- Jeg har vært i samme rom som ham flere ganger, men vi tok aldri hverandre i hånda, sier Guido Harari om Bob Dylan. Samtidig med at Dylan fyller 75 år tirsdag, åpner den italienske fotografen utstillingen «Wall of Sound» på Rockheim.

Over 70 bilder av mer enn femti musikere blir stilt ut på Rockheim.

Der får publikum se et stort antall bilder av en rekke av verdens største pop- og rockestjerner de siste tiårene. Det er nesten raskere å ramse opp hvem som ikke er der, enn å nevne dem som henger på veggen.

For der er både Dylan, Springsteen, Bowie, Prince, Rolling Stones, Neil Young, Patti Smith, Joni Mitchell, Nick Cave, Tom Waits, Bob Marley, Frank Zappa, Leonard Cohen, Van Morrison, Kate Bush, Police, Eric Clapton, Iggy Pop, Peter Gabriel, Santana, Bo Diddley, Chick Berry og mange andre.

A-ha, Mari Boine, Jan Garbarek og Sondre Lerche er også på plass.

Hellbillies er gjenstand for en annen fotoutstilling på Rockheim i mai.

Får dem til å slappe av

- Det har alltid vært viktig for meg at dem jeg fotograferer, slapper av. Jeg er ikke opptatt av en bestemt stil, jeg dokumenterer øyeblikket. Derfor vil jeg gjerne ha god tid med dem jeg fotograferer og prate med dem, slik at de slapper av, sier Harari.

Selv om han står på godt fot med en rekke av verdens største stjerner, er han beæret over å bli stilt ut på Rockheim.

- Bildene mine er blitt vist på mange utstillinger, men aldri på et rockemuseum. Jeg anser dette som min nobelpris, sier den 63-årige italieneren.

Mye lettere på 70-tallet

Han vokste opp i Milano og ble tidlig musikkinteressert. Allerede da han var tidlig i 20-årene begynte han å arbeide som musikkjournalist og fotograf.

- Det var mye lettere å få kontakt med de store artistene den gangen, tidlig på 70-tallet. Når store navn skulle holde konsert i Milano, ringte jeg rundt til hotellene og spurte om de skulle bo der. Jeg fikk alltid vite når de skulle komme, og jeg satte meg i lobbyen og ventet. Jeg var den eneste med langt hår i lokalet, og når stjernene kom, pleide de å komme bort til meg og hilse. Jeg ble invitert inn i bandbussen, på øvinger og turneer, forteller Harari.

Han leverte tekst og bilder til en rekke magasiner i mange år. Etter hvert tok fotograferingen mer og mer overhånd. Han tok bilder til plateomslag og jobbet med reklame.

- Dylan så oss ikke

De senere årene har han utgitt en rekke bøker med bilder og tekst, også folk utenfor rocken, som den omstridte italienske filmskaperen og forfatteren Pier Paolo Pasolini.

Tidligere i karrieren bodde han i perioder i England og Los Angeles, der han fikk kontakt med britiske og amerikanske stjerner.

En av de mest selsomme var Bob Dylan.

- Det var alltid en spesiell atmosfære rundt ham. En gang jeg satt og snakket med flere av musikerne hans, kom Dylan plutselig inn i rommet. Alle ble tause og frøs til is. Dylan sa ikke et ord, det virket som om han ikke la merke til oss, og gikk fort ut igjen. Jeg la flere ganger merke til at Dylan ikke lot til å legge merke til omgivelsene.

Dylan dro på svømmetur

Harari forteller at Dylan plaget vettet av sine to bodyguards, som han pleide å kalle mindguards. Plutselig kunne han stikke av fra hotellet der han bodde uten å gi beskjed, for å ta en dukkert i nærmeste offentlige svømmebasseng. Han visste jo at ingen ville tro at det var den ekte Dylan som var ute og svømte.

De aller fleste av dem Harari har fotografert, har derimot vært hyggelige folk.

- Joni Mitchell inviterte meg ut på middag en gang. Jeg var inne i en depressiv periode akkurat da og snakket med henne om det som plaget meg. - Velkommen inn i klubben, svarte hun. Dermed ble alt mye lettere.

Han har kommet godt overens også med folk som er kjent for å være vanskelige. Han hadde en lang prat med Van Morrison, som ellers skyr alle journalister og fotografer. Det resulterte i et uvanlig bilde av ham.

Waits’ øyeblikk med galskap

- Tom Waits var heller ikke enkel, men vi kom godt overens. Han ga meg noen korte øyeblikk med galskap og regnet nok med at hvis jeg var en god nok fotograf, ville jeg få det med meg, forteller Harari, som stiller ut flere bilder av Waits i overraskende positurer på Rockheim.

Han snakker også varmt om en annen artist som kommer til Trondheim i sommer; Patti Smith. Han fotograferte henne på 90-tallet og mener at hun da var mildere enn før, etter at hun et par år tidligere hadde mistet ektemannen Fred «Sonic» Smith.

Han har dessuten samarbeidet tett med Kate Bush og kommer med bok om henne i høst.

- Jeg fikk også et godt forhold til Lou Reed og kona, Lauria Anderson. Peter Gabriel, Jackson Browne og David Crosby er noen av de andre jeg kom spesielt godt overens med, forteller Guido Harari.

Tett samarbeid: Kate Bush er en av stjernene Harari har arbeidet tettest med. Foto: Terje Visnes, TERJE VISNES