Kom i rullestol: Rullestolene sto tett utenfor konsertlokalet. Ernst Wiggo Sandbakk, som leder Jazzfest, mener Gulljazz er et strålende tiltak. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen

Det var telt i parken, øl og vin på bordene og svingende jazz på scenen. Publikum trampet takten og nikket til hverandre da de hørte jazzens gamle slagere.

Det var Gulljazz hos E. C. Dahls helse- og velferdssenter i mange timer fredag, og publikum fra flere eldreinstitusjoner benyttet seg begjærlig av tilbudet.

Asmund Bjørken, som nå kan feire at han har stått på scenen i 70 år, var førstemann ut, sammen med dyktige musikere og vokalist Benedicte Swendgaard.

Jazzfest stasrtet med tradisjonsrik vokaljazz tirsdag.

Hun sang «All of Me» og «Anything But Love» og andre gamle landeplager som slo an strenger hos dem som hørte på.

Musikken de vokste opp med

- Dette er den musikken de vokste opp med. Derfor reagerer mange eldre ekstra sterkt når de hører jazz. Mange eldre danset til jazz og hørte jazz på radio da de var unge. Mange jeg har møtt, forteller også at de har sett flere av jazzens store, gamle stjerner på scenen, sier Birgit Skogen.

Hun står bak Gulljazz, en omreisende jazzfestival som oppsøker institusjoner for eldre. Fredag var turen kommet til Trondheim, etter at Gulljazz nettopp har vært på Maijazz i Stavanger. Senere i sommer skal de videre til jazzfestivalene i Kongsberg, Molde og Oslo.

Satser på seniorkultur

Gulljazz' besøk i Trondheim skjedde i samarbeid med Trondheim Jazzfestival og Trondheim kommune. Festivalsjef Ernst Wiggo Sandbakk ønsket velkommen, og Marte Løvik (Sp) åpnet begivenheten på vegne av Trondheim kommune.

- Vi vil satse mer på seniorkultur og ser gjerne at Gulljazz kommer tilbake til Trondheim også neste år, sier Løvik. Sandbakk mener arrangementet er et beundringsverdig bra prosjekt som festivalen gjerne legger til rette for.

Opplever stadig mirakler

Birgit Skogen, som har stått i spissen for Gulljazz siden 2013, har spilt for eldre i en årrekke. Gang på gang har hun sett hvordan musikk, særlig jazz, har en forløsende effekt på eldre pleietrengende.

- Effekten er ekstra synlig når det gjelder demente. Til stadighet opplever jeg reaksjoner som nesten må kalles mirakler. Når personer som ikke lenger kommuniserer og som har svært lite mimikk får høre en sang de kjenner igjen, kan de plutselig begynne å synge med. Det viser seg at de kan hele teksten. I et av mange brev vi får fra institusjoner der vi har opptrådt, leste jeg om en mann som ikke hadde sagt ett ord på to år. Etter en konsert utbrøt han klart og tydelig at han ikke hadde hatt det så fint på det han kunne huske. Musikk stimulerer alle sanser, sier Birgit Skogen.

Tar jazzen til de eldre

Etter mange slike opplevelser startet hun Gulljazz, som blir tatt imot med åpne armer der de kommer. I Molde, der Gulljazz har bygget seg opp gjennom flere festivaler, kommer det nå 500 eldre når de er på besøk.

Så mange kom ikke til teltet utenfor E. C. Dahls helse- og velferdssenter i går, men de som var der, satte stor pris på flere timer med opptredener med Asmund Bjørken, Mambo Companeros og flere andre.

- Når Gulljazz er på besøk, kommer jazzfestivalen til de eldre, i stedet for at de må dra til festivalen. Vi opptrer alltid i tilknytning til en institusjon. Da kan de eldre ta en tur på rommet og hvile hvis de vil, og de kan høre musikken bare ved å åpne vinduet, forteller Skogen.

Jazz i parken: Gulljazz rigget seg til med en hel liten jazzfestival i telt utenfor E. C. Dahls helse- og velferdssenter fredag. Foto: Vegard Eggen, Adresseavisen