Men heldigvis gikk det bra. Nå gleder de seg til å gå først i barnetoget i Trondheim 17. mai.

– Her ser dere de flotteste ungene i byen, Solbakken skole, sier rektor Kari Wiksaas Busch.

Hun er i strålende humør der hun står foran de 115 elevene fra første til sjuende trinn, staben på 16 stykker og et knippe spesielt inviterte gjester til overrekking av ny skolefane i anledning skolens 150-årsjubileum.

«Første skoledag»

Lotte Stornes Staverløkk (10) i fjerde og Jonas Fuglem Korsvold (8) i tredje fikk æren av å ta imot gaven.

– Den er kjempefin, sier Lotte og Jonas, og forklarer opprinnelsen til motivet «første skoledag», med en mor og en sønn på vei til skolen for første gang. Gutten som er modellert er Snorre Leth-Olsen, som igjen er faren til en av dagens elever, Daniel Leth-Olsen. Det var hans farfar, Petter Leth-Olsen, som laget statuen i skolegården i 1977. Etter mange år i alskens vær og vind var mørtelstatuen utslitt, og Trondheim kommune stilte med midler til å få støpt statuen i bronse. Det er både rektor og elever glade for.

– Det er godt at den er her når vi kommer hver morgen, sier Lotte.

Faneforviklinger

Fanen er håndbrodert i silke, designet av Per Gunnar Haugan i Contour AS og produsert ved en stor flaggfabrikk i Kina, nord for Shanghai. Men det har en stund vært spenning rundt om fanen ville bli ferdig i tide. På den første leveransen var det nemlig en skrivefeil, som fabrikken hadde gjort. På den andre leveringen ble silken skåret opp da pakken skulle fortolles. Den måtte også returneres. Men heldigvis rakk den nye fanen frem i god tid før 17. mai.

I vinter skrev vi om en annen fanedesigner som står bak mange av skolefaner i Trondheim, Gudrun Skeie Stokstad. Hun døde i februar, 75 år gammel.

Krans til kong Olav

I elevtall er Solbakken skole blant Trondheims minste, men Solbakken skolekrets er byens største i areal. Elevene kommer fra rundt hele Jonsvatnet, fra Fortunalia til Øvre Gjervan og fra Dragsten i Selbu.

– Det er kjempebra å gå på skolen her. Vi får mye læring, mener Lotte.

– Også er vi er fornøyd med fotballbanen. Vi spiller mye i friminuttene, forteller Jonas om den store kunstgressbanen og de romslige lekearealene.

– Noen ganger har vi skikkelig vanskelige timer, men noen ganger får vi ha kosetimer da vi får lov til å holde på med smartboardet og nettoppgaver. Det synes vi er ganske gøy, sier Lotte.

– Også er vi fornøyd med at vi har fått nye Chromebooks, nettbrett med tastatur, legger Jonas til.

De synes det er ekstra stas at kommunen lar dem gå først i toget, og før det skal de dessuten legge på krans og holde appell på statuen til kong Olav i Stiftsgårdsparken. I år det 25 år siden kongen døde.

Banken bak

Med på seansen var også konsernbanksjef Eli Arnstad fra Sparebank 1 SMN. Banken har bidratt i finansieringen.

– Det har vært gjort mye bra aktivitet her og vi ville gjerne støtte skolen i jubileumsåret. Fanen var en viktig sak for dem og vi gikk inn med et avgjørende beløp for å få dette i boks. Det er kjempeartig å bidra til så sånne prosjekt lykkes, forteller Arnstad. For skolen betyr det at de i tillegg til faneinnkjøpet også kan få arrangert en skikkelig jubileumsfest for elevene 9. juni. Det blir også en tilstelning for de ansatte og andre viktige bidragsytere til skolen 20. mai. Et jubileumstidsskrift er også på trappene.

Tidligere i år skrev vi om Arnstad og bankens gavefond og gavetildelinger til smått og stort Midt-Norge.

– Dette er en stor dag for Solbakken skole, fastslår rektoren som har mange jubileer å feire i år. Hun har vært rektor ved skolen i 20 år, og runder selv 60.

«En fane var opprinnelig et militært felttegn. Å stille seg bak en fane betydde at en sluttet seg til den militære avdelingen denne representerte. Det var en alvorlig sak – så alvorlig at den var verdt å dø for», skrev Nina Volckmar og Per Egil Mjaavatn i en kronikk i 2012. De hadde studert skolefanenen i Trondheim gjennom tidene.

Solbakken-elevene Lotte Stornes Staverløkk (10) og Jonas Fuglem Korsvold (8) gleder seg over ny skolefane i jubiluemsåret for skolen deres. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen
Gammel og ny: Skolefanen fra 1955 skal nå få avløsning av en splitter ny fane, designet av Per Gunnar Haugan i Contour AS. Motivet er basert på skolens egen statue, barn og mor som går til skolen på første skoledag, og blir møtt av sola. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen