Anne B. Ragde har solgt huset sitt. Kjøperen takker med egen Ragde-sang og konsert på Ila Brainnstasjon med refrenget «Det var en bragd det – å kjøpe huset etter Ragde».

Hussalget ble godt kjent gjennom salgsannonsen over en dobbeltside i Adresseavisens Hjem-magasin. Anne B. Ragde skrev selven signert tekst med tittelen «Hjælp! Det ser knøttlite ut!». Der brettet hun ut sin personlige historie knyttet til huset og sitt liv i Ila.

Dette er Anne B. Ragdes hjemmebane. I 17 år har hun bodd i det røde huset ved Ilaparken. Aldri i hele sitt liv har hun bodd så lenge noe sted.

Dementi av sangen

Hun kommer springende med hodet fullt av tanker om maisenna, kanelbokser, fliser, vater og stort og smått som skal fra det ene huset til det andre.

Det er Iladager og Anne B. Ragde har tatt seg en pause i flyttesjauen for å gå på konsert. Trubaduren Bjørn Fjeldvær fra Fjellværøya skal flytte til byen og det røde huset i Ila, og ja, dette er mannen bak radiohiten «Hitra, Frøya og Fjellværøya». Nå har han tatt med seg gitaren, munnspillet og sangene sine til Ila Brainnstasjon. Ryktene går om at han har med seg en fersk sang om huset til Ragde som blir hans. Han synger om lakserosa toalett, lilla seng og tomflasker i hele huset. Det siste må Anne B. Ragde dementere når hun tar ordet etter sangen.

- Det var ikke en tomflaske der. Huset var shina.

Så forteller hun at hun ikke var på visningen, men satt hos naboen og var spent på hvem som kom til å kjøpe huset.

Ber ilingene trykke ham til sitt bryst

- Jeg håpte det ikke var et A4-menneske for Ila er full av tullinger, sa hun fra scenen til det stappfulle, knøttlille kafélokalet med hele den innerste Ila-kjernen og noen til. Og så ber hun Ila-folket om å trykke den nye huseieren til sitt hjerte. Og ifølge ropene fra salen har de visst allerede gjort det etter kveldens sjarmøretappe av en konsert med egne sanger.

Trubaduren selv forteller at han var på leit etter ei skrivestue i byen.

- Ragdes hus er nært alt. Det er perfekt, det var full klaff, sier Bjørn Fjeldvær. Og så fikk han altså lyst til å skrive en sang om boligkjøpet.

Og hun som har solgt huset sier hun føler seg som en kjøkkenklut her hun springer i skytteltrafikk mellom huset i Ila og Fjordgata, til en perfekt nordvendt leilighet med røykebalkong uten sol – for Anne B. Ragde hater sol og sommer. Det eneste minuset er at leiligheten ikke ligger i Ila med alle de gode naboene.

- Tarvelig at hun flytter

Her er Gerd Åberg som nettopp har vært i Adressa og fortalt om Iladagene. Hun kaller det for tarvelig at Anne B. Ragde flytter ut av bydelen.

- Jeg har kjent henne fra hun kom for 17 år siden.

Gerd inviterte den nyinnflyttede forfatteren på fest med fire generasjoner og utsatte henne for tredjegradsforhør som den forhørte må ha bestått. Og Anne B. Ragde sier hun kommer til å savne folkene i Ila og regner med at hun kommer til å gråte når hun flytter. I to år har hun uten hell sett etter en passende leilighet i Ila med en balkong til å gå ut å røyke på, men uten sol.

- Men Fjordgata er i sykkelavstand til Ila. Jeg har frisøren min her, Lille Skansen og kafeen i Ila, sier Ragde og regner med at hun fortsatt kommer til å frekventere kafeene i nabolaget som om et par uker også skal ta imot en trubadur. Men akkurat nå er Anne B. Ragde aller mest opptatt av hva som finnes i et hus.

- Jeg har tre bokser kanel, fem pakker maisenna, fire bokser pepper og vet du at natron kan gå ut på dato?

Tenker på flyttedetaljer

Alt dette skal pakkes og fraktes og settes på plass. Og loftet har hun ikke begynt på ennå. Hovedlasset går tirsdag. Nå driver hun og flytter småting med bilen.

- Jeg ligger på natta og tenker på detaljer og millimeterting.

- Hva tenker du på?

- Om jeg får til å vatre opp når jeg skal henge opp speilfliser. Hva jeg skal støtte hånda til når jeg skal holde i vateret og samtidig lime på ei speilflis.

Sånne ting tenker Anne B. Ragde på for tida, mens hun flytter etter 17 år i samme hus.

Anne B. Ragde Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth
«Det var en bragd det - å kjøpe huset etter Ragde» - synger Bjørn Fjeldvær. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth