De 14 studentene som nettopp har tatt eksamen i masterkurset «Making is thinking», har hatt flere ulike oppgaver under forberedelsene til lørdagens store gratisarrangement, Hendelser på Nyhavna.

Arrangementet byr på en rekke begivenheter over hele området.

De har kartlagt hele området og besøkt kulturaktører og andre arbeidere som holder til der. De har vært med på å bygge opp prosjektrommet inne hos Cirka Teater der barna skal boltre seg lørdag, og de har latt seg inspirere av Anne Marit Sæther og Gilles Bergers måte å arbeide på.

Tidligere aktiviteter kan fortsette

Studentene har laget egne forslag til hvordan området kan bygges ut, samtidig som kultur-, industri- og havneaktivitetene videreføres. Forslagene vil bli stilt ut og inngår i byutviklingsdebatten som Hendelser ved Nyhavna vil få fart på.

- Studentene har sett på mulighetene for at det fortsatt kan foregå kulturproduksjon på Nyhavna. Det er mye snakk om behovet for lokaler der man kan vise fram kunst, men mindre oppmerksomhet om behovet for lokaler der kunsten kan produseres, sier førsteamanuensis Gro Rødne og doktorgradsstipendiat Johanna Gullberg ved NTNU. De to har ledet kurset.

NTNU har ingen planer om campus på Nyhavna

Industrien er viktig

Studentene har kommet fram til at Nyhavna har lokaler, blant annet i Dora II, som egner seg godt til å kombinere galleri og kunstproduksjon. De mener også at småindustrien som preger området er viktig for Nyhavnas særpreg og at denne typen aktivitet kan fortsette, selv om det blir bygget et større antall boliger.

Kommunedelplanen som er vedtatt og som er under justering, sier at nye bygninger på Nyhavna kan ha en høyde på fem til sju etasjer. Utnyttelsesgraden kan dermed bli på 200 prosent, omtrent som på Nedre Elvehavn.

60-40 næring og bolig

Planen legger opp til at området skal få 60 prosent næringsbebyggelse og 40 prosent med boliger.

Samtidig er det enighet blant politikerne om at Nyhavna skal bli en bydel med atskillig større mangfold enn for eksempel Nedre Elvehavn. Derfor er det understreket i kommunedelplanen at kultur, småindustri og maritime næringer skal bevares og videreutvikles.

Hvordan dette kan skje i praksis har vært et viktig tema for mange av masterstudentene i arkitektur som har tilbrakt de siste ukene på Nyhavna.