I helga er det klart for en av årets største fotballkamper i Trondheim, nemlig møtet mellom Rosenborg og Molde. At Rosenborg leder serien, med Molde på andreplass gjør ikke kampen mindre interessant. For 29 år siden fulgte Adresseavisen også fotball i den helt andre enden av skalaen i Trondheim, nemlig bedriftsfotballen. Dette bildet skildrer på talende vis spillere, kamp og ramme da topplaget i den øverste divisjonen i bedriftsfotball fortsatte sin imponerende seiersrekke.

Les også «Året var 1975 og Trondheim hadde løshundplage»

På noen felt har det åpenbart skjedd en utvikling innen bedriftsfotball i Trondheim siden 80-tallet. Området det kanskje har skjedd aller mest på, er hva lagene i øverste divisjon heter nå for tida. I øverste nivå i trøndersk bedriftsfotball finner vi i dag lag med navn som TF Legends, NTNU-Guarana, FK Kampbart og Norconsult Tupp & Løp. For 29 år siden hadde lagene mer forklarende navn som Brannvesenet, Politiet og ikke minst, Kommunen, som til Adresseavisens overraskelse faktisk toppet ligaen. Derfor var «Kommunal effektivitet» tittel på reportasjen om serieledernes cupkam mot «restaurantlaget» Baronen og Baronessen.

Det tidstypiske øyeblikksbildet fra bedriftsfotball anno 1987 ble tatt på Eberg, som ennå var langt unna kunstgress. Reporter Per Magne Midjo lot seg imponere av det han fikk se. «Kommunen sto for et overraskende godt pasningsspill, og leverte tekniske lekkerbiskener på løpende bånd som vi ærlig talt ikke ventet å få se i bedriftsfotball. Og effektiviteten fornektet seg heller ikke. To klare målsjanser, og dermed sto det 2-0».

Totalt enveiskjøring ble det likevel ikke. «Baronen og Baronessens langt yngre mannskap ble etter hvert vant til det skarpe dagslyset, og bestemte seg for å rive opp det kommunale pasningsspill, hvilket de greide. Men akk, hvor ble målsjansene av? Kommunens bakerste mann, Kjell Ekle, tok seg av nesten alt som kom, og bakerst sto en gammel Rosenborg-keeper ved navn Kåre Brækstad og dirigerte sitt forsvar med en myndig måte».

Bilde viser keeper Brækstad i aksjon mot restaurantlagets farligste mann, Reidar Schive Berg. Forsvareren som kommer vel sent er Kjell Hernes, men denne gang reddet keeperen. Det gjorde han ikke på et annet forsøk fra Schive Berg, som scoret på Kommunen, slik at stillingen til slutt ble 2–1. Midtstopperen på bildet, Kjell Hernes, var også lagleder for Kommunen og forklarte lagets suksess slik: «Et hav av rutine, kombinert med et kjapt spisspar som foruten å lage mål trekker gjennomsnittsalderen ned».

En annen suksessfaktor for Kommunen var at samtlige spillere hadde bakgrunn fra aktiv fotball. Snittalder på laget var 40 år. Etter 15 år i førstedivisjon var det den gang ett oppgjør som hadde visse paralleller med Rosenborg mot Molde, ifølge laglederen. Prestisjeoppgjøret var uten tvil kampene mellom Kommunen og Brannvesenet. «Det viktigste i sesongen er å slå Brannvesenet», sa Hernes.

Den gamle Rosenborg-keeperen Kåre Brækstad (i sin tid reserve for Tor Røste Fossen), føyset bort Adresseavisens ord om at han var sikkerheten selv, med tydelig eliteerfaring aller bakerst hos Kommunen. «Nåja, det er jo 20 år og 50 kilo siden det da. Bevegeligheten er jo ikke som den var, men det er moro å holde på. Jeg er 49 år og holder på til jeg er 50, etter det får vi se».

Reporteren registrerte at «discoløvene» ble stadig mer frustrert over dommeren, og at det haglet med ukvemsord mot dømmingen fra det ene laget utover kampen. «Men dommer Ulf Dalheim holdt hodet kaldt og var et evig smil», het det. Selv sa dommeren, som også var og er journalist i Adresseavisen at han hadde følgende strategi som bedriftsfotballdommer: «En må lukke ørene og ta det med ro, da unngår en videre oppstyr».

Les også: «Året var 1986, og Øystein Dolmen lurte Adressa»