Det er bare å merke seg navnet Henrik Martin Dahlsbakken. En dag kommer 27-åringen sannsynligvis til å lage filmer mange vil snakke om. Han er allerede verdt å oppdage for dem som gikk glipp av hans løfterike, om litt uferdige spillefilmdebut «Å vende tilbake» i fjor. Oppfølgeren «Sensommer» er en kort langfilm som på kino får følge av en ny, lang kortfilm av Dahlsbakken, «Takk for turen». Mer om den litt senere.

Les anmeldelsen av Dahlsbakkens spillefilmdebut:

Bente Børsum er nominert til Amanda for hovedrollen som den aldrende norske forfatteren Vivienne, som bor alene i et stort hus på den franske landsbygda i «Sensommer». Den snart 82-årige skuespilleren filmdebuterte i Erik Løchens «Jakten»(1959) som for et par år siden ble kåret til tidenes beste norske film. Mens den modernistiske norske klassikeren var inspirert av fransk nybølgefilm, virker «Sensommer» i stil og form inspirert av Claude Chabrols 70-tallsfilmer.

På ganske elegant vis spiller «Sensommer» på forholdet mellom virkelighet og fantasi, mellom minner fra fortiden og nåtid, slik at filmen et godt stykke på vei ber publikum lure på om vi egentlig ser det vi tror vi ser. Det kler en historie om en hemmelighetsfull gammel dame med gevær og to unge nordmenn på overrumplende feriebesøk i lummer fransk idyll.

Som et underfundig psykodrama rulles historien ut. Det er indre drama mer enn ytre krim som er saken. Fortellergrepet som filmen hviler ganske godt og ladet på snubler litt i noen handlingstråder, men som et norsk-fransk veteran-motstykke til Pixars «Innsiden Ut» er «Sensommer» en ganske fascinerende skildring sett fra hodet på en gammel dame. Stort mer om handlingen bør ikke røpes, av en film som tidvis fortoner seg litt som en strukket kortfilm, men som det har den mye for seg.

Den knapt 20 minutter lange novellefilmen til Dahlsbakken, «Takk for turen» vises som aperitiff til hovedfilmen. er minst like god og ytterligere eksempel på den unge regissørens evne til å få mye ut av gode veteraner. Jan Malsmjö og Stein Winge spiller aldrende svensk smøreekspert og norsk kombinertstjerne fra 80-tallet som har funnet hverandre utenfor løypa også. De mimrer over sport og samliv, med nordmannen som fersk pensjonist og svensken som alvorlig syk.

Måten kamera og filmen bruker ansiktene til de to veteranene, i en fin liten historie om trauste menn på tampen, gir en fin liten film, hvor bildet av de to gubbene, på badet i samme speil, nesten er verdt filmen alene.

Fransk utflukt: Bente Børsum på motorsykkel med Rolf Kristian Larsen i fransk idyll med dunkle undertoner i «Sensommer». Foto: FilmBros AS / Another World Entertainment Norway AS