Etter at Berlinfilharmonien begeistret en fullsatt kirke og et stort TV-publikum i mange land 1. mai, er det nå klart at musikere fra orkestret vil stå sentralt under Vinterfestspill i Bergstaden i mars neste år.

- Vi har fått i stand et prosjekt der fem nyutdannete norske musikere kommer til Vinterfestspillene for å studere og spille sammen med tre musikere fra Berlinfilharmonien, forteller Erling Dahl jr..

Lærere fra akademiet

Han sitter i styret for Vinterfestspillene og forteller at allerede da ideen om å få orkestret til Røros oppsto, var man opptatt av at et slikt prosjekt måtte få konsekvenser utover den ene konserten. Det var han og Berlinfilharmoniens oboist Christoph Hartmann som først hadde ideen om å få Berlin-orkestret til Røros.

Orkestret i Berlin har et eget akademi der de utdanner framtidige orkestermusikere. Planen er lærere fra dette akademiet kommer til Røros for å gi unge, norske musikere videreutdanning over noen dager.

Skal spille flere konserter

I 2017 blir det valgt ut fem strykere. Planen er at prosjektet skal gjentas annethvert år. Neste gang, i 2019, kan det bli fem blåsere som blir valgt ut.

De norske musikerne og de tre fra Berlin vil danne to kvartetter eller oktett. Dermed danner de én eller to besetninger som kan framføre en rekke ulike verk under kammermusikkfestivalen.

Samarbeidsprosjektet får navnet Konst Knekt, et begrep som er hentet fra den lokale bergverkshistorien. En konstknekt var en form for lærling, person som ikke var fullt utlært håndverker.

Mestere og svenner

- Gruvene hadde mestere og svenner. Uttrykket passer godt på det som skal foregå under Vinterfestspillene neste år, sier Dahl.

De fem norske og de tre tyske musikerne skal møtes flere dager før festivalen starter og øve sammen. Lærerne fra Berlinfilharmoniens akademi er svært ettertraktede folk, og det er et trangt nåløye å komme på akademiet.

- Vi skal ikke utelukke at noen av dem som blir valgt ut til å være med på Røros, kan få plass ved akademiet. Ingenting er umulig. Det var jo også mottoet for konserten 1. mai. Og Sir Simon Rattle sa da han var på Røros at orkestret burde hatt norske musikere i sine rekker. Han er klar over at det finnes mange dyktige musikere her i landet, sier Dahl.

Dørene står åpne

Han skal selv sitte i juryen som skal velge ut de fem, sammen med Berlinfilharmoniens egen Christoph Hartmann og musikerne Tor Espen Aspaas og Øyvind Gimse. Prosjektet blir finansiert med tilskudd fra flere ulike hold.

- Kan det bli snakk om enda flere samarbeidsprosjekter med Berlinfilharmonien?

- Det er slett ikke utelukket. De var veldig godt fornøyd med oppholdet sitt på Røros, og dørene står åpne for oss, sier Erling Dahl jr.