Fem vineksperter og 54 roséviner servert blindt. En lang ettermiddag i Prins Olav Grill på Royal Garden.

Det var det som skulle til for å kåre Norges beste rosévin. Så nå kan sommeren bare komme.

Går godt til mat

Rosévin er sommerdrikken fremfor noe. Ingen ting smaker så godt som en avkjølt, leskende rosévin på en varm solskinnsdag. Det flotte med rosévin er dessuten at den egner seg fenomenalt bra til mye forskjellig mat.

Med en god rosévin i kjøleskapet er du aldri opprådd. Har du hage- eller terrasseselskap med skalldyr, fisk og kjøtt på grillen, så takler rosévinen det meste. Den passer godt sammen med spekemat, er førstevalget til paella eller tapas, og simpelthen elsker pasta, risotto eller sommersalater.

Salgsøkning på 41 prosent

Salget av rosévin i Norge har vist en sterkt stigende kurve de siste årene. I tidsrommet 2011 til 2015 økte volumet av rosévin over disk med hele 41 prosent på Vinmonopolet. Fra 1 553 256 liter solgt i 2011 til 2 190 626 liter i 2015. Da hadde man til og med en aldri så liten dupp i 2015 (-0,9%) på grunn av en svært dårlig sommer sørpå. Årene før var økningen henholdsvis 12,3, 8,5 og 16,8 prosent.

Rosévin er en typisk sesongvare, og salget påvirkes også av om solen skinner eller ikke. Salgsstatistikken på Vinmonopolet kan derfor fortelle mye om hvor bra somrene egentlig var, historisk sett. 2015 var ille, 2012 heller ikke særlig bra.

Rødvin som hvitvin

Fra gammelt av trodde mange at rosévin var en blanding av hvitvin og rødvin. Det er fortsatt mulig å lage rosévin på den måten, og noen gjør det ved å tilsette most fra blå druer, men «ekte» rosevin er - litt enkelt forklart - rødvin som lages som hvitvin. Det betyr kort skallkontakt (maserasjon på fagspråket) for den i utgangspunktet farveløse druemosten, for å få en antydning av rosa på farven. Dernest ikke fatlagring eller lang oppbevaring i det hele tatt før flasketapning.

Det finnes unntak fra regelen om at rosévin er ferskvare, men det er gjerne rosévin for det spesielt interesserte. Spania lager noen roséviner som først lanseres som «gamle» (8-10 år), og det finnes eldre utgaver også i andre land.

Er blitt stuerent

Før ble rosévin ofte laget av druene som ikke var gode nok for rødvinsproduksjon, egentlig som litt venstrehåndsarbeid, uten å ta sjangeren helt på alvor. Nå er det mange produsenter som dyrker druer spesielt for rosévin, og med det har også kvaliteten økt. Rosévin er rett og slett blitt både stuerent og en viktig del av produksjonen hos mange vinprodusenter.

Fagjuryen: Stian B. Olsen, restaurantsjef Restaurant Søttitre, Torfinn Lerstad, hovmester Royal Garden, Therese Sommervold, restaurantsjef Caya, Ida von Stoltz, hovmester Røst Teaterbistro og Ulf Dalheim, Adresseavisen. Foto: Vegard Eggen
Fagjuryen i gang med testen. Fra venstre Therese Sommervold, resturantsjef Caya, Ida von Stoltz, hovmester Røst Teaterbistro, Stian B. Olsen, restaurantsjef Restaurant Søttitre, Torfinn Lerstad, hovmester Royal Garden og Ulf Dalheim, vinjournalist Adresseavisen. Foto: Vegard Eggen