Over 600 gjester var invitert til kongeparets hagefest i Stiftsgården torsdag ettermiddag.

En av dem var Eli Holand Normeland fra Osen.

- Da kongeparet besøkte Osen for tre år siden ga vi i Gærne damers forening dem en varm velkomst. Vi hadde blant annet en dame i rødt som løp rundt og var rød løper, sier Normeland.

- Jeg spurte kongen om han husket oss, og da begynte han å le, sier Normeland, som også fikk snakket med dronningen.

- Hun er æresmedlem i foreningen. Hun husket oss også, smiler Normeland.

Til fanfare fra Luftforsvarets Musikkorps ankom kongeparet hagefesten like over klokken 15 torsdag ettermiddag. Kongen startet med å ønske alle gjestene velkommen, og mimret samtidig tilbake til signingsdagen 23. juni 1991.

Kronprinsen glemte flosshatten

- Det er en av de største dagene i våre liv. Inntrykkene var så store, og følelsene så sterke, at vi var litt utenfor oss selv. Kronprinsen var så fortumlet at han glemte flosshatten sin inne i katedralen. Derfor er det ingen av som har hatt i dag, sa kong Harald, med glimt i øyet.

- Heldigvis kom vi raskt til hektene. Da vi la ut fra kai med kongeskipet, gikk det opp for meg: Nå begynner det, sa kongen, som titulerte seg selv som skaptrønder.

- Vi kommer alltid til å være takknemlig for måten trønderne tok imot oss den dagen, og har gjort det hver gang siden, avsluttet han.

- Jeg var ordonans på slottet i 1939. Da hilste jeg på kong Harald første gangen. Da var han bare to år, sier Røset, som fikk mimret litt med kongen på festen.

Deretter var det satt av tid til at kongefamilien skulle få hilse på gjestene. Alle jentene i følget hadde blomsterkranser i håret, inkludert dronning Sonja og kronprinsesse Mette Marit.

I forkant av festen var kommunene i Trøndelag blitt invitert til å sende inn forslag til deltakere, og alt fra fiskere til lærere, bønder, flyktninger og folk som driver med frivillig arbeid var representert.

- Spenstig underholdning

Mange politikere var også til stede, blant dem statsminister Erna Solberg og kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Det har vært en veldig hyggelig dag. Gudstjenesten i Nidarosdomen var flott, samtidig som den var veldig personlig, sa Solberg til Adresseavisen. Hun la til at hun synes underholdningen var spenstig.

- Vi fikk blant annet servert underholdningsinnslag fra Nidaros Nysirkus og Lundbergs danseorkester. Ungdomsprosjektet Transformers fra Kolstad og Saupstad beskrev konferansier Mads Bones som et musikalsk integreringsprosjekt, med rytmisk samspill på tvers av kulturer.

De smilte, lo og tørket tårer. Jubileumsgudstjenesten i Nidarosdomen ble en sterk, vemodig og rørende opplevelse for kongefamilien.

Videre fremførte Marit Johanne Nielsen og Kyrre Havdal en sang fra «Spelet om Heilag Olav».

Stortingspresident Olemic Thommesen fastslo i sin tale at Trondheim er en by bygd for festligheter.

- Dagen i dag har vært en fantastisk opplevelse, storslått, levende og varm. Det har vært mange varme møter mellom de kongelige og folket. Her har det eksotiske møtt det hverdagslige. Lykkelig er det folk som har en kongefamilie der latteren er festet til genene, sa Thommesen.

- Viktig å se fremover

Ungdomspolitiker og bystyrerepresentant for Ap Muzaffer Kara minnet om at det er like viktig å se fremover som å feire fortiden.

- I forrige uke vedtok Stortinget at Norge skal forplikte seg til klimaavtalen i Paris. Miljø- og klimahensyn må gjennomsyre alle tanker og alle beslutninger i alle år fremover. Det er de unge som skal ta over denne kloden. Våre avgjørelser avgjør hvor stor regning de vil få, sa han.

Konferansier Bones fikk endelig anledning til å vinke til kongen, etter at han brakk foten dagen før signingen i 1991 da han egentlig skulle ha gjort det sammen med klassen sin – denne gangen fra scenen. Og kongen vinket tilbake.

Eirik Hegdal og musikere fra Trondheim Jazzorkester og NTNU Jazzensemble avsluttet festen med bestillingsverket «Kongestol», sammen med dansere fra Katedralskolen.

Klokka 16.40 tok kongefamilien avskjed og kjørte bilkortesje fra Stiftsgården til Ravnkloa. Der gikk ferden videre med kongeskipet til Bergen.

Den gang da: Er dette det morsomste bildet fra signingen for 25 år siden?

Gjensyn: Eystein Røset (97) fra Selbu hilste på kong Harald sist gang i 1939, da var kongen to år. Torsdag møttes de igjen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Rørt: Helen Skorstad (80) fra Flatanger var den første som fikk hilse på dronning Sonja da kongefamilien kom til Stiftsgården. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Mingling: Kongeparet sa på forhånd at de hadde lyst til å hilse på flest mulig av gjestene under hagefesten. Det ble det god anledning til. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Alene: Selv om ektemannen Ari Behn forlot Trondheim før festen, var prinsesse Märtha Louise og de tre døtrene til stede. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Båtskyss: Kongefamilien forlot Trondheim med båt fra Ravnkloa. Ferden gikk videre med kongeskipet til Bergen. Foto: THERESE ALICE SANNE, Adresseavisen