Kæm har vorri liten

og sotti i et baksæte

Skrekki i et sæte på ein ferielasta bil

Men en træng itj værra liten

for å få ein porsjon viten

om tur'n te sommer'ns ferieparadis

Teksten fra sangen «Hold kjeft, spis is» fra Åge Aleksandersens album «French Only» fra 1979 er minst like aktuell i dag som den var sommeren for 37 år siden. Men noen ting har forandret seg. Mens du i 1979 kunne gjøre fint lite annet enn å glane ut av vindet eller lese tegneserier som nybakt skoleferierekrutt, så byr sommeren 2016 på et enormt utvalg av adspredelser i baksetet på bilen. Vi snakker selvsagt om det monstrøse utvalget av digitale spill du har på alt fra smartelefoner til håndholdte konsoller.

Hver sommer siden Apple lanserte sin App Store i 2007 så har vi tradisjon tro anbefalt en rekke spill og apper som vi mente var gode å ha i baksetet på bilen for de yngste i familien. Denne sommeren feirer App Store syv år (Google Play blir syv i oktober neste år), og i den forbindelse så tenkte vi at det kunne være en fint å kunne anbefale de aller beste spillene til smarttelefoner og nettbrett siden den spede starten.

Så uten noe mer om og men, her er våre ti topp anbefalinger for baksetet sommeren 2016. Ingen av disse spillene inneholder grafisk vold av det støende slaget og har uten unntak en aldersgrense på enten 3, 7 eller 12 år i henhold til PEGI-vurderingene.

Hearthstone

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Denne er ikke til å unngå, så vi starter like så godt med Blizzards strategiske mesterverk. Om ikke annet bare for å få det unna veien. Det har blitt skrevet side opp og side ned om Hearthstone. Og ikke uten grunn. Uansett sjanger og uansett plattform, Hearthstone er en av de beste spillene som har blitt laget i løpet av de syv siste årene. Nesten irriterende vanedannende og fullstendig gratis. Lekende lett å lære, vanskelig å mestre. Med dette på padda eller mobilen så trenger du strengt tatt ingen andre spill. I utgangspunktet så er Hearthstone en blanding av strategispill og digitalt kortspill, men det tar ikke mange minuttene før du finner ut at det er så mye, mye mer.

Plants vs. Zombies / Plants vs. Zombies 2

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Vanskelig å komme unna disse også. Utviklerne i PopCap har vist seg å være de som forstår det mobile mediet bedre enn de fleste andre (sammen med finske Rovio og SuperCell). Og disse to spillene byr på ikke bare timesvis, men månedsvis med underholdning i toppklasse. Om du tidligere ikke har spilt noen av disse så foreslår vi at du starter med det første spillet. Det er kortere, lettere og langt enklere å sette seg inn i enn oppfølgeren som på dette tidspunktet har blitt massivt i form av innhold. Hysterisk morsomme er de begge to. Strategi med en stor porsjon crazy humor.

Angry Birds

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 3 år

Finske Rovio har skapt en av verdens mest gjenkjennelige merkenavn med Angry Birds. Men hvordan finne fram i jungelen med sinte fugler? Per dags dato så finner du hele 18 spill tilknyttet Angry Birds -universet på App Store og Google Play. Så hvike skal en velge? Vi gjør det lett her. De to beste er etter vår mening det aller første som kom i 2009 og Angry Bird Space som kom i 2012. Avartene som racing-spillet Angry Birds  Go! og rollespillet Angry Birds Epic mangler litt av den opprinnelige sjarmen. Og den offisielle oppfølgeren til orginalen, Angry Birds 2 som kom i fjor har litt for mange irriterende påminnelser om kjøp i app' en etter vår mening. De øvrige 13 titlene varierer i kvalitet fra «svært god» til «forglemmelig».

Clash of Clans

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Et av verdens mest populære mobil - og nettbrettspill - uansett sjanger og plattform. Finske SuperCell fant opp hjulet på nytt da de tok oppskriften fra klassiske strategi-spill som «Age of Empires» og «Starcraft» og meislet det ned til å passe perfekt på en mobil plattform. Clash of Clans har en usedvanlig høy avhengighetsfaktor, men det er også usedvanlig kynisk hva mikrotransaksjoner og kjøp i app' en angår. Clash of Clans er et spill du spiller til du blir hekta for deretter å møte en vegg av frustrasjon når det går opp for deg at du må vente i flere timer for å spille videre - med mindre du punger ut da, selvfølgelig. Irriterende. Men spillet er uten tvil det beste i sitt slag. Har du tålmodighet som en engel så burde Clash of Clans være det perfekte baksetevalget, men vi har vanskelig for å anbefale dette for barn under tenåringsalder.

Clash Royale

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Enda et spill fra finske SuperCell. Men uten den påtrengende masingen om kjøp i app' en som du finner i Clash of Clans. Clash Royale er et spill som blander det strategiske elementet fra spill som Plants vs. Zombies og Clash of Clans med spill fra den populære MOBA-sjangeren som du som oftest finner på PC ( Leage of Legends, Dota 2, Heroes of the Storm). Resultatet har blitt et spill som er helt perfekt til små fem-minutters runder. Spillet krever at du har tilgang til wi-fi eller et mobilnett med innbakt datatrafikk.  I likhet med Hearthstone er Clash Royale et spill som er lekende lett å lære, men vanskelig å mestre. Men du verden så moro det er.

Minecraft

iOS / Android

Kr. 69.-

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Det første spillet på denne listen som faktisk koster penger. Minecraft er et fenomen som aldri ser ut til å senke farten. En digital sandkasse der alt er mulig. Minecraft har siden den spede starten i 2009 vokst seg til å bli en populærkulturell koloss. «Alle» har hørt om Minecraft. Og om du synes at barna dine heller bør leke med LEGO framfor å spille videospill så vit at Minecraft er nettopp dette - LEGO i digital form. Det koster riktignok en håndfull av kongens gull å kjøpe Minecraft, men til gjengjeld så byr det på så mye mer - både i form av kreativitet og underholdning - enn noen av de andre spillene på denne listen. Anbefales varmt.

Candy Crush Saga

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 3 år

Spillet for mennesker som ikke liker spill, har Candy Crush Saga blitt kalt. Opprinnelig en variant av det populære Bejeweled som PopCap laget i 2001. Men Candy Crush Saga tar den enda litt lengre og slenger på «premiere» i form av fordeler inne i selve spillet. Dette er nok et spill som baserer hele sin eksistens på at folk betaler inne i selve appen, altså mikrotransaksjoner. Men i motsetning til f.eks. Clash of Clans så er ikke Candy Crush Saga like streng i sine restriksjoner. Om du møter veggen så kan du likevel spille videre. Du må bare prøve det samme brettet om igjen. Spillmessig så handler det om å matche tre like. Et konsept som du finner overalt i App Store og Google Play. Candy Crush Saga har fått en milliard oppfølgere og kloner, men vi synes fortsatt at orginalen er best.

Monument Valley

iOS / Android

Kr. 25.-

PEGI aldersanbefaling: 3 år

Kanskje det vakreste mobil -og nettbrettspillet som er laget. Monumental Valley er et puslespill der du må bruke all din kjennskap og fantasi om tre-dimensjonale verdener for å løse gåten. En liten prinsesse er fullstendig bortkommen i et landskap som snytt ut av den nederlandske  kunstneren M.C. Eschers fantastiske bilder.  Dette er et lite spill som det vil ta selv de minste barna bare noen timer å fullføre, men det er uansett verdt prisen. Et lite kunstverk i digital innpakning.

Real Racing 3

iOS / Android

(gratis)

PEGI aldersanbefaling: 3 år

Vi bare må ha med minst ett rent

racing-spill på denne listen. Og hva er vel bedre enn Real Racing 3? Et spill som i over et år nå har blitt brukt for å vise fram grafikken på de dyreste og kraftigste mobiltelefonene som finnes. Men Real Racing 3 er også et av de aller beste racing-spill på mobil og nettbrett. Til tider så både ser det og høres ut som om Gran Turismo og Forza Motorsport har hoppet ut av Playstation og Xbox og tatt bolig i mobilen din.

Joe Danger

iOS / Android

Kr. 22.-

PEGI aldersanbefaling: 7 år

Ikke et rent racing-spill, men mer som en blanding av racing, plattform og humor. Du spiller som stunt-motorsyklisten Joe Danger og må komme deg gjennom stadig mer utfordrende baner. Fargerikt og morsomt. Passe sprøtt og med perfekte kontroller. Joe Danger er riktignok et gammelt spill i mobil -og nettbrett-sammenheng, men det holder seg utrolig godt. Selv sett med 2016-briller.