Femti par: Gummistøvlene står oppmarsjert og Menighetshuset er klart til å ta imot musikerne fra Berlin. Foto: GEIR TØNSET

Hektiske forberedelser til Berlinfilharmoniens generalprøve lørdag og konsert søndag pågikk på Røros hele fredag. I tillegg til scenen som allerede er bygget ferdig og lysutstyret som er montert, ankom NRK med trailere fullastet med nærmere 70 tonn utstyr.

- Det er vanskelig å lage en slik sending fra en kirke som dette, men vi får det til. Takket være god hjelp på Røros, er problemene mine nå løst, sier tyske Henning Karsten, som har regien på TV-sendingen som vil bli sett i en rekke land i Skandinavia, Europa og Asia.

Adresseavisen skriver på lederplass at Røros kan se fram til en begivenhet i verdensklasse.

Arrangørene på Røros konsentrerer seg om at alt skal gå knirkefritt. De er klar over at søndagens konsert innebærer en markedsføring som er verdt mye, men det tar de som en bonus.

Vanskelig å forestille seg verdien

Markedsføringsfolk Adresseavisen har snakket med, kan ikke gi nøyaktige tall på hva det ville kostet å kjøpe tilsvarende TV-reklame i så mange land. Det ville vært så dyrt at det er vanskelig å forestille seg.

Kulturdepartementet har gitt Vinterfestspillene en kvart million i ekstrabevilgning til konserten.

- Det er snakk om enorme summer. Ett minutt med reklame som blir sendt én gang på TV2 i beste sendetid, koster rundt 200 000 kroner. Da forstår man at det er snakk om millioner av kroner, sier viseadministrerende direktør Beate Nybakken i mediebyrået Starcom.

Rektor Trond Blindheim på Markedshøyskolen sier at programmet vil være verdt så mye at det knapt finnes et markedsføringsbudsjett for det i Norge. Når han og Nybakken snakker om reklameverdi, tenker de særlig på den over 15 minutter lange filmen om dagens Røros som TV-seerne får se i konsertens pause.

Hotellstreiken skaper ikke store problemer, men fører til at musikerne må nøye seg med en buffet i stedet for festmiddag.

Fra Athen til Røros

- Røros, i likhet med Lofoten og Vestlandet, er jo et sted Norge gjerne vil vise fram. Dette er svært god norgesreklame, og det er umulig å si hva det ville ha kostet hvis man skulle ha betalt for det, sier han.

Regissør Henning Karsten kunne fredag ikke gi noe eksakt tall på hvor mange som vil se programmet, men så fram til å møte den japanske TV-produsenten, som kommer i ens ærend til Røros for å følge med på de siste forberedelsene.

Karsten har lang erfaring med fjernsynsoverførte konserter og har tidligere regissert Berlinfilharmoniens europakonserter i Athen, Praha og Wien. På Røros møtte han helt andre utfordringer.

- Det er ikke ofte vi lager TV-overføringer fra kirker, og sammenliknet med kirker i europeiske storbyer, er dette dessuten en svært liten kirke. Det betyr at vi må gjemme kameraer og TV-utstyr, slik at de ikke forstyrrer bildene, forteller Karsten når vi møter ham i Bergstadens Ziir.

Kameraer bak gardinene

Han går over den spesialsnekrede scenen og peker på et lite rom som er bygget ved siden av alteret. Der blir kameraet som skal følge dirigent Sir Simon Rattle plassert, og bare linsen vil bli synlig fra salen. Et fjernstyrt kamera er gjemt i en annen boks, og andre kameraer blir skjult bak gardiner langs kirkeveggene.

- Når vi overfører en konsert fra en så liten kirke, vil alt komme med på TV, hele inventaret og alle publikummerne. TV-utstyret vil bli delvis synlig for publikum, men ikke for TV-seerne, sier Karsten.

Han innrømmer at det har vært vanskelig å forberede en slik TV-sending fra denne typen arena, men skryter uhemmet av hjelpen han har fått av lokale håndverkere og teknikere og av samarbeidet med NRK.

- Svært dyktige folk

- Vi har fått minst like god hjelp på Røros som vi får i større byer, og vi har møtt svært dyktige folk, sier Henning Karsten.

- Mange på Røros begynner å få god erfaring i å arrangere større kulturbegivenheter, som Elden og Vinterfestspill i Bergstaden. Det har Berlinfilharmonikerne merket seg, og det har hjulpet oss med å få til denne konserten, sier Erling Dahl jr.

Han er tidligere direktør for Edvard Grieg Museum, Troldhaugen og Festspillene i Bergen og styremedlem i Vinterfestspillene, har et bredt, internasjonalt kontaktnett innenfor klassisk musikk og har vært en sentral mann i arbeidet med å få Berlinfilharmonikerne til Røros.

Støvlene står klare

Det har også hjulpet at Vinterfestspillenes festivalsjef Bjørn Nessjø har arbeidet tett med en rekke ledende, klassiske musikere i en årrekke. Derfor har han et blikk for de små detaljene som skal til for at alt skal fungere.

Da det ble klart at Menighetshuset som ligger vegg i vegg med Røros kirke måtte fungere som garderobe og «backstage-område» for musikerne, forsto han at musikerne trengte støvler, slik at de kunne gå tørrskodd fram og tilbake.

- Jeg var selv på Jula i Trondheim og hentet dem, sier Nessjø når han slår opp døra til Menighetshuset og viser oss femti par svarte gummistøvler som står oppmarsjert på scenen i påvente av musikerne fra Berlin.

Dermed skulle alt være klart når Sir Simon Rattle, solist Vilde Frang og 46 musikere inntar Røros lørdag.

På millimeteren: Flere NRK-busser er på plass utenfor Røros kirke. Det er bare såvidt det blir plass til dem i Kjerkgata. Foto: GEIR TØNSET