst fra Gamle Bybro.

Trykk av Killi Olsen og Gullvåg

Eldar Moe og Trude Sandnes er med i utvalget på vegne av initiativtakerne til minnesmerke på Bakklandet, og Sandnes sier hun jobbet lenge for å få folk med «på laget», uten særlig respons.

– Men så sa Kjell Erik Killi Olsen ja til å bidra; og etter at han var på plass er det som alt har gått på skinner, sier Sandnes fornøyd. Killi Olsen og Håkon Gullvåg har laget hvert sitt trykk, som er skjenket til aksjonen.

– Det er virkelig generøse bidrag, 100 nummererte litografier fra hver selges i par, til kr 14000, sier Sandnes om trykkene der de kunstnere tolker Otto Nielsens univers på hver sin måte.

Festforestilling lørdag

Lørdag formiddag klokka 11.00 blir det arrangement i Theatercaféen i Trøndelag Teater, med Tore Johansen som konferansier. Killi Olsen vil være til stede, og kanskje Gullvåg. På scenen kommer Helle Ottesen og Jakob Margido Esp til å opptre med deler av sin uhyre populære kabaret «Store Lille Otto». 17 slektninger av Otto Nielsen vil være til stede, blant annet to av Nielsens tre barn: Ann-Cathrin Ramberg og Atle Nielsen. Det blir utlodning og scene-samtaler, og det jobbes med å finne en erstatning for Arve Tellefsen, som dessverre må avlyse sin opptreden på grunn av akutt vondt i armen under torsdagens konsert i byen. Den yngre duoen Tor Einar Bekken og Carsten Tourrenc er satt sammen for anledningen. Tourrenc driver Antikvariatet, som er et vitalt samlingspunkt i Bakklandet av i dag, og hadde ikke noe spesielt forhold til Otto Nielsen i utgangspunktet.

– Men jeg lånte ham en bok med Nielsens sanger, og dagen etter kom Carsten tilbake og sa at han fått en ny musikalsk helt. Det sier litt om kvaliteten i Nielsens tekster og melodier. Tourrenc var så vidt født da Nielsen døde i 1982, sier Sandnes.

Bakklandet er rett sted

Tore Johansen var avgjort født i 1982, han er såpass voksen at han fikk med seg Søndagsposten.

– Det var en fest å høre på Nielsen og Erik Bye boble over av ideer. Otto Nielsen er en viktig person i moderne norsk kulturhistorie, og det er virkelig på tide at vi får et skikkelig minnesmerke over ham i Trondheim

– Jeg er heller ikke i tvil om at Bakklandet er rett sted å ha det, sier Johansen som tror det vil bli smekk fullt på Theatercaféen og som gleder seg til programmet, og til det avsluttes med at «Litjvisa mi» spilles fra klokketårnet i Vår Frue kirke klokka 13.00

Killi Olsens bidrag: Kjell Erik Killi Olsen har laget et eget litografisk trykk til støtte for minnesmerke over Otto Nielsen.
Gullvågs bidrag: Håkon Gullvåg har laget et eget litografisk trykk til støtte for minnesmerke over Otto Nielsen.
God utsikt: Otto Nielsen vil få utsikt både til elva og domen, i tillegg til sitt elskede Bakklandet når han kommer på sokkel på Bakklandstorget. Initiativtaker Trude Sandnes og konferansier for støttekonserten Tore Johansen markerer hvor statuen er planlagt. Foto: jens petter søraa