Det er en del å bli imponert av gigantmøte i familiefilm mellom regissør Steven Spielberg, produsent Disney og Roald Dahls berømte barnebok fra 1982. Historien om det søvnløse 10-årige barnehjemsbarnet Sophie som en natt blir hentet til Kjempeland av Store Vennlige Kjempe vil ganske sikkert bli en kommersiell suksess. Med Steven Spielberg som regissør og manus av nylig avdøde Melissa Mathieson, som også skrev Spielbergs beste familiefilm «E.T.» er det grunn til å vente mer.

Effektbruken er massiv, for massiv til å bli helt levende, men både den ene snille og alle de fæle kjempene funker bra. Filmens beste kort er den formidable britiske skuespilleren Mark Rylance som Store Vennlige Kjempe. Han var det beste ved Spielbergs forrige film også, fjorårets «Bridge of Spies», som ga ham birolleoscar. Her får han fram humoren og varmen i skikkelsen. Kjempen er dessuten modellert etter hans sørgmodige, spesielle uttrykk.

Ruby Barnhill spiller den veslevoksne 10-åringen helt greit. Det eneste framskrittet fra Spielbergs forrige film er at hans faste komponist John Williams er tilbake etter kort fravær og sørger for at «The BFG» som filmen heter på engelsk i det minste låter som den skal. Skildringen av drømmefabrikken i Kjempeland og den merkelige boligen til SVK gir fine scener, men i løpet av sine knappe to timer går kombinasjonen av effekter, skuespillere og historie bare unntaksvis opp i en høyere enhet.

Handlingen er lagt til 80-tallets England, men noen glossy scener med Dronningen, som burde gitt enda mer komisk uttelling. Det er fornøyelig at hun ringer Ronald og Boris for å advare om kjemper som spiser barn, men finalen hvor det britiske luftforsvaret prøver å rydde opp er nesten like smakløs som de slemme kjempenes matvaner.

SVKser ut som en gigantisk storebror av Reodor Felgen og framstår delvis slik også. De uvennlige kjempene ser ut som britiske fotballsupporter-brødre av Shrek. Det er mer mørke, lys og sjarm i historien enn Spielberg helt klarer få ut, i en stor, glossy og litt for flat eventyrfilm for hele familien. Filmen hadde verdenspremieren i Cannes lørdag, og kommer på norsk kino 5. august.