Om et par uker reiser han til Budapest der europamesterskapet Bocuse d'Or finner sted 10. og 11. mai. Årets kokk, Christopher Davidsen, til vanlig å se på Søstrene Karlsen i Trondheim som kjøkkensjef, er nå i Stavanger for å trene. På gastronomisk institutt i oljebyen jobber han mellom 10 og 14 timer seks dager i uken med forberedelser til det prestisjefylte kokkemesterskapet.

Stør og hjort

- Vi er fem kokker i kjerneteamet, men det er kun hjelpekokken Håvard Werkland og jeg som er på kjøkkenet. Og så har vi en coach, Gunnar Hvarnes som står på utsiden. Så det er oss tre som konkurrerer, forteller Davidsen. Oppgaven går ut på å lage en fiskerett av stør og en kjøttrett av hjortesadel med lår .

- Når det gjelder fiskeretten må vi plukke grønnsaker fra et såkalt metromarked til en «mystery basket». Da tar vi med oss favorittene våre, men vi øver på alt mulig og har prøvd absolutt alt.

- Hva er du mest spent på?

- Jeg er mest spent på hvordan vår mat vil bli tatt imot. Dette er jo EM, deretter blir det VM i januar, derfor er det lurt å prøve og feile litt nå for å se hvor vi har dommerne. Det handler om å finne ut om vi har den riktige filosofien eller om vi er for tidlig ute med ting.

Nyskapende mat

Maten de lager må være nyskapende, det skal være noe dommerne ikke har smakt før, noe som overrasker. De har fem timer og 35 minutter på å lage og presentere all maten. Deretter har de en halv time på å vaske ned kjøkkenet i etterkant. Alt dette vil bli vurdert.

- Det er veldig gøy, men veldig mye jobbing. Vi har gjennomkjøringer av alt tre ganger i uken, de andre dagene er det forberedelser og terping det går i, sier mesterkokken som er ferdig med å terpe på den kreative delen av oppgaven. Nå er det smak de har fokus på.

Krevende å holde maten varm

- Vi har tatt frem linjalen og finpusser på ting slik at det blir mest mulig strøkent. Varme er noe vi jobber mye med nå. Fatet som kjøttet skal serveres på vil bli vist rundt i åtte minutter, og da kan kjøttet fort bli kaldt. Det er mye logistikk rundt varme. Kald mat er krise, sier Davidsen som konkurrerer med 20 andre kokker i dette mesterskapet. I 2014 tok han gull i Global Chef Challenge, det offisielle verdensmesterskapet i kokkekunst. Han har også deltatt i OL med det norske kokkelandslaget der det ble sølvmedalje.

- Bocuse d'Or er litt mer krevende fordi det er det gjeveste og det største du kan være med på som kokk. Her skal du vise en norsk identitet og nivået er skyhøyt. Det er jo de flinkeste kokkene i verden som deltar her, sier Davidsen. Han kommer til å bli boende i Trondheim fortsatt, uansett hvordan det måtte gå i Bocuse d'Or.

- Jeg trives veldig godt i Trondheim. Jeg har det veldig bra der, sier mesterkokken.