Trondheim: Bilder til sak om hårtrender i forbindelse med Motesdiene onsdag 4. mai ved Blow Hairdressing Foto TERJE VISNES Pia Thobroe med Foto: Terje Visnes, adressa

– Boben kommer på en måte inn igjen, men nå skal den være lenger; og den kalles altså en lob, forteller Kenneth Solbakken, eier av Blow Hairdressing i Nordre og en av Norges mest prisbelønte frisører.

Ordet lob er satt sammen av «long bob», og den kan gjerne ha en lang lugg.

– Sexy, tunge lugger for damer kommer for fullt, og er hypermoderne. Resten av håret kan for eksempel settes opp i en tilfeldig knute som sitter helt nede ved hårfestekanten. Dette er en skikkelig hit i år.

Ustriglet

Solbakken sier trenden nå er ganske unisex. Helt pinnkort hår gjelder for både kvinner og menn, det samme gjør loben.

– Da skal det være såpass lengde på håret hos gutta at man får det i den tilfeldige bohemknuten, som vi kaller det. Det skal være litt som når du står opp om morgenen og drar vekk håret for å vaske ansiktet. Det er superhot!

Det samme er krøller på menn, ifølge Solbakken, som sier de ikke bruker ordet permanent, men strukturomforming.

– Permanent er for mange et negativt ladet ord, og ser for seg «bingokjerring-hår». Men vi er ute etter større fall og myke, store teksturer for både menn og kvinner, sier Solbakken.

Ulike fargenyanser

Når det gjelder hårfarging, er det også sammenfallende trender for begge kjønn. Det skal ikke være en ren farge fra rot til tupp, men gjerne et par forskjellige nyanser.

– For eksempel kan man lysne håret utvalgte steder. Vi legger inn fragmenter, litt som i sminke, med farger mer opp mot hudtonen. Såkalt kontuering, opplyser Solbakken.

Han presiserer at ingen bør følge en trend man ikke kler, og at frisører skal klippe og legge farge ut ifra hvem som sitter i frisørstolen.

– Vi må se an helheten hos kunden, ikke bare håret alene.

– Hvordan står det til med skjeggemoten?

– Skjegget er på vei ut. Nå kommer barten! Det synes jeg er artig, meddeler Kenneth Solbakken.

Trondheim ingen barteby

Hos Cowboys and Angels barbershop på Solsiden er det derimot fortsatt skjegg som gjelder, opplyser barberer Diana Marcela Olsen.

– Det er bare ikke like langt som før. Nå skal det være fra «tredagersskjegg» til medium lengde, som vil si tre til fem centimeter.

– Hva med håret?

– Det går mye i «skinfade». Vi barberer nederst, og så graderes det litt etter litt oppover langs hodet. Noe er nok inspirert av hårfrisyrene i serier som «Vikings», med kjempekort på sidene og flette på toppen.

Olsen forteller at en forlenget versjon av den klassiske femtitallsfrisyren, en såkalt «Vanguard», også er trendy nå.

– Den kan styles på flere forskjellige måter. Skikkelig stylet eller mer rufsete.

– Bart uten skjegg, er det populært?

– Vi har foreløpig ingen kunder som vil ha bare bart. Jeg tror det er mer av det i for eksempel Oslo, sier Diana Marcela Olsen – og legger med det muligens Trondheims tullestatus som barteby nummer én på is.